Tofu má nejenom hodně milovníků, ale také odpůrců. Jejich hlavním argumentem, proč tuto potravinu odmítají je, že jim prostě nechutná. Jenže jak si ukážeme dále v textu, nemají vůbec pravdu. Mnoho tofu receptů totiž dokazuje, že se z něj dají připravit chutná jídla.

Tofu se připravuje ze sójových bobů na podobném principu, jako sýry nebo tvaroh z kravského mléka. Má vysoký obsah bílkovin. Dále obsahuje vitamíny skupiny B, vápník, hořčík, železo nebo vlákninu. Tofu nijak zásadně nenaruší dietní opatření, jelikož ve 100g tofu je pouze 471kJ a 2,4g tuků.

Pro zdraví je také důležité, že v tofu nenajdeme nasycené mastné kyseliny a cholesterol. Tedy látky stojící za kardiovaskulárními chorobami.

Celerová polévka s tofu

Ingredience: celer, celerová nať, tofu, cibule, máslo, bílé víno, zeleninový bujón, pepř, sůl

Příprava: oloupejte celer a cibuli, obě zeleniny nakrájejte na malé kousky. Oboje orestujte na másle. Následně dolijte vodu, přidejte trochu bílého vína a vařte, až bude vše téměř měkké. Nyní přidejte tofu a zeleninový bujon. Osolte a opepřete. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem na jemno. Opláchněte a nasekejte na drobno celerovou nať, tu přidejte do polévky. Vše nechte přejít několik minut varem do měkka. Podávejte teplé.

Pečené nudličky z tofu

Ingredience: tofu, sójová omáčka, sůl, pepř, grilovací koření, papír na pečení nebo olej

Příprava: nakrájejte tofu na malé nudličky. Silné by měly být přibližně 0,5cm. Pokapejte je sójovou omáčkou, osolte, opepřete a okořeňte. Dejte na plech papír na pečení nebo ho jemně vymažte olejem. Tofu nudličky na něj vyskládejte a nechte je zapéct do zlatava.

Pečené nudličky z tofu je vhodné podávat s grilovanou zeleninou.

Smaženice z tofu s pórkem

Ingredience: bílé tofu, pórek, cibule, sójová omáčka, kurkuma, sůl, pepř, muškátový oříšek, olivový olej

Příprava: oloupejte cibuli, nakrájejte a na rozpáleném oleji osmahněte do zlatova. Poté přidejte nakrájený pórek, který jste předtím omyli a osušili. Nastrouhejte tofu a také ho přidejte do smaženice. Vše ochuťte přísadami uvedenými výše v ingrediencích. Pozor, muškátový oříšek nastrouhejte a dejte ho tam velmi málo.

Smaženici podávejte s plátkem celozrnného chleba.

Salát z uzeného tofu se zeleninou

Ingredience: uzené tofu, hlávkový salát, rukola, mrkev, mandle, olivový olej, limetka, hořčice

Příprava: hlávkový salát a rukolu omyjte pod tekoucí vodou a nechte důkladně okapat. Pak je natrhejte do salátové mísy. Omyjte a očistěte mrkev. Nastrouhejte ji hrubým struhadlem. Tofu vybalte a nakrájejte na jemné nudličky. Mandle rozdrťte v mixéru. Nyní do salátové mísy přidejte mrkev, tofu a mandle. Vše pokapejte olivovým olejem, šťávou z limetky a hořčicí. Důkladně promíchejte a můžete podávat.

Tofu v tomatové omáčce

Ingredience: rajčatový protlak, tofu, sójová omáčka, česnek, cibule, nať z petrželky, provensálské koření, sůl

Příprava: oloupejte stroužky česneku a podle chuti je prolisujte a dejte do rajčatového protlaku. Nakrájejte tofu na malé kostičky a pokapejte je sójovou omáčkou. Přidejte je to rajčatového protlaku a nechte vše vařit přibližně 3 minuty.

Oloupejte a nakrájejte cibuli. Tu můžete osmahnout na oleji do zlatova nebo ji lze použít syrovou. Na drobno nasekejte petržílkovou nať. Vše zamíchejte do připravené směsi, dodejte provensálské koření a sůl. Nechte krátce přejít varem.

Jako přílohu můžete přikusovat plátek celozrnného chleba.

Tofu recepty shrnutí

Potraviny ze sóji nejsou jenom náhražkou masa pro vegetariány. Jedná se o plnohodnotný produkt, který se hodí do dietních i klasických jídelníčků. Dodá lidskému organismu některé cenné látky. Pro jeho přípravu je v nabídce široké spektrum tofu receptů. Ty přesvědčí i zapřisáhlé odpůrce sóji, že na ní něco bude a že si lze na tofu pochutnat.