Zapečený květák nejlepší recepty

1 Hvězdička2 Hvězdičky3 Hvězdičky4 Hvězdičky5 Hvězdiček (2 hlasů, průměr: 5,00 z 5) - Hlasujte!
Nahrávám...

Obchody jsou plné vynikajícího bílého zlata, tedy květáku. Určitě jste už nejednou ochutnali. Je rychle hotový, snadno upravitelný a navíc vynikající. Zároveň je plný vitamínů a minerálů. Co víc si přát. Máme pro vás na zapečený květák nejlepší recepty. Určitě jste už přejedení květákových polévek a mozeček z květáku je příliš obyčejný. Vyzkoušejte některý z těchto receptů, trocha změny vždycky prospěje.

Recept na zapečený květák se zakysanou smetanou

Zkuste variaci se zakysanou smetanou, díky které bude celé jídlo šťavnaté a s vynikající chutí.

Suroviny:

  • 1 středně velký květák
  • 2 vejce
  • 70 g másla
  • 100 g sýru na strouhání
  • 200 g zakysané smetany
  • sůl a pepř
  • muškátový květ
  • nasekanou listovou petržel
  • brambory jako přílohu

Postup:

1. Očistěte květák a rozeberte ho na větší růžičky. Uvařte ho v osolené vodě takřka do měkka. Vařte asi 10-12 minut. Nastrouhejte sýr (zvolte eidam, mozzarellu či goudu). Strouhejte nahrubo. Vymažte zapékací misku a zbytek rozpusťte.

2. Troubu rozpalte na 180 °C. Uvařený květák rozšťouchejte šťouchadlem či rozmačkejte vidličkou. Určitě nedělejte vyloženě hladkou kaši. Stále by to mělo připomínat květák.

3. Smíchejte v míse s rozpuštěným máslem, sýrem, zakysanou smetanou a dvěma vejci. Jestliže chcete mít hotové jídlo o něco více nadýchané, oddělte bílky od žloutků a z bílků nejdříve vyšlehejte sníh. Ten do květákové hmoty vmíchejte až na závěr.

4. Celou směs ochuťte solí, mletým pepřem a trochou muškátového květu. Můžete přidat i nahrubo nasekanou listovou petržel. Celou směs přendejte do vymazané zapékací misky nebo pekáče. Vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 35 minut. Na posledních deset minut můžete zvýšit teplotu na 200 °C. Jako přílohu podávejte vařené brambory.

Recept na zapečený květák se šunkou a slaninou

Zapečený květák, kterému dodá dokonalou chuť anglická slanina a šunka.

Suroviny:

  • 1 květák
  • 1 větší cibule
  • 100 g anglické slaniny
  • 100 g šunky
  • 150 g tvrdého sýra
  • 3 vejce
  • 150 ml šlehačky
  • sůl a pepř
  • olej

Popis:

1. Rozeberte květák na větší růžičky a chvilku povařte ve vodě nebo v páře. Vyndejte květák na talíř a nechte chvíli vychladnout. Větší růžičky rozeberte na malé nebo můžete ještě pokrájet na menší kousky. Vložte do větší misky.

2. Na olivovém nebo jiném oleji osmažte nadrobno nakrájenou cibuli. Poté přidejte nakrájenou slaninu na kostičky a osmažte.

3. Do misky s květákem vložte vychladlou směs usmažené cibule a slaniny. Přidejte nakrájenou šunku na kostičky a nastrouhaný sýr nahrubo. Ochuťte solí a pepřem a dobře promíchejte.

4. Zapékací misku potřete trochou olivového oleje a přidejte do ní květákovou směs. Vše zalijte rozšlehanými vejci a poté ještě šlehačkou. Zapékejte asi 20 minut na 170 °C. Jako přílohu můžete použít vařené brambory.

Recept na zapečený květák s bešamelem

Jednoduchý a rychlý recept na zapečený květák s bešamelem.

Suroviny:

  • 1 kg květáku
  • tuk
  • sůl
  • strouhanka
  • 45 g hladké mouky
  • 150 g tvrdého sýru
  • 60 g másla
  • 2 ks vajec
  • 150 ml mléka

Postup:

1. Umyjte květák a rozeberte na malé růžičky. Vařte takřka doměkka. Uvařený květák vyndejte a nechte vychladnout.

2. Z mouky a másla udělejte světlou jíšku. Do ní pomalu přilévejte mléko za stálého míchání. Musí vzniknout hustá kaše. Až vychladne, přimíchejte do ní žloutky a najemno nastrouhaný tvrdý sýr. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Jestliže je sýr hodně slaný, již nesolte, jinak osolte podle své potřeby.

3. Uvařený a vychladlý květák promíchejte s připravenou směsí a vložte do předem vymazaného a vysypaného pekáče. Použít můžete i zapékací mísu. Květák v bešamelu pečte zvolna asi 30 minut, dokud se neudělá na povrchu zlatavá kůrčička.

4. Zapečený květák v bešamelu podáváme s vařeným bramborem a okurkovým salátem.

Květák s brokolicí v bůčkové čepici

Květák a brokolice, dvě výborné zeleniny schované pod skvělou bůčkovou čepicí.

Suroviny:

  • 2 ks cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1 ks květáku
  • 1 ks brokolice
  • 500 g mletého bůčku
  • 0,13 l mléka
  • špetka muškátového oříšku
  • 2 ks vejce
  • petrželka
  • 2-3 lžíce tvrdého sýra
  • sůl a pepř
  • vegeta
  • strouhanka a tuk na vymazání

Popis:

1. Rozeberte květák a brokolici na růžičky a nechte je chvíli povařit ve vroucí osolené vodě. Oloupejte cibuli a nakrájejte nadrobno. Petrželku nasekejte najemno.

2. Vmíchejte do namletého bůčku nakrájenou cibuli, vejce a asi půl hrnku mléka. Přidejte pepř a sůl a dochuťte muškátovým oříškem. Vše dobře promíchejte.

3. Zapékací misku vymažte tukem a vysypte strouhankou. Poskládejte do ní růžičky květáku a brokolice. Jemné poprašte vegetou a přidejte ochucené mleté maso. Zarovnejte.

4. Zapékejte asi 50-60 minut a před dopečením posypte ještě nastrouhaným sýrem. Nahoru přidejte ještě 2 lžíce másla a nechte chvilku dopéct. Hotový pokrm posypte nasekanou petrželkou.

5. Zapečený květák s brokolicí pod bůčkovou čepicí podávejte s vařenými brambory a rajčatovým nebo okurkovým salátem.

Pochutnejte si

Receptů na zapečený květák je opravdu velká spousta. Záleží jen na vaší kreativitě a chuti, jak bude výsledný produkt vypadat a chutnat.

Zapečený květák nejlepší recepty


Categories Zdravé recepty