Vařené potraviny jíme takřka pořád. Proč si někdy nedat i něco jiného. Co třeba zapečené brambory v troubě. Skvělá lahůdka, kterou můžete dělat na mnoho způsobů, a vždycky bude chutnat.

Upéct brambory v troubě není těžké, ale i tak ne vždy chutnají, jak bychom si přestavovali. Musíte mít dobrou odrůdu, je důležitá i tloušťka slupky či způsob pečení. Dnes vám přinášíme recepty, které se vám zaručeně povedou. Příprava není náročná a výsledek velmi chutný.

Brambory je nejlepší konzumovat pokud možno co nejvíce v jejich přirozené podobě, vařené na páře nebo v malém množství vody. Takto upravené brambory nemají tak vysoké množství energie a zůstane v nich maximální obsah vitamínů, minerálních látek a ostatních fytonutrientů. Oproti tomu pečené brambory mají vyšší energetickou hodnotu a vyšší glykemický index. Jednou za čas si však tuto dobrotu může dopřát takřka každý.

Recept na zapečené brambory v troubě:

Tyto jednoduché brambory si připravíte za pár chvil a výsledek je opravdu skvělý.

Suroviny:

  • brambory typu A nebo B

  • koření (drcený kmín, červenou papriku, sůl, trochu oregana, majoránka či kurkuma podle chuti)

  • olivový olej

  • pečicí papír

Postup:

1. Jestliže máte k dispozici brambory s vhodnou slupkou, stačí je jen omýt a nakrájet na měsíčky nebo menší kousky.

2. Nyní promíchejte koření, olivový olej a brambory v míse. Kombinaci volte podle toho, co máte rádi a chutná vám. Stejně tak i množství. Skvělá je i kurkuma.

3. Brambory už ochucené vyklopte na plech. Ten předtím vyložte pečicím papírem, aby se vám brambory nepřipekly.

4. Přikryjte celou směs alobalem či poklopem a začněte péct. Nejdříve na 200 °C 25 minut, poté sundejte poklop, snižte teplotu a dopékejte ještě 10-15 minut.

5. Jakmile brambory hezky zezlátnou a jsou měkké, je hotovo. Výsledná chuť bude záležet zejména na typu brambor. Neberte moučné a s tlustou slupkou. Dobrou chuť.

Recept na francouzské brambory podle babičky

Francouzské brambory patří ke klasice, kterou dělá doma snad každý. Receptů na ně je opravdu hodně. Dnes můžete vyzkoušet skvělé zapečené brambory v troubě na francouzský způsob podle babičky. Je velmi jednoduchý a zvládnou ho i naprostí začátečníci.

Suroviny:

  • 1 kg brambor

  • cibule

  • 300 g uzeného masa

  • 2 vejce

  • 200 g tvrdého sýru

  • 200 ml smetany na vaření nebo zakysané smetany

  • olej

  • sůl, pepř a drcený kmín

Postup:

1. Nejdříve uvařte v osolené vodě do poloměkka. Sceďte a nechte vychladnout. Poté je oloupejte a nakrájejte. Také uzené maso a cibuli nakrájejte na malé kousky.

2. Předehřejte troubu na 200 °C. Mezitím rozšlehejte vajíčka v míse a postupně přidejte smetanu. Vyzkoušet můžete postupně obě a uvidíte, která varianta vám bude více chutnat. Do vyšlehaných vajíček přidejte také koření. Tak se krásně dostane do všech částí pokrmu.

3. Zapékací mísu nebo pekáček vymažte olejem či máslem a začněte s vrstvením. Na dno dejte brambory, cibuli a uzené maso. Postup zopakujte a nahoru naskládejte brambory.

4. Celou připravenou směs zalijte připravenou vajíčkovou směsí. Nastrouhejte nahrubo sýr a posypte připravené brambory. Vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 25 mnut, dokud povrch brambor nezezlátne a vajíčka neztuhnou. Podávat můžete se salátem či kyselou okurkou, podle toho, co vám chutná.

Levné a chutné jídlo

Zapečené brambory v troubě patří k levným a velmi chutným jídlům. Jejich možnosti jsou prakticky neomezené a můžete je pokaždé udělat trochu jinak. Doufáme, že vám budou chutnat i ty naše.