Zázvor (celý název rostliny je Zázvor lékařský – Zingiber officinale) je rostlina, která pochází z Asie, kde se pěstuje již více než 3000 let. Pokud mluvíme o zázvoru, který konzumujeme, máme na mysli lehce nahnědlý oddenek této rostliny – nejedná se o kořen, jak se někteří lidé mylně domnívají.

V poslední době začíná být zázvor oblíbený i u nás, a to hlavně pro své všestranné využití při vaření, a také kvůli svým blahodárným účinkům na naše zdraví.

Zázvor a jeho účinky

Zázvor a jeho účinky na náš organismus jsou skutečně ojedinělé. Potvrzeny jsou zejména protizánětlivé a antioxidační účinky zázvoru, působí proti nachlazení a nevolnosti.

Všechny účinky zázvoru najdete na stránce zázvor a jeho účinky.

Jak vybrat zázvor

V obchodě nejčastěji kupujeme čerstvý zázvor, který je neloupaný – někdy je také nazýván černý zázvor. Takový zázvor si zachová maximum prospěšných látek. Koupit se dá i zázvor loupaný (někdy se mu říká bílý), ten však nevydrží tak dlouho čerstvý.

K dostání je také zázvor sušený, kandovaný, nakládaný, a podobně. Takto upravený zázvor vydrží sice déle, ale nezachovává si své pozitivní účinky v plné míře.

Nejlepší je tedy koupit neloupaný zázvor, který je napohled čerstvý – není seschlý nebo svraskalý. Stačí ho koupit menší kousek.

Skladování zázvoru

Zázvor skladujeme na chladném a suchém místě – tedy nejlépe v lednici. Při používání vždy odřízneme podle momentální potřeby kousek, který omyjeme a oloupeme. Zbylý zázvor vrátíme zpět do lednice.

Takto by nám měl zázvor vydržet poměrně dlouho, aniž by ztratil svou čerstvou chuť a pozitivní účinky.

Zázvor a jeho využití v kuchyni

Zázvor je oblíbený pro svou specifickou štiplavou chuť, která dodává pokrmúm a nápojům charakteristický „říz“. Pokud se zázvorem nemáte zkušenosti, začněte s menším množstvím, aby vás štiplavost nepříjemně nepřekvapila.

Zázvor se používá ve velké míře pro přípravu indických a obecně asijských jídel, své místo ale najde i v české kuchyni při přípravě jak teplé, tak studené kuchyně. Velmi oblíbené je například vepřové nebo kuřecí na zázvoru.

Pokud máte raději sladké, vyzkoušejte kandovaný zázvor nebo banány na zázvoru.

A pokud si chcete připravit chutný nápoj, který pomůže proti nachlazení a dodá vám energii, připravte si domácí zázvorovou limonádu nebo čaj ze zázvoru.