Tresčí játra jsou velmi oblíbenou delikatesou. Kupují se zpravidla v konzervě v oleji. Mají také nějaký přínos pro náš organismus nebo ne? Samozřejmě že ano. Obsahují skutečně velké množství vitamínu A, který podporuje naše oči, vitamínu D, kterého máme v posledních letech velký nedostatek a projevuje se různými deformacemi kostí a omega-3 nenasycených mastných kyselin. Ty mají pozitivní vliv na srdce a cévy, klouby, mozkové funkce i celý imunitní systém. Při výběru tresčích jater dbejte především na to, aby pocházely od spolehlivého výrobce. Pak mohou být ideálním zpestřením jídelníčku a být prospěšné lidskému zdraví. Každopádně by se mělo jednat spíše o občasnou delikatesu a ne každodenní součástí jídelníčku. Pochutnejte si také na pomazánce z tresčích jater.

Recept na pomazánku z tresčích jater

Tresčí játra jsou velmi lahodná a mají mnoho milovníků. Připravte si pomazánku z tresčích jater, která dokonale podtrhne jejich chuť. Je výborná na chleba i jako příloha k zeleninovému salátu. Pusťte se do její přípravy a pochutnejte si.

Suroviny:

  • 2 plechovky tresčích jater
  • 1 ks cibule
  • čerstvě vymačkaná šťáva z citronu
  • sůl a pepř
  • opečený toustový chléb nebo jiná zvolená příloha

Postup:

1. Pusťte se do pomazánky. Oloupejte a nakrájejte cibuli na drobné kousky

2. Připravte si tresčí játra. Slijte z konzervy olej. Pokud ho chcete ponechat, přidejte strouhanku, která játra dobře zahustí.

3. Rozmixujte játra z tresky nebo rozmačkejte vidličkou. Záleží na vás, jestliže máte raději pomazánky jemnější nebo vám vyhovují kousky. Tresčí játra přidejte k nakrájené cibuli a promíchejte.

4. Na konec ochuťte hotovou pomazánku citronovou šťávou, solí a pepřem podle své chuti. Pomazánka je hotová a můžete ji směle namazat na opečený toustový chléb nebo na jiné pečivo.

Recept na pomazánku z tresčích jater s vejci

Pomazánku můžete připravit na různé způsoby. Zkuste si do ní přidat i natvrdo uvařená vejce.

Suroviny:

  • 4 vejce uvařená natvrdo
  • 1 plechovka tresčích jater
  • svazek ředkviček
  • jarní cibulka nebo malá cibule
  • 100 g lučiny
  • 1 hlávkový salát
  • sůl

Postup:

1. Oloupejte uvařená vejce a nastrouhejte je na hrubém struhadle. Slijte tresčí játra, ředkvičky omyjte, odřízněte z nich kořínky a nať a nakrájejte na tenké nudličky. Oloupejte cibuli a nakrájejte na malé kousky.

2. Vložte lučinu do mísy a přidejte k ní nastrouhaná vejce a rozmačkaná tresčí játra. Vše dobře promíchejte. Poté do směsi zlehka vmíchejte cibulku a ředkvičky. Míchejte opatrně, aby se nudličky ředkviček nezničili. Podle chuti dosolte.

3. Místo lučiny můžete použít i tvaroh, krémový sýr či pomazánkové máslo.

Mnoho variací

Pomazánky mají jedno velké plus. Dají se připravit na spoustu způsobů a variací. Můžete do nich přidat v podstatě cokoliv, co máte rádi a uvidíte, že vám bude chutnat.