Jestliže se potřebujete seznámit s tím, co to je žlučníková dieta a pro koho je vhodná, jste na správném místě, protože díky našemu článku se to dozvíte. Dále jsme si pro vás připravili povolené a zakázané potraviny a nezapomněli jsme ani na základní principy stravování při žlučníkových potížích.

300x300.gif

Kdy se drží žlučníková dieta

Žlučníková dieta se velmi blíží jaterní dietě, což pro znalce fungování lidského těla není nic překvapivého, jelikož žlučník je s játry opravdu úzce propojený. Žlučníkovou dietu by měli dodržovat všichni, kdo mají nějaké problémy se žlučníkem.

Nejčastěji se jedná o:

  • zánět žlučníku
  • žlučníkové kameny
  • nádory žlučníku
  • po laparoskopii žlučníku
  • po klasické operaci žlučníku

Žlučníkovou dietu byste měli vyzkoušet i v případě, že vám sice lékař nediagnostikoval žádný žlučníkový problém, ale přesto vás po určitých jídlech pobolívá v pravém podžebří s tendencí zrcadlové projekce bolesti do zad, jelikož se může jednat o předzvěst potíží se žlučníkem, zejména u tučných, mastných nebo pikantních jídlech a při větší míře alkoholu.

V případě onemocnění žlučníku se o přísnosti žlučníkové diety poraďte s vaším lékařem, jelikož potřebná dietní opatření se můžou od sebe dost lišit. To samé platí při odstranění žlučníku, které je v dnešní populaci dost časté a bohužel pokaždé neplatí, že pár týdnů po zákroku může jíst člověk úplně všechno. Stává se, že i bez žlučníku je nutné dodržovat žlučníkovou dietu, aby se předešlo nepříjemným pocitům v břiše nebo obtížím se zažíváním po jídle.

Obecná doporučení při žlučníkové dietě

Základním principem u žlučníkové diety je omezení příjmu tuků, jenž by neměl překročit hranici 60g denně a dále je důležité si rozdělit porce jídla na menších 5 – 6 dávek v průběhu dne, což v podstatě splňuje i dietní doporučení pro hubnutí. Dále je důležité se vyhýbat pálivým a nadýmavým potravinám, nevhodná je také konzumace alkoholu, i když malá sklenice piva většinou nevadí. Při přípravě jídla by se neměly používat tuky, výjimkou je malé množství olivového oleje, jinak se doporučuje pouze vaření nebo dušení, případně pečení bez tuku.

Žlučníkáři by si také měli uvědomit, že snášenlivost jednotlivých potravin je u žlučníku hodně individuální a proto se můžou setkat s odlišnými zkušenostmi, které mezi lidmi i na internetu kolují. Pokud se v rámci žlučníkové diety rozhodnete experimentovat, začínejte ve velmi malých dávkách a hlavně se nenechte ukolébat tím, že potraviny 1x nebo 2x projdou bez následků, žlučník se může ozvat i později.

Povolené potraviny při žlučníkové dietě

  • nízkotučné potraviny
  • obilniny (pečivo je vhodné jíst 1 den staré, čerstvé není vhodné)
  • pouze nedráždivé koření
  • libové druhy masa
  • libové ryby
  • z uzenin pouze libová šunka
  • masové nebo zeleninové vývary, u zeleniny pozor na nadýmavou a pálivou
  • med
  • olivový olej v malém množství
  • máslo a margaríny na mazání
  • hroznový a bílý cukr
  • ovoce a zelenina s výjimkou nevhodných druhů

Zakázané potraviny při žlučníkové dietě

  • tučné maso
  • uzeniny
  • tučné ryby
  • konzervované výrobky
  • pálivé koření a pikantní jídla
  • čerstvé, smažené a sladké pečivo
  • nadýmavá a dráždivá zelenina (luštěniny, cibule, česnek, květák, brokolice)
  • káva
  • perlivé a jemně perlivé nápoje
  • alkohol
  • tučné mléčné produkty a často i polotučné
  • ovoce s drobnými semínky (jahody, ostružiny, maliny, borůvky, jedlé jeřabiny)
  • rajčata – konzumace pouze po odstranění semínek
  • kokos
  • všechny druhy ořechů
  • majonézy, hořčice, tatarské omáčky, pálivý kečup

Žlučníková dieta závěr

Žlučníková dieta vyžaduje hlavně sebekontrolu a dostatečně silnou vůli, protože pokud trpíte problémy se žlučníkem, tak se při jakékoliv dietní chybě žlučník poměrně rychle ozve. Doufáme, že díky našemu článku již víte, na co si máte dávat pozor a žlučník vás nebude zlobit.

970x300.jpg