Cuketa obsahuje 90% vody, proto je velmi oblíbenou zeleninou pro různá dietní opatření. Z pohledu lidského zdraví je důležité i to, že se v ní nachází vitamíny A, B, C, vláknina, hořčík, vápník a další látky. Navíc pokud ji budete pravidelně konzumovat, podpoříte tím detoxikaci vašeho organismu. K tomu, aby vám co nejvíce chutnala, je dobré znát různé osvědčené recepty z cukety.

Cuketová polévka

Ingredience: 1 větší cuketa, 2 větší cibule, 1 sýr tofu, nať z petrželky, muškátový oříšek, ocet, sůl, pepř, olej, voda

Příprava: oloupejte a nakrájejte cibuli. Nechte ji na rozpáleném oleji opéct do zlatova. Oloupejte cuketu, nakrájejte ji na kolečka a přidejte k cibuli. Osolte, opepřete a přidejte vodu. Vše vařte do měkka.

Nyní rozmixujte tofu. Přidejte k němu trochu vody, 1 polévkovou lžíci octa a nastrouhejte krapet muškátového oříšku. Vše důkladně rozmíchejte a přidejte do polévky, kterou ještě několik minut vařte.

Výhodou polévky je, že ji lze podávat za tepla i za studena. Talíř ozdobte natí z petrželky.

Tortilla z cukety

Ingredience: 4 malé cukety, 9 vajec, 2 cibule, smetana, tvrdý sýr, mletý kmín, muškátový oříšek, stolní máslo, pepř, sůl

Příprava: omyjte cukety a nakrájejte je na plátky. Osolte, nechte odležet přibližně 15 minut. Nyní plátky cukety opláchněte pod tekoucí vodou a osušte. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji. Rozehřejte pekáček, dejte na něj trochu másla a na másle cuketu s cibulí opečte.

Rozklepněte vajíčka, přidejte do nich nastrouhaný tvrdý sýr, trochu smetany, sůl a pepř. Vše rozmíchejte a směsí zalijte cuketu s cibulí v pekáči. Vše nechte dopéct. Jakmile se nahoře vytvoří kůrčička zbarvená do zlatova, je pokrm hotový. Nechte ho trochu vychladnout a nakrájejte na jednotlivé porce.

Vhodnou přílohou jsou grilovaná zelenina, zeleninový salát nebo brambory.

Upozorňujeme, že toto jídlo je trochu více kalorické. V rámci dietních opatření je tedy nutné uzpůsobit jídelníček tak, abyste neporušili dietní režim.

Cuketový salát

Ingredience: cuketa, meloun, listy pampelišky nebo rukoly, sterilizovaná kukuřice, mrkev, libová šunka, olivový olej, citron, med, sůl, pepř

Příprava: omyjte a oloupejte cuketu. Nakrájejte ji na kousky, to samé učiňte s melounem. Nyní opláchněte listy pampelišky nebo rukoly a nechte je důkladně okapat. Očistěte mrkev a nastrouhejte ji. Zceďte kukuřici z konzervy a nakrájejte šunku. Osolte, opepřete, zakapejte olivovým olejem a trochou citronu. Můžete přidat polévkovou lžíci medu. Vše důkladně promíchejte v salátové míse a podávejte chlazené.

Jestliže snižujete tělesnou váhu, nedávejte do cuketového salátu med. Dále můžete snížit podíl melounu nebo vyřadit šunku.

Plněná cuketa

Ingredience: cuketa, mleté maso, česnek, cibule, pepř, sůl, chilli koření, olivový olej, voda

Příprava: oloupejte cibuli a nakrájejte ji na drobno. Oloupejte stroužky česneku a prolisujte je. Cibuli a česnek přidejte do mletého masa. Osolte, opepřete a kdo má rád pálivá jídla, může přidat chilli. Vše důkladně promíchejte. Nyní rozřízněte cuketu po délce na 2 poloviny. Vydlabejte je a vydlabané díly cukety vyplňte připravenou směsí. Vyplněné cukety dejte na vymazaný pekáč. Pokapejte je trochou olivového oleje a na dno pekáče nalijte trochu vody. Pekáč dejte do předehřáté trouby a nechte zapéct.

Jako přílohu můžete podat plátek celozrnného chleba, rohlíku nebo grilovanou zeleninu. Dobrý je také studený zeleninový salát.

Tip: Mleté maso si nechte umlít přímo u řezníka. Budete tak mít pod kontrolou, kolik tuku se v něm nachází. Tím zabráníte zbytečným kaloriím, které zejména při hubnutí určitě nepotřebujete.

Recepty z cukety závěr

Receptů z cukety je opravdu mnoho a záleží jenom na vás, jaké si oblíbíte. Výhodou této zeleniny, mimo dobrého vlivu na zdraví, je její cenová dostupnost. Po celý rok se prodává v obchodech za dobrou cenu a v slušné kvalitě. Navíc pokud máte vlastní zahrádku, můžete si ji v létě vypěstovat a zmrazit.