Velkým hitem současnosti jsou nejlepší recepty z vepřové panenky, jenž vám představíme. Tento druh masa je totiž z vepřového nejkvalitnější. Jedná se o sval pod hřbetem, který se v kuchyni snadno připravuje ve formě minutek.

Vepřová panenka na bylinkové omáčce

Ingredience: 150dkg vepřové panenky, 1 velké rajče, 3dcl smetany, 1 lžíce olivového oleje lisovaného za studena, troška bazalky (sušená nebo čerstvá nasekaná), sůl, pepř, koření na steaky

Příprava: vepřovou panenku zbavte případných blan a nakrájejte na kolečka. Nyní je s citem naklepte a posypte kořením na steaky. Opláchněte rajče, osušte a nakrájejte na kolečka. Ty posypte bazalkou. Dejte na pánev olivový olej a až bude rozpálený, vložte na něj kousky panenky. Až ji opečete, tak ji z pánve vyndejte. Následně na pánev dejte rajčata a zlehka je osmahněte. Vyndejte je a do výpeku na pánvi nalijte smetanu, osolte, opepřete a nechte přejít varem.

Ideální servírování je položit na talíř plátky vepřové panenky a rajčete na střídačku. Vše zalijte připravenou bylinkovou omáčkou. Vhodnou přílohou jsou brambory nebo rýže.

Upozorňujeme, že smetana nepatří mezi dietní pokrmy. Jestliže hubnete, používejte jí pouze zřídka.

Závitky z vepřové panenky se špenátem

Ingredience: vepřová panenka, listový špenát, plátkový tvrdý sýr, anglická slanina, sůl, pepř, olej, provázek pro potravinářské účely, horká voda

Příprava: vepřovou panenku odblaňte a nakrájejte ji na široké plátky. Ty jemně naklepte, osolte a opepřete. Nyní vezměte listový špenát a přelijte ho horkou vodou. Nechte špenát co nejvíce okapat. Nyní do jednotlivých plátků vepřové panenky vložte špenát a plátky sýra. Vše zaviňte do závitku, který následně zabalte do plátků anglické slaniny. Hotový závitek zabezpečte potravinářským provázkem. Dejte olej na pánev a rychle závitky opečte na rozpáleném oleji. Následně je vložte do vymazaného pekáče do předehřáté trouby a nechte je upéct.

Závitky z vepřového masa se špenátem se můžou podávat s opečeným bramborem nebo grilovanou zeleninou.

U dietních opatření použijte nízkotučný tvrdý sýr. Anglickou slaninu můžete vynechat. V takovém případě závitky převážete provázkem přímo přes maso z vepřové panenky.

Vepřová panenka na čínský způsob

Ingredience: vepřová panenka, 4 stroužky česneku, koření na čínskou směs, chilli koření, sladká paprika, pepř, sůl, olivový olej, med, pálivý kečup a povidla

Příprava: odblaněnou panenku uprostřed trošku nařízněte. Oloupejte stroužky česneku a maso potřete. Následně ho okořeňte kořením na čínskou směs, pepřem a solí. Vše potřete olivovým olejem. Na plech vymazaný olejem dejte vepřovou panenku a nechte ji v předehřáté troubě péct.

Nyní si připravte omáčku. Smíchejte 3 polévkové lžíce povidel, 1 polévkovou lžíci medu, čajovou lžičku chilli koření. Přidejte trochu olivového oleje a pálivého kečupu. Promíchejte a nechte přejít varem. Omáčku neustále míchejte.

Jakmile je vepřová panenka upečená, vyndejte ji z trouby a nakrájejte na plátky. Na talíř ji servírujte s rýží. Omáčku dejte přímo na talíř nebo ještě lépe do zvláštní mističky.

Vepřová panenka na houbách

Ingredience: vepřová panenka, čerstvé nebo sušené houby, sůl, pepř, olivový olej, máslo

Příprava: vepřovou panenku zbavte zbytků tuku a nakrájejte ji na silnější plátky. Osolte je a opepřete. Na pánvi rozehřejte olivový olej s trochou másla, na kterém panenku rychle orestujte. Přidejte kapku vody, čímž získáte omáčku.

Nyní vymažte pekáč a položte na něj houby. Pokud máte sušené, je vhodné je nejprve nechat alespoň 1 hodinu namočené ve vodě. Na houby položte panenku a vše zalijte výpekem (omáčkou). Vložte do předehřáté trouby a pečte do měkka.

Vhodnými přílohami jsou bramborová kaše, brambory nebo rýže. Upozorňujeme, že vepřovou panenku můžete péct i vcelku. Ovšem pokud ji nakrájíte, je příprava rychlejší.

Vepřová panenka nejlepší recepty závěr

Nejlepších receptů z vepřové panenky existuje opravdu mnoho. Záleží na vašich chutích, které se rozhodnete vyzkoušet. Výhodou je, že se nejedná o tučné maso, takže ho můžou konzumovat i lidé držící redukční dietu. Jen je potřeba ohlídat další ingredience a jejich vhodnost při hubnutí.