Salát Coleslaw, jehož hlavní surovinou je čerstvé zelí, vyniká svou křehkostí. Doplnit ho můžete mrkví, cibulí a celerem. Původ tohoto salátu spadá až do Holandska. Nejvíce se proslavil ve Spojených státech amerických. Poprvé se v americkém tisku objevil v roce 1794. Velmi rychle zdomácněl i na českých talířích. Lidé si ho oblíbili hlavně pro jeho jednoduchou přípravu a nízkou výrobní cenu. Jak připravit nejlepší salát coleslaw? Přečtěte si následující recept.

Do Česka se salát coleslaw dostal díky řetězcům s rychlým občerstvením. Salát se může podávat ke smaženému kuřeti, pečeným masům, do plněných žemlí, s pečivem anebo klidně jen tak na chuť. Jeho příprava je velmi jednoduchá a za chvíli ani nebudete potřebovat žádný recept. Tajemství úspěchu je především v čerstvosti všech surovin, hlavně zelí. Důležité je i krájení nebo strouhání zelí. Zelí by mělo být křehké a křupavé. Po nakrouhání je dobré ho krátce namočit do ledové vody, tím se zjemní jeho intenzivní vůně. Po scezení se do zelí přidá trošku krouhaného červeného zelí a strouhané mrkve. Může se přidat i ovoce. Původně se používala jen strouhaná jablka, někdo přidává i krájený ananas, pomeranče i blanšírované rozinky. Nakonec se salát dochutí solí, pepřem, cukrem a majonézou. Majonézy nesmí být moc. Podívejte se, jak vypadá salát coleslaw podle Pohlreicha.

Recept na salát coleslaw podle Pohlreicha

Suroviny:

  • 800 g bílého zelí
  • 1 mrkev
  • 4 lžíce majonézy
  • 1 lžíce nastrouhaného křenu
  • bílý vinný ocet
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce rozinek
  • 4 lžíce kefíru
  • sůl

Postup:

1. Nejdříve nakrájíme zelí na čtvrtky, vykrojíme košťál a nakrouháme na jemné nudličky. Mrkev nastrouhejte na struhadle nahrubo a křen naopak najemno. Pokud byste volili červené zelí, je ideální přísada celer místo mrkve. Jestliže chcete salát jemnější, lehce nakrouhané zelí posolte a nechte asi dvacet minut odstát a poté vymačkejte uvolněnou šťávu.

2. Nyní je čas na dresink. Smícháme majonézu, křen, ocet, cukr, kefír a sůl. Majonéza je nejlepší domácí. Můžete si ji připravit ze dvou žloutků a dobrého oleje. Její příprava trvá několik minut a je mnohem lepší než ta kupovaná. Do něj přidejte zeleninu, tedy zelí, mrkev, rozinky a dobře promíchejte a upěchujte, aby se chutě dobře promíchaly. Nechte jej několik hodin v chladu odležet v lednici. Kdo spěchá, může ho jíst hned. I tak si pochutná, ale lepší je si chvilku počkat.

3. Do salátu coleslaw patří primárně majonéza, ale můžete ho odlehčit i jogurtem.

Salát coleslaw si zamilujete

Salát coleslaw podle Pohlreicha je výborné jídlo, které si určitě zamilujete. Můžete vyzkoušet i různé obměny tohoto receptu. Existuje jich opravdu mnoho. Do salátu můžete přidat plísňový sýr, kari koření, kedlubny, zkrátka to, na co máte chuť. Je opravdu úžasný a plný vitamínů.