Můžete díky vynechání pšenice ze svého jídelníčku zhubnout, cítit se lépe a mít víc energie? Odpověď na tuto otázku se dozvíte z knihy Život bez pšenice. Autorem této knihy je kardiolog William Davis, kterého k napsání knihy inspirovala jeho vlastní váha, kdy v oblasti břicha měl více než 30 kilogramů. Jaká jsou rizika konzumování pšenice a jak svůj jídelníček pozměnit?
Obsah článku
Škodlivost pšenice a lepku
Nedávné studie potvrdily, že pšenice a lepek mohou souviset s následujícími zdravotními problémy:
Celiakie
Lepek se nachází v pšenici a dalších obilovinách, jako je žito, špalda a ječmen. Problém s lepkem spočívá v tom, mnozí lidé nejsou schopni ho řádně strávit. Tělo může v některých případech vnímat lepek jako nepřítele a spustí proti němu útok – a nejen proti němu, ale také proti samotným stěnám střeva. To je charakteristickým znakem celiakie. Někteří lidé nemusí přímo trpět touto chorobou, ale i tak se u nich může vyskytnout problém s trávením lepku – nadýmání, bolesti břicha, únava apod.
Vysoká hladina cukru v krvi
Rafinované obilné produkty z pšenice, jako je bílý chléb, se rychle rozštěpí, což vede k náhlému zvýšení cukru v krvi. Ty jsou následovány touhou po dalších sacharidech. Proto se některé výrobky vyrábí v celozrnné podobě, která obsahuje větší množství vlákniny, a tak dochází k pozvolnému trávení a regulaci vstřebávání cukru do krve.
Snížení vstřebávání živin
Pšenice není příliš výživná ve srovnání s jinými potravinami, jako je maso či zelenina. Stává se také, že pšenice obsahuje látky, které „kradou“ živiny z jiných potravin. Například:
- Kyselina fytová obsažená v pšenici na sebe váže zinek, vápník, železo a hořčík a zabraňuje tomu, aby byly absorbovány. Celozrnné varianty obsahují ještě více kyseliny fytové než rafinovaná pšenice.
- Pšenice neobsahuje všechny esenciální aminokyseliny ve správných poměrech, proto není dobrým zdrojem bílkovin pro člověka.
- U jedinců citlivých na lepek může dojít k poškození sliznice střeva a ke snižování vstřebávání všech živin.
- Pšeničná vláknina spaluje vitamín D o 30 % rychleji, čímž zvyšuje riziko deficitu tohoto vitaminu.
Onemocnění mozku
Jedná se o tato onemocnění:
- Cerebelární ataxie – cerebellum je část mozku, která kontroluje motorické funkce. Jedna z forem tohoto onemocnění může být způsobena konzumací lepku.
- Schizofrenie – závažná duševní porucha, která postihuje asi 0,3 až 0,7 % lidí v určitém okamžiku jejich života. Existují silné statistické asociace mezi celiakií a schizofrenií.
- Autismus, epilepsie – také tyto dvě choroby jsou spojovány s celiakií či citlivostí na lepek.
O knize Život bez pšenice
Doktor William Davis, autor knihy Život bez pšenice, se zaměřil zprvu sám na sebe. Zjistil, že se po snídani cítí pomalý a bez energie. Jedl vafle, bagety, pečivo. Poté, co si dal na snídani vejce, najednou zjistil, že má více energie. Jeho krevní testy odhalily vysoké hladiny cholesterolu a diabetickou hladinu cukru v krvi. To ho přesvědčilo, že potřebuje změnu.
Pšeničný experiment
Davis začal svůj experiment na sobě a několika svých pacientech s nadváhou a diabetes. Jejich strava se skládala z jídel s nízkým glykemickým indexem. Lidé tak vyřadili všechny pšeničné výrobky. Po třech měsících zaznamenával Davis výsledky: většina pacientů výrazně ztratili hmotnost, jejich hladiny cukru v krvi byli nižší, než je diabetická hladina. Pacienti si také pochvalovali větší množství energie, hlubší spánek, lepší zdraví plic, kloubů i střev.
Co z toho vyplývá?
Tento experiment samotný nedokazuje, že vynecháním pšenice tohoto všeho dosáhnete, ale bylo to inspirací pro doktora Davise k napsání knihy Život bez pšenice. Několik výzkumů zjistilo, že k podpoře mnoha tvrzení z Davisovy knihy není dostatek důkazů, včetně odkazu na epidemii obezity.
Zakázané potraviny
V rámci života bez pšenice byste samozřejmě měli vynechat všechny pšeničné výrobky – chléb, těstoviny, cereálie, preclíky, koblihy, atd. Může to znít jako typická bezlepková dieta (která je jediným lékem na celiakii), ale Davis varuje před jednoduchou výměnou těchto položek za bezlepkové verze.
Bezlepkové pečivo – zakázáno
Bezlepkové varianty potravin totiž často obsahují kukuřičný, rýžový, bramborový či tapiokový škrob, což vám nepomůže v hubnutí. Škrob spouští stejnou odezvu krevního cukru jako pšeničný lepek.
Další zakázané potraviny
Davis také naznačuje, že bychom se měli vyhnout potravinám s vysokým obsahem fruktózy – kukuřičný sirup, sacharóza, sůl, sladké potraviny, rýže, brambory, sodovky, ovocné šťávy, sušené ovoce, luštěniny a další. Zakázané jsou také trans-tuky, smažené potraviny a uzená masa.
Povolené potraviny
Do skupiny povolených potravin patří:
- Zelenina.
- Některé ovoce (například lesní plody, jablka, pomeranče), ale méně těch, co jsou příliš sladké (ananas, mango, banán, papája).
- Syrové oříšky (nepražené, nesolené), olivový olej, avokádový olej, kokosový olej, kakaové máslo.
- Maso z bio chovů a vejce.
- Plnotučný sýr.
- Mletá lněná semínka.
Potraviny povolené v menším množství
- Cottage sýr, jogurt, mléko a máslo – vše bez přídavku cukru.
- Sójové výrobky – tofu, tempeh, miso, mléko.
- Olivy, naložená zelenina a syrová semínka.
Závěrečné slovo
Život bez pšenice je dieta, kterou není snadné následovat. Budete se muset naučit nakupovat zboží bez obsahu lepku – to znamená číst etikety. Také se budete muset naučit vařit bez lepku, což může být na začátku docela oříšek. Vaše náklady na jídlo se pravděpodobně zvýší, protože budete nakupovat dražší maso a některé bezlepkové produkty. Avšak experti na zdravou výživu se shodují, že zdravá strava prospívá nejen tělu, ale také duši.