Treska nejlepší recepty

1 Hvězdička2 Hvězdičky3 Hvězdičky4 Hvězdičky5 Hvězdiček (1 hlasů, průměr: 5,00 z 5) - Hlasujte!
Nahrávám...

Treska je velmi oblíbená a chutná mořská ryba. Jen ve Velké Británii se jich sní ročně kolem 136 miliónů porcí. Maso z tresky obsahuje kvalitní a dobře stravitelné bílkoviny. Mimo to jsou v ní i další cenné vitamíny A, D a skupiny B. Také minerály jako je jód, selen a draslík. Skvěle se hodí pro mladé i pro seniory. Dokonce ji mohou bez obav konzumovat i lidé s cukrovkou nebo ti, kdo drží dietu. Je mnoho způsobů jak tuto rybu upravit. Nabízí celou řadu lákavých pokrmů. Podívejte se, jaké nabízí treska nejlepší recepty.

Recept na steak z tresky pod bylinkovou peřinou

Skvělý rybí steak se hodí k obědu i k večeři.

Suroviny:

  • 4 filety z tresky
  • 4 cibule
  • 4 žampióny
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce strouhanky
  • 1 žloutek z uvařeného vejce
  • sůl a pepř
  • čerstvá petrželka, bazalka a pažitka
  • 100 bílého vína (může být místo vína zeleninový vývar)

Postup:

1. Nakrájejte na malé kousky žampióny a cibule. Rozmačkejte žloutek a smíchejte se směsí žampiónů a cibule. Přidejte olej, strouhanku a nadrobno nasekané bylinky.

2. Osušte ryby papírovou utěrkou, přidejte sůl a pepř a vložte do zapékací misky, kterou jste si předtím vytřeli olejem. Ryby potřete připravenou směsí a zalijte bílým vínem či vývarem.

3. Pečte asi 20 minut v troubě vyhřáté na 200 °C.

Recept na tartar z tresky

Rychlá chuťovka, která se hodí jako lehká svačina.

Suroviny:

  • 200 g tresky
  • 2 rajčata
  • 1 šalotka
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • citrónová šťáva

Postup:

1. Spaříme rajčata a oloupeme slupky. Vyřízneme střed a nakrájíme nadrobno.

2. Nasekáme šalotku nadrobno a stejně tak i umytou tresku.

3. Smícháme všechny suroviny, přidáme malinko olivového oleje a ochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou.

4. K tartarovi se skvěle hodí lehký salát.

Recept na tresku v pivním těstíčku

V pivním těstíčku se dá udělat prakticky cokoliv. Vyzkoušejte i tresku.

Suroviny:

  • 600 g tresky
  • 4 vejce
  • 4 lžíce černého piva
  • 4 lžíce hladké mouky
  • sůl a pepř
  • worcester

Postup:

1. Tresku umyjte a osušte papírem. Nakrájejte na kousky (po 50 g), osolte a opepřete. Do dvou misek si oddělte bílky a žloutky.

2. Umíchejte si hustší těstíčko z hladké mouky, černého piva a žloutků. Přidejte sůl, pepř a worcester. Z bílku ušlehejte pevný sníh a opatrně ho vmíchejte do těstíčka.

3. Obalte kousky tresky v těstíčku a smažte z obou stran do zlatova. Ozdobte cukrovým hráškem. Jako příloha se skvěle hodí šťouchané brambory s jarní cibulkou.

4. Jestliže nechcete, aby vám těstíčko stékalo, obalte rybu nejdříve v hladké mouce.

Recept na pošírovanou tresku v mléku

Zkuste nějaký netradiční recept.

Suroviny:

  • 600 g tresky
  • 0,5 l mléka
  • tymián
  • sůl a pepř
  • 500 g rýže
  • 1l drůbežího vývaru
  • 100 g másla
  • 2 šalotky
  • 2 dl bílého vína
  • 50 g parmezánu
  • sůl a pepř
  • kousek čerstvého tymiánu

1. Osolte a opepřete mléko a přidejte čerstvý tymián. Přiveďte k varu a stáhněte z ohně.

2. Nakrájíme tresku na kousky asi na 70 g na porci a necháme 5 minut táhnout v horkém mléku. Nesmí se vařit. Teplota musí být kolem 95 °C.

3. Na másle zpěníme šalotku nakrájenou nadrobno a dodáme i rýži a tymián. Orestujeme.

4. Přidáme víno, čtvrt vývaru a vaříme na mírném plamenu. Postupně přidáme zbytek vývaru, dokud nebude rýže měkká. Vyndáme tymián a rozpustíme v rýži parmezán. Do rizota lze přimíchat i 50 g zeleného hrášku.

Zdravé a lehké jídlo

Všeobecně jsou ryby součástí zdravého jídelníčku. Dejte si tresku nebo jiný druh ryby alespoň jednou týdně. Uděláte něco pro své zdraví a navíc si pochutnáte.


Treska nejlepší recepty