Mark Twain o květáku prohlásil, že: „Květák není nic jiného než zelí s vysokoškolským vzděláním.“ A měl pravdu. Květák je výborný, nabízí mnoho způsobů úprav a zapomenout nesmíme ani na jeho mnoho pozitivní vlivy na naše zdraví. Pro květák měl slabost i sám francouzský král Ludvík XV. Ochutnejte a milujte si zapečený květák s bramborem.

Růžice květáku jsou v podstatě zdužnatělá nerozvinutá květenství, které jsou vyšlechtěné z odrůdy původní brukve zelné. Lze ho jíst nakládaný, syrový, vařený i smažený. Květák zapečený s bramborem je již hotový pokrm, a tak už k němu nemusíte přidávat žádné přílohy.

Recept na másle opékaný zapečený květák s bramborem

Samotný název vás asi příliš nenadchl. Květák má ale svůj půvab i v tomto receptu. Obyčejné brambory s květákem jsou velmi dobré, rychlé hotové a zvládne je každý. Pro koho by byla tato variace příliš nudná, může si do ní zkusit něco přidat. Fantazii se meze nekladou.

Suroviny:

  • květák
  • brambory
  • cibule
  • sůl
  • pepř
  • paprika
  • můžeme podle chuti uzeninu nebo mleté maso, houby atd.
  • tuk
  • mléko
  • 2-4 vejce

Postup:

1. Jestliže chcete zapékat květák s bramborem, potřebujete současně uvařené brambory. Ty musí být hotové předem, protože květák se vaří kratší dobu než brambory. Nejlepší je, když máte zbylé brambory z předchozího pokrmu, které takto chytře upotřebíte a nemusíte vařit nové. Do květáku zapečeného s bramborem můžete přidat i jiné zbytky potravin. Například zbylé pečené, vařené, uzené či grilované maso, uzeninu, párek, klobásu, sterilovaný hrášek, houby, sýr, apod.

2. Květák nejdříve krátce povaříme v osolené vodě. Nechte jen chvíli povařit, dejte velký pozor, abyste ho nepřevařili. Při zapékání by pak příliš změkl a nebylo by to moc dobré.

3. Ovařený květák zchlaďte ve studené vodě a rozeberte na jednotlivé růžičky. Košťály z růžiček uřízněte a pokrájejte na menší kousky. Můžete celý květák nakrájet na plátky či menší kousky. Vývar si nechte na chutnou polévku.

4. Oloupejte a nadrobno nakrájejte cibuli. Jestliže budete do zapečeného květáku přidávat i uzeninu, opečte ji rovnou s cibulí. Syrové mleté maso nejdříve poduste s cibulí, protože poté by se už pořádně nepropeklo. Také houby poduste předem. Maso či houby nejdříve posolte a podle chuti okořeňte (pepř, paprika).

5. Vařené brambory nakrájejte na slabší kolečka (ne zase moc, asi tak půl centimetru). Vymažte si tukem zapékací mísu či pekáček. Nevysypávejte. Na dno dejte vrstvu brambor, poté vrstvu květáku, osmaženou cibuli či směs s masem, houbami, uzeninou, hráškem, atd. Přikryjte vrstvou brambor. Jestliže budete mít více surovin, střídejte vrstvy. Končit byste měli určitě bramborami.

6. Rozšlehejte v troše mléka vejce a trochu osolte. Do mléka můžete přidat i nastrouhaný tvrdý sýr. Květák můžete touto směsí lehce zalít.

7. Zapékejte v dobře vyhřáté troubě. Pokrm je hotový tehdy, když má na povrchu načervenalou kůrku. Můžete podávat s okurkovým salátem či různými zeleninovými saláty.

Výborný oběd

Jestliže hledáte rychlé a vydatné jídlo k obědu, bude zapečený květák s bramborem to pravé ořechové. Rychlé, jednoduché, výborné a ne příliš finančně náročné. Přesně takové by jídlo mělo být.