Recepty z řapíkatého celeru jsou vynikajícím oživením jakéhokoliv zdravého a také dietního jídelníčku. Tato zelenina totiž obsahuje vysoké množství vody a má nízký počet kalorií. Navíc obsahuje nerozpustnou vlákninu, vitamíny B a C, minerály jako jsou vápník, hořčík nebo zinek. A jakou přípravu této potraviny doporučujeme my?

Polévka z řapíkatého celeru

Ingredience: 1/4kg řapíkatého celeru, 2 větší mrkve, 1 velká cibule, kousek zázvoru, trocha másla, 1l zeleninového vývaru, muškátový oříšek, mletý černý pepř, sůl, petržílková nať

Příprava: oloupejte a nakrájejte cibuli. Omyjte a očistěte mrkev, kterou nakrájejte na tenká kolečka. Omyjte a nechte okapat řapíkatý celer, následně ho nakrájejte na malé kousky. Dejte na pánev trochu másla, osmahněte cibuli do zlatova. Potom přidejte nakrájenou mrkev a řapíkatý celer. Směs chvíli restujte a zalijte zeleninovým vývarem. Nakrájejte na drobno zázvor, který přidejte do polévkového základu. Jemně osolte a vše nechte vařit, dokud to nebude měkké. Nyní můžete polévku promixovat tyčovým mixérem. Přidejte špetku pepře a muškátového oříšku. Talíř s polévkou ozdobte nadrobno nasekanou petrželovou natí.

Jestliže nedržíte dietu, můžete ke konci vaření přidat do polévky smetanu. Ta zjemní chuť.

Salát z řapíkatého celeru obohacený o kousky tuňáka

Ingredience: řapíkatý celer, 3 velká rajčata, 1 vejce, 3 stroužky česneku, 1 konzerva kousky tuňáka ve vlastní šťávě, citron, sůl

Příprava: dejte vařit 1 vejce. Následně důkladně omyjte řapíkatý celer a nechte ho okapat. Potom ho nakrájejte na malé kousky a vložte do mísy. Umyjte rajčata, nakrájejte je a přidejte do misky. Oloupejte stroužky česneku. Můžete je buď nasekat na jemno nebo prolisovat. Česnek přidejte do misky. Otevřete konzervu s tuňákem a dejte obsah do misky. Podle chuti i se šťávou, případně ji můžete nejprve slít. Oloupejte vychladlé uvařené vejce a po nakrájení ho také dejte do mísy. Na vše nakapejte přiměřené množství citronu, s citem salát osolte a důkladně promíchejte.

Salát z řapíkatého celeru se podává vychlazený. Pokud držíte přísnou dietu, konzumujte ho bez jakékoliv přílohy. Alternativně si k němu dejte 1 kus celozrnného pečiva. Komu nevadí palčivější chuť čerstvé cibule a následný cibulový dech, může salát obohatit o 1 velkou nakrájenou cibuli. Jestliže zvolíte červenou cibuli, bude salát více lahodit oku.

Rizoto s řapíkatým celerem

Ingredience: 1 hrnek dlouhozrnné rýže, 1 velká cibule, 4 řapíky celeru, 2 stroužky česneku, zeleninový vývar, parmezán, bazalka, olivový olej, pepř, sůl, voda

Příprava: oloupejte a nakrájejte cibuli. Orestujte ji na rozpáleném olivovém oleji do zlatova. Nakrájejte řapíkatý celer a na drobno nasekejte stroužky česneku, jenž jste nejprve oloupali. Přidejte na pánev a chvíli restujte. V sítku propláchněte rýži a přihoďte ji ke směsi, vše zalijte zeleninovým vývarem. Nechte vařit do měkka. Pokud se zeleninový vývar hodně vypařuje, podle potřeby ho dolévejte. Nyní na drobno nasekejte bazalku a když je vše uvařené, vmíchejte ji do směsi. Osolte a opepřete. Rizoto s řapíkatým celerem se podává posypané nastrouhaným parmezánem nebo jiným druhem tvrdého sýra.

Jestliže držíte dietu, použijte nízkotučný tvrdý sýr a omezte solení.

Zapečené těstoviny s řapíkatým celerem

Ingredience: řapíkatý celer, těstoviny, tvrdý sýr, strouhanka, pažitka, zakysaná smetana, máslo

Příprava: omyjte a nakrájejte řapíkatý celer, vložte ho do hrnce s vodou. Vodu osolte, uveďte k varu a vařte do doby, až bude řapíkatý celer téměř měkký. Souběžně uvařte těstoviny v osolené vodě. Oba hrnce slijte. Na drobno nakrájejte pažitku. Řapíkatý celer a těstoviny smíchejte, do směsi přidejte nakrájenou pažitku a zakysanou smetanu. Zapékací misku vymažte máslem a vyplňte ji připravenou směsí. Posypte strouhankou a nechte zapéct v předehřáté troubě na 180 – 200 stupňů.

U dietních opatření vynechte strouhanku a místo ní použijte nastrouhaný nízkotučný tvrdý sýr. Ten se ale na zapékací misku nasype až na poslední 3 minuty zapékání v troubě. Zrovna tak je během diety vhodné používat celozrnné těstoviny a omezit množství zakysané smetany.

Řapíkatý celer recepty závěr

Řapíkatý celer a jeho recepty by se měly stát nedílnou součástí jídelníčku každého člověka, který chce něco udělat pro svoje zdraví, jakož i pro hubnutí. Jak jsme ukázali, jeho příprava je poměrně jednoduchá a nevyžaduje žádné kuchařské znalosti.