Podporovat svou imunitu bychom měli v každém ročním období. Často saháme po různých doplňcích stravy nebo ovoci. Přitom by stačilo vzpomenout si na lahodnou červenou řepu, která je přímo nabytá vitamíny. Je více než schopná účinně bojovat s viry a bakteriemi. Při správném pěstování obsahuje selen a jiné minerály. Zbavuje mozek jedovatých kovů, obsahuje kyselinu listovou, vitamín C a draslík, který upravuje srdeční činnost a snižuje vysoký krevní tlak. Navíc obsahuje i vzácné stopové prvky rubidia a cezia. Zařaďte tuto zázračnou rostlinu do svého jídelníčku. Zkusit můžete třeba výborný salát z čerstvé červené řepy.

Vliv červené řepy na lidské zdraví:

  • podporuje správnou funkci střev a odstraňuje zácpu
  • podporuje žaludek a žlučník
  • detoxikuje organismus
  • vytváří vazivové tkáně
  • posiluje cévy
  • zpevňuje pokožku
  • pomáhá při alergiích
  • zlepšuje tvorbu červených krvinek
  • působí pozitivně na revma
  • bojuje proti mykóze

Jak se červená řepa připravuje?

Červená řepa se může vařit i jíst syrová. Je oblíbenou součástí zdravých šťáv tzv. smoothie. Pro zlepšení chuti ji nepijte samotnou, ale přimíchejte ještě mrkvovou šťávu. Protože je čerstvá šťáva hodně koncentrovaná, doporučuje se její síla zmírnit naředěním vodou, aby detoxikační účinek byl o něco menší. Šťávu z červené řepy doporučuje mnoho léčitelů. Syrový kořen je výborný v salátu. Do něj je vhodné přidat ještě další zeleninu, např. mrkev či křen. I když nejčastěji ji lidé konzumují spíše vařenou. Velkou výhodou je to, že dobře uvařená červená řepa je stejně dobrým zdrojem živin jako syrová, i když se samozřejmě trochu jejich poměr sníží. Zařaďte ji v různých podobách do vašeho jídelníčku co nejčastěji. Výborné jsou z ní polévky, např. klasický boršč, hodí se k přípravě pomazánek, slaných buchet i koláčů. Zkuste třeba lahodné carpaccio, bábovku či bramborový salát. Stále však platí, nejvíce z ní vytěžíte tehdy, když ji budete konzumovat syrovou. Proto se nyní vrhneme na samotný recept salátu z čerstvé červené řepy.

Recept na salát z čerstvé červené řepy

V salátech z čerstvé řepy vynikne její krásná barva, zajímavá chuť i šťavnatost. Doba přípravy vám zabere sotva deset minut. Nevaří se.

Suroviny:

  • 3 – 4 čerstvé červené řepy
  • 200 g malých cherry rajčátek
  • svazek nasekané zelené petrželky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • trochu soli a pepře na ochucení
  • zelenina podle chuti

Postup:

1. Oloupejte řepu a nastrouhejte nahrubo. Rozpulte rajčátka a promíchejte s nastrouhanou řepou. Přidejte petrželku.

2. Zálivku vytvořte smícháním olivového oleje, citronové šťávy, soli a pepře. Zalijte připravený salát.

Možné obměny salátu z červené řepy

Do salátu můžete přidat různé suroviny podle vaší chuti. Výborný bude celer a jablko. Suroviny opět jen nastrouháte a smícháte dohromady. Jako zálivku můžete použít i majonézu, pokud ji máte rádi. Někdo přidává i křen. Jestliže čerstvou řepu nesníte, udělejte si salát z vařené. Postup bude stejný, jen předem řepu uvaříte doměkka.

Chrání proti rakovině

Řepa hodně barví, počítejte s tím. Smiřte se s tím, že se těžko pere, proto buďte při manipulaci s ní opatrní, špatně se smývá i z nádobí a z rukou. Její vynikající chuť a pozitivní účinky na zdraví za to ale stojí. Můžeme ji směle doporučit všem, kdo si chtějí vylepšit své zdraví a nemocným či oslabeným lidem obzvlášť. Má široké spektrum účinků a dostupná je v každém ročním období. Má tolik preventivních ochranných účinků, že by měla zaujímat významné místo v našem jídelníčku.