Recepty se špenátem si v poslední době získávají velkou oblibu. Důvodem je jeho chuť, snadnost přípravy, cenová dostupnost a vysoký obsah cenných látek pro lidský organismus. Vyzkoušejte si ty naše!

Proč je špenát zdravý

Špenát obsahuje zajímavé spektrum vitamínů a minerálů. Jmenovat můžeme:

  • vitamín A
  • vitamíny řady B (B3, B8, B9)
  • vitamín C
  • vitamín K
  • vápník
  • hořčík
  • železo
  • mangan
  • fosfor
  • a jiné

Proto má příznivý vliv na oči, kardiovaskulární systém nebo funguje jako prevence před rakovinou. Dokáže zlepšit stav kůže a krvetvorbu.

Naopak na špenát by si měli dávat pozor lidé, kteří užívají léky proti srážlivosti krve (např. Warfarin). Nepříliš vhodný je i u lidí, kteří mají tendenci k tvorbě ledvinových a močových kamenů. Pokud se to týká zrovna vás, doporučujeme konzumaci špenátu konzultovat s vaším ošetřujícím lékařem.

V následující části se podíváme na oblíbené recepty ze špenátu. A protože Tukožrout.cz je magazín o zdaraví a hubnutí, zaměříme se na ty zdravější varianty receptů ze špenátu. V receptech využijete jak čerstvý listový špenát, tak i špenát mražený.

Recepty se špenátem

Zapečený špenát se šunkou

Ingredience: mražený špenát, 150g šunky s vysokým podílem masa, 100g nízkotučného eidamu, 500g rajčat, 1 velká cibule, 2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 2 lžíce zakysané smetany, 2 lžíce másla, trochu tuku, oregano, pepř, sůl, muškátový oříšek

Příprava: Špenát nechte rozmrazit a vymačkejte z něj nadbytečnou vodu. Oloupejte cibuli, nakrájejte a na rozpáleném oleji osmahněte do zlatova. Přidejte oloupané a prolisované stroužky česneku a špenát. Vše ohřejte, osolte, opepřete a přidejte trošku muškátového oříšku. Nechte vychladnout.

Nakrájejte šunku na nudličky. Rajčata spařte horkou vodou, oloupejte, nakrájejte na osminky. Nastrouhejte eidam. Polovinu rajčat a eidamu dejte stranou. Druhou polovinu smíchejte se vším ostatním, s výjimkou másla. Nyní vymažte pekáč a směs do něj vložte. Zbývající půlku eidamu a rajčat rovnoměrně dejte nahoru na směs. Nahoru dále položte vločky másla. Vše zapečte v troubě.

Špenátová polévka s jíškou

Ingredience: 1 mražený špenát, 1 vejce, 1 velká cibule, 3 stroužky česneku, olej, jíška, sůl, voda

Příprava: Rozmrazený špenát vložte do 3/4l vody, osolte a uvařte. Doba varu je přibližně 15 minut. Oloupejte cibuli a na rozpáleném oleji ji osmahněte do zlatova. Přidejte ji do polévky v průběhu vaření. Ke konci vaření je nutné zahustit špenátovou polévku jíškou (může být kupovaná nebo doma připravená). Dále vmíchejte prolisovaný česnek a syrové vejce. Nechte krátce přejít varem a můžete podávat.

Špenátová roláda

Ingredience: 1 mražený špenátový protlak, 100g uzeného eidamu, 1 červená paprika, 1 středně velká cibule, 2 vejce, 2 stroužky česneku, 1 pomazánkové máslo (je možné nahradit zakysanou smetanou), 3 lžíce hrubé mouky, špetku prášku do pečiva, olej, sůl, pečící papír

Příprava: Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na drobno. Osmahněte na rozpáleném oleji. Potom přidejte špenát, oloupané a prolisované stroužky česneku a sůl. Vše nechte vychladnout. Rozklepněte vejce a rozdělte bílky a žloutky. Z bílků připravte sníh. Do vychladlé směsi přidejte nejprve žloutky, následně mouku s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků. Vše rozprostřete do mírně vyhřáté trouby na pečící papír na přibližně 15 minut.

Nastrouhejte uzený sýr a smíchejte ho s máslem. Až pokrm po vyndání z trouby vychladne, potřete ho směsí ze sýra a másla. Nyní na drobno nakrájejte papriku a nasypte ji na pokrm. Nakonec ho zaviňte do rolády a nakrájejte na plátky.

Barevný špenátový salát

Ingredience: 400g listového špenátu, 10 ředkviček, 220g kukuřice, bílý jogurt, majonéza, dijonská hořčice, ocet, cukr, sůl, bazalka

Příprava: Špenátové listy opláchněte, nechte je pořádně okapat a osušit. Zbavte je případných stopek, nakrájejte na menší části a dejte do mísy. Omyjte ředkvičky, nakrájejte je na tenké plátky a přidejte do mísy. Nyní do směsi přisypte kukuřici a vše pořádně smíchejte. Nakonec přidejte podle chuti vše ostatní a promíchejte.

Jestliže držíte dietu, nepoužívejte majonézu a cukr. Pro všechny platí, že s octem a dijonskou hořčicí je potřeba zacházet opatrně a s mírou.

Dalšími možnostmi úpravy špenátu jsou „méně dietní“ těstoviny se špenátem nebo klasická přílohová podoba, tedy špenát s vejcem.

Špenát recept závěr

Jak jste si mohli přečíst, námi uvedené špenátové recepty jsou jednoduché na přípravu. Proto jsme přesvědčeni o tom, že i vy si je rychle oblíbíte a zařadíte do jídelníčku. Dodáte tak tělu mnoho zdravých látek.