Na pultech obchodů je květák k dostání celoročně. Je možné ho upravovat opravdu různorodě, můžete ho péct, vařit, smažit i zapékat. Jestliže chcete vyzkoušet něco netradičního a jste již přejedení klasické polévky, smaženého obalovaného květáku i květákového mozečku, vyzkoušejte zapečený květák se šunkou a sýrem. Vynikající pokrm.

Květák vyniká svou jemnou chutí a patří k nejoblíbenějším zeleninám. Nejlepší je čerstvý přímo od pěstitele nebo z vlastní zahrádky. Je velmi chutný a bohatý na minerální látky. Obsahuje vápník, draslík, fosfor, vitamín B, provitamín A, a také určité množství vitamínu C. Dobře se tráví, a proto je vhodný i při dietách nebo pro děti. Díky své nízké energetické hodnotě je vhodný při redukční dietě.

Recept na květák zapečený se šunkou a sýrem

Zapečený květák patří k jídlům, který nabízí poměrně široké možnosti pro kreativní úpravy. Zároveň bývá výsledek velmi dobrý. Přesto je potřeba ho připravovat pečlivě, aby se doopravdy povedl. Podívejte se na recept na zapečený květák se šunkou a sýrem krok za krokem.

Suroviny:

  • květák
  • 1 velkou nebo 2 menší cibule
  • tuk
  • sůl a pepř
  • 4-6 vajec
  • strouhanka
  • šunka nebo uzené maso
  • sýr
  • mléko
  • krupice

Postup:

1. Než začnete s přípravou zapečeného květáku, uvařte růžičky v trochu osolené vodě. Tím se květák zbaví svého intenzivního aroma. Vodu z uvařeného květáku můžete použít i na polévku. Vařte jen chvilku, jednu až dvě minuty, protože se bude ještě zapékat. Právě rozvařený či příliš měkký květák bývá největší chybou.

2. Uvařený květák zchlaďte proudem studené vody a rozeberte na malé růžičky. Košťály nasekejte na menší kousky. Také je možné ještě před zapékáním celou „hlávku“ květáku nakrájet na plátky.

3. Nakrájejte šunku nebo uzené maso na kostičky. Nastrouhejte tvrdý sýr.

4. V menším kastrole osmažte na tuku cibuli, která musí být nadrobno nakrájená. Zapékací mísu či pekáč vymažte tukem a vysypte strouhankou. Na dno zapékací mísy nebo pekáče dejte vrstvu květáku, na ní rozložte osmaženou cibulku. Trochu osolte a opepřete. Pokryjte další vrstvou květáku, tu už ale nekořeňte.

5. Rozšlehejte si v hrnečku vejce s půl deci mléka a dvěma lžičkami krupice. Krupice stáhne přebytečnou tekutinu a vajíčka budou nadýchanější. Do směsi zamíchejte nastrouhaný sýr. Zalijte vaječnou hmotou květák. Na povrch vložte pár kousků másla nebo pokapejte olejem a dejte asi na půl hodiny do trouby zapéct. Pokrm je hotový tehdy, když je vaječná hmota ztuhlá a povrch je nazlátlý.

6. Zapékaný květák se šunkou a sýrem je možné udělat na více způsobů. Do vrstvy květáku můžete vložit také podušené žampiony, lesní houby či sterilizovaný hrášek. Sýrem můžete posypat povrch zapékaného květáku nebo místo vajec použít dochucenou bešamelovou omáčku.

7. Hotový zapékaný květák nechte asi deset minut odpočinout, aby ještě trochu ztuhl. Jako přílohu můžete volit vařené brambory, bramborovou kaši či jen zeleninový salát. Výborně se hodí také okurkový salát nebo salát z rajčat a cibule.

Skvělé jídlo

Zapečený květák se šunkou a sýrem se stane jistě oblíbencem ve vaší kuchyni. Dokonale zasytí, je rychle hotový a velmi dobře chutná. Zkrátka ideální pokrm.