Salát z červené čočky recept

Není čočka jako čočka. Klasická čočka se musí máčet ve vodě a delší dobu vařit. Ta červená je na přípravu mnohem jednodušší. Je hotová za chvíli a bez namáčení. Dá se ovšem poměrně rychle rozvařit, proto musíte být opatrní při její úpravě. Na kaši se mění už asi po 15 minutách varu. Nemá totiž slupku. Díky tomu je lépe stravitelná, sacharidy, které slupka obsahuje, se ve střevech štěpí a dosti rychle kvasí. Protože se většinou prodává loupaná, je vhodná i pro malé děti a kojící maminky. Je plná vitamínů a velmi zdravá. Vyzkoušejte chutný recept na salát z červené čočky.

Velmi oblíbená je tato luštěnina v Asii. Kořeny má v Turecku, odkud se dostala nejdříve na východ a později i do Evropy. Velmi oblíbená je především u vegetariánů, obsahuje mnoho bílkovin, železa, selenu, zinku a vitamínu B6. Obsahuje hodně vlákniny a má nízký glykemický index. Pomáhá udržet vyrovnanou hladinu cukru v krvi.

Recept na salát z červené čočky

Jak už bylo zmíněno, je velkou výhodou červené čočky to, že se rychle a snadno připravuje. Má sladší oříškovou chuť a hodí se pro dospělé i pro děti. Tento jednoduchý salát se výborně hodí jako lehká večeře.

Suroviny:

  • 400 g červené čočky
  • 300 g různých salátů (čekanka, ledový a římský salát, mrkev)
  • 1 ks citrónu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • sůl
  • mletý pepř
  • hladkolistá petržel

Postup:

1. Dejte vařit červenou čočku v dvojnásobném množství vody asi na 8 minut. Přidejte trochu šťávy u citrónu, aby byla zachována barva. Tu slijte a vmíchejte do mísy se salátovou směsí.

2. Připravte si dresink z oleje, šťávy a kůry z citronu, medu, hořčice, soli, pepře a petrželky. Dresink vmíchejte zlehka do salátu.

Recept na čočkový salát se slaninou a špenátem

Slanina a špenát dodají salátu úplně jinou a výraznou chuť. Určitě se stane vaším oblíbeným.

Suroviny:

  • 300 g uvařené červené čočky
  • 100 g slaniny
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g čerstvého špenátu (může být i polníček či rukola)
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce balzamikového octa

Postup:

1. Nakrájejte na kostičky slaninu a nechte ji na pánvi nasucho vyškvařit. Jestliže se bude přichytávat, přidejte trošku oleje. Nakonec přidejte česnek nakrájený na plátky a nechte rozvonět.

2. Smíchejte uvařenou čočku se špenátem, přidejte slaninu s česnekem a zálivku z olivového oleje, balzamika, soli a trošku pepře. Pořádně promíchejte a můžete podávat. Salát je skvělý teplý i studený.

Zdravá chuťovka

Saláty jsou zdravou a výbornou dobrotou, kterou si můžete dopřát takřka bez omezení. Nebojte se vyzkoušet ten s čočkou. Je to opravdová lahůdka.

Salát z červené čočky recept


Categories Zdravé recepty