Problémy se žlučníkem a zejména žlučníková kolika paří mezi velmi obávané zdravotní problémy. Právem, protože se jedná o velmi bolestivé potíže. Aby se kolika neopakovala, je nutné držet žlučníkovou dietu s vhodnými potravinami. A právě na ně se zaměříme!

Jaké kategorie jídel jsou pro žlučníkáře rizikové

1. Pozor na tuky

Omezení tuků patří mezí základní stavební kameny žlučníkové diety. Obecně se doporučuje, že by v rámci této diety neměl překročit denní příjem tuků hranici 60g. Ovšem pozor! Tato dávka by měla být rozdělena na několik jídel denně.

Velkým rizikem jsou zejména živočišné tuky, jejichž přemíra podporuje tvorbu cholesterolu. Přitom právě mnoho cholesterolu často stojí za tvorbou žlučníkových kamenů.

Je tedy nutné se vyhýbat tučným masům, tučným rybám, tučným mléčným výrobkům, uzeninám, většímu množství olejů apod.

2. Mastná jídla jsou rychlá cesta ke kolice

Mastná jídla by se v podstatě mohly zařadit do předchozího odstavce. Ale ne všichni nemocní si včas uvědomí, že by si měli dávat pozor na používání například různých olejů. Z toho také vyplývá, že jakákoliv smažená či obalovaná jídla nejsou při žlučníkové dietě nijak vhodná!

3. Vyhýbejte se nadýmání

Další zakázanou položkou na jídelníčku žlučníkáře jsou nadýmavé potraviny. Mezi ně patří zejména luštěniny. Ty každý zná. Ale zařadit sem můžeme i brokolici, květák, zelí, kapustu apod. Problémem je také čerstvé pečivo, buchty a mnoho jiných pekařských výrobků.

4. Ostrá jídla žlučník podráží spolehlivě

Další kategorií zakázaných potravin jsou jakákoliv ostrá, pikantní a pálivá jídla nebo jednotlivé jejich složky. Tedy například cibule, česnek, kari koření, chilli, pepř a další.

5. Speciální kategorie se semínky

Pro milovníky ovoce bude zklamáním, že by se měli vyvarovat veškerému ovoci s malými semínky. Typickými představiteli jsou jahody, borůvky, ostružiny, rybíz nebo maliny. Rizikem můžou být také ořechy nebo datle a fíky.

6. Přísady a konzervanty

Při žlučníkové dietě se nesmí používat tatarská omáčka, majonéza, pálivé hořčice a kečupy apod. Rizikem je i mnoho konzervovaných jídel kvůli různým dráždivým přísadám. Proto je lépe se jim vyhnout.

7. Pít ano, ale jenom něco

Z alkoholu můžete vyzkoušet pouze plzeňskou dvanáctku v malém množství, ale ani ta nemusí projít každému. Zakázaná je také káva a nevhodné jsou jakékoliv sycené nápoje.

Co tedy vlastně jíst?

Výčet povolených potravin bude zřejmě jednodušší cestou k tomu, abyste se dozvěděli, jak je váš jídelníček omezený.

Jedná se o tyto druhy potravin a nápojů:

  • libové maso (kuřecí, krůtí, králičí, telecí, libové ryby)
  • nízkotučné mléčné výrobky (pozor na jogurty se zbytky semínek ze zakázaného ovoce)
  • margaríny s nízkým obsahem tuků
  • starší pečivo, toastový chléb, suchary, piškoty
  • ze zeleniny hlavně mrkev, brambory, rajčata bez semen a další nenadýmavé druhy
  • z ovoce vše mimo plodů se semínky a ořechů
  • koření (sůl, kmín, bobkový list a další nedráždivé druhy)
  • med
  • hroznový a bílý cukr

S čím je nutné u problémů se žlučníkem počítat

Žlučník je hodně nevypočitatelný. Proto mnoho lidí s onemocněním žlučníku reaguje na potraviny různým způsobem. Je tedy možné, že některé druhy zakázaných jídel vám nebudou dělat potíže. Ovšem může to být i naopak, tedy že některé povolené potraviny nesnesete.

V případě jakékoliv nejasnosti či nejistoty byste se vždy měli nejprve poradit s vaším ošetřujícím lékařem!

Žlučníková dieta vhodné potraviny

Snad vám je nyní o něco jasnější, jako jsou vhodné potraviny u žlučníkové diety. Jestliže si budete váš jídelníček hlídat, měly by se vám koliky vyhýbat. Žlučníková dieta je však pouze jedna část prevence – musíte si dávat pozor i na psychiku. Je prokázáno, že velký stres, nervozita a rozčilování zhoršují stav zažívacího traktu. Tedy můžou podpořit i vznik žlučníkové koliky!