Recepty z vepřového masa, to nejsou jenom tradiční obalované řízky. Zajímavých kulinářských postupů existuje mnohem více. Některé jsou více dietní, jiné méně. Výhodou přípravy je možnost experimentování. Tedy pokud se snažíte zhubnout, můžete nějakou nevhodnou ingredienci vynechat. Samotné vepřové maso, v rozumném množství a frekvenci, není pro hubnutí problém. Důležité je, aby nebylo tučné.

Medailonky od čerta

Ingredience: vepřová panenka, cibule, česnek, chilli paprička, Dijonská hořčice, Worcesterová omáčka, ostrý kečup, olej, sůl

Příprava: oloupejte cibuli a nakrájejte ji na drobno. Nyní oloupejte několik stroužků česneku a prolisujte ho. Nadrobno nasekejte chilli papričky. Cibuli a česnek smíchejte v misce s Dijonskou hořčicí, Worcesterovou omáčkou, chilli papričkami a ostrým kečupem.

Vepřovou panenku nakrájejte na medailonky a plátky jemně promačkejte klouby u prstů. Potřete je marinádou a nechte v chladničce několik hodin proležet. Pokud máte čas, můžete je nechat marinovat do dalšího dne. Následně na pánvi rozehřejte olej a medailonky opečte. Poté přidejte zbytek marinády a podle potřeby trošku vody a medailonky chvíli duste.

Jako přílohu můžete použít vařené nebo opečené brambory, případně grilovanou zeleninu.

Vepřové nudličky s celerem

Ingredience: vepřová krkovička, slanina, 1dcl černého piva, celerové listy, pepř, sůl, olej

Příprava: maso trochu naklepejte, osolte a opepřete. Celerové listy nakrájejte na nudličky a slaninu na kostičky. Nyní na pánvi rozehřejte olej a plátky masa zprudka opečte. Přidejte nudličky z celerových listů a slaninu. Již na slabším ohni chvíli restujte a pak přilijte pivo. Nechte přejít teplem a pokrm je připravený ke konzumaci.

Jako příloha je vhodný celozrnný chléb nebo zelenina.

Španělské pálivé vepřové maso

Ingredience: 0,5 kg vepřového masa, 3 velké cibule, 3 stroužky česneku, anglická slanina, několik větších rajčat, nať z petrželky, chilli paprička, oregano, pepř, koriandr, sůl, olej

Příprava: Vepřové maso nakrájejte na kostičky. Oloupejte česnek a cibuli. Cibuli nakrájejte na drobno a česnek prolisujte. Dále si nakrájejte slaninu na kostičky a nasekejte chilli papričku. Rozehřejte olej na pánvi a maso osmažte. Přidejte cibuli, česnek, slaninu a chilli papričku. Okořeňte všemi výše uvedenými ingrediencemi a nechte půl hodiny dusit. Spařte rajčata, oloupejte je a nakrájejte na osminky. Nakrájejte si petrželkovou nať. Rajčata a petrželku přidejte na pánev a vše nechte dusit do změknutí.

Vhodnou přílohou jsou uvařené celozrnné těstoviny nebo rýže.

Pikantní vepřový plátek v alobalu

Ingredience: vepřové maso (na řízky), cibule, slanina, česnek, feferonky, červená paprika, máslo, sůl, pepř, olej.

Dále potřebujete párátko a alobal.

Příprava: vepřové řízky naklepejte, osolte a opepřete. Oloupejte cibuli a česnek. Cibuli nakrájejte na kolečka a česnek prolisujte. Nakrájejte červenou papriku a slaninu na nudličky. Nyní vše položte z jedné strany na vepřové maso. Přidejte feferonky a trochu másla. Vepřové maso přeložte a zajistěte párátkem, aby se neotevřelo. Alobal potřete olejem, položte do něj jednotlivé kusy masa a samostatně zabalte. Nechte péct v troubě.

Jako přílohu můžete podat vařené brambory nebo grilovanou zeleninu.

Vepřové maso s mrkví

Ingredience: vepřové maso, mrkev, mléko, hladká mouka, sůl, pepř, olej

Příprava: vepřové maso nakrájejte na malé kousky a nechte je rychle opéct na rozpáleném oleji. Potom je osolte, podlijte vodou a nechte dusit. Přidejte očištěnou a nakrájenou mrkev (na kolečka nebo na kostičky). Vše opepřete, zahustěte trochou hladké mouky a nechte dusit do měkka. Na závěr můžete přidat trošku mléka a nechat vše přejít varem.

Toto je nejdietnější recept z našeho výběru v tomto článku. Optimální přílohou jsou vařené brambory.

Vepřové maso recepty shrnutí

Sami se můžete přesvědčit, že naše vepřové maso recepty jsou velmi chutné. Ovšem pokud hubnete, dejte si pozor hlavně na slaninu. Také dbejte na to, aby bylo maso co nejméně prorostlé tukem. Při přípravě pokrmu by se měl tuk co nejvíce vypéct. Snažte se ho průběžně odstraňovat. Často se ho ovšem úplně nezbavíte, proto to s konzumací tohoto druhu masa nepřehánějte. Stačí si na něm pochutnat 1x za 2 – 3 týdny.