Tuřín je zejména pro všechny zájemce o hubnutí úžasná kořenová zelenina. Obsahuje totiž velké množství vody a minimum tuku, proto má velmi málo kalorií. Současně obsahuje hodně vlákniny, je solidním zdrojem vitamínů A, C, vápníku a železa. Jelikož z českých jídelníčků téměř vymizel, přinášíme několik velmi oblíbených receptů s tuřínem.

Zapečený tuřin s mrkví

Ingredience: tuřín, mrkev, máslo, smetana, sůl, pepř, tymián

Příprava: očistěte tuřín a mrkev, oboje nakrájejte na tenké plátky. Nyní vymažte zapékací misku máslem a vyplňte ji v jednotlivých vrstvách plátky tuřínu a mrkve. Vše zalijte smetanou, osolte a opepřete. Nechte zapékat, dokud vše nezměkne. Na závěr vše posypte tymiánem.

Pokrm se podává teplý a může se konzumovat samotný. Nezapomínejte, že smetana má více kalorií, proto to nepřehánějte. Jako případná příloha je vhodné libové maso, například kuřecí nebo krůtí.

Polévka z tuřínu

Ingredience: tuřín, brambory, jarní cibulky, zeleninový vývar, smetana, muškátový oříšek, máslo, sůl

Příprava: oloupejte brambory a očistěte tuřín. Vše nakrájejte na menší kostičky. Opláchněte a nakrájejte jarní cibulky, které orestujete na másle. Následne přidejte kostičky tuřínu a brambor, chvilku vše restujte a pak přilijte zeleninový vývar. Osolte a nastrouhejte špetku muškátového oříšku. Uvařte do měkka a následně polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Nyní přidejte trochu smetany a nechte polévku rychle přejít varem.

Jestliže nedržíte dietu, udělejte si krutony. Nakrájejte starší chleba na kostičky, osmahněte je na pánvi s kapkou oleje a přidejte do polévky.

Tuřínové hranolky

Ingredience: tuřín, sušený česnek, sůl, olej, pečící papír

Příprava: oloupejte a očistěte tuřín. Nakrájejte ho na hranolky. Tuřínové hranolky vložte do vroucí osolené vody a 5 minut je povařte. Na plech položte pečící papír. Hranolky zceďte a rovnoměrně je rozložte na pečící papír. Osolte, pokapejte olejem a případně okořeňte dle libosti. Vložte do předehřáté trouby a pečte je do zlatova.

Tyto hranolky doporučujeme jako vhodnější alternativu místo klasických hranolků. Přesto se nejedná o úplnou dietní potravinu. Počet kalorií můžete hodně ovlivnit množstvím použitého oleje na zakapání tuřínových hranolků. Během hubnutí je také vhodné snížit příjem soli.

Pečené fazole s tuřínem

Ingredience: 250g tuřínu, 400g fazolí v plechovce, 1 paprika, 1 větší mrkev, 1 velká cibule, 200g krájených rajčat z plechovky, 4 stroužky česneku, mletá paprika, tymián, sůl, olej, máslo, rajčatový protlak nebo BBQ omáčka, strouhanka, nízkotučný tvrdý sýr

Příprava: oloupejte a nakrájejte cibuli a česnek. Cibuli osmahněte na rozpáleném oleji do zlatova, pak přidejte česnek. Dále očistěte a nakrájejte tuřín, mrkev a papriku. Vše přihoďte k cibuli a česneku. Osolte a okořeňte dle libosti. Asi 1 minutu vše restujte za stálého míchání. Pak vzniklou směs podlijte vodou a duste přibližně 20 minut. Následně přidejte fazole (scezené, tedy bez nálevu z konzervy) a krájená rajčata. Dále BBQ omáčku nebo rajčatový protlak. Vše promíchejte. Vymazejte pekáč máslem a vysypte ho strouhankou. Vyplňte ho směsí a vše nechte zapéct. Přibližně 3 minuty před vyndáním posypte pekáč nastrouhaným nízkotučným tvrdým sýrem.

Pečené fazole s tuřínem se podávají teplé. Přílohou může být tmavý celozrnný chléb nebo vařené brambory. U přísnějších diet vynechte strouhanku.

Tuřín recepty závěr

Naše tuřín recepty vám ukázaly, že se nejedná o nikterak složitou přípravu. Mnohem komplikovanější to budete mít s jeho nákupem, neboť v běžných supermarketech se příliš nevyskytuje. Přesto doufáme, že vás to od jeho konzumace neodradí. Zejména u redukčních opatření se jedná o zajímavé zpestření neustále se opakujících doporučení.