Pohanka stále patří v české kuchyni mezi málo doceněné potraviny, což je škoda, proto uvádíme její příznivý vliv na naše zdraví a hlavně 5 výborných receptů z pohanky, které zvládne připravit opravdu každý!

Kde pohanka hlavně pomáhá v lidském těle

  • posiluje a zpevňuje cévní systém
  • působí proti vzniku křečových žil
  • prevence proti žaludečním obtížím včetně vředů
  • podporuje prevenci a léčbu hemeroidů
  • proti silné menstruaci
  • zlepšuje mužskou potenci
  • omezuje tvorbu modřin
  • snižuje hladinu škodlivého cholesterolu
  • a další

Chutné a oblíbené recepty z pohanky

Pohankové karbanátky

Ingredience: pohanka, cibule, česnek, ořechy (nejlépe vlašské), tvrdý sýr, vejce, sůl, majoránka, olej, strouhanka

Příprava: pohanku namočte a poduste s 2-4ks bobkového listu. Když je měkká, tak přisypte nastrouhané ořechy a tvrdý sýr, nadrobno nakrájenou cibuli, rozdrcený česnek a rozšlehané vejce. Vše osolte a přidejte majoránku podle chuti. Vše zpracujte do karbanátkového těstíčka a udělejte karbanátky, které obalíte ve strouhance a opečete na rozpáleném oleji. Teplé karbanátky jsou výborné s bramborovou kaší, ale pochutnáte si na nich i když budou studené – dejte si je na chleba, přidejte hořčici, kečup a čerstvě nakrájenou cibuli.

Pohanková polévka

Ingredience: pohanka lámanka, cibule, brambory, mrkev, celer, petržel, olivový olej, zeleninový vývar nebo masox, houby, jíška, sůl, pepř, petrželová nať

Příprava: cibuli nakrájejte nadrobno a dozlatova ji osmahněte na kapce olivového oleje, pak přidejte zeleninu nakrájenou na malé kostičky, pohanku a vše orestujte, přidejte houby a trochu vody, osolte, opepřete a poduste. Následně přidejte zeleninový vývar, může být i z masoxu, nakrájené a oloupané brambory, pohanku a vše uvařte do měkka. Polévku je možné zahustit klasickou jíškou nebo pohankovou krupicí. Houby lze použít čerstvé nebo sušené, ale u sušených hub byste neměli zapomenout na jejich dostatečně dlouhé namočení do vody předtím, než je přidáte do polévky. Před podáváním posypejte talíř s polévkou nadrobno nasekanou čerstvou petrželovou natí.

Tvarohová pomazánka z pohanky

Ingredience: pohanka, cibule, pažitka, sůl (pepř, česnek, chilli)

Příprava: uvařte pohanku v mírně osolené vodě do měkka, zceďte a nechte ji vychladnout. Dále oloupejte cibuli a pokrájejte ji na velmi malé kousky, zrovna tak nasekejte nadrobno pažitku. Vše smíchejte s polotučným tvarohem a nechte vychladit v lednici. Podle chutě také můžete přidat pepř, lisovaný česnek nebo dokonce chilli papričky, ale to již bude pomazánka hodně pálivá.

Rizoto s pohankou a zeleninou

Ingredience: pohanka, paprika, hrách, kukuřice, fazole, cibule, sůl, pepř (rýže)

Příprava: pohanku nechte uvařit do měkka. Mezitím si nadrobno nakrájejte zeleninu a cibuli. Cibuli osmahněte na olivovém oleji, přidejte zeleninu, zalijte vývarem a nechte vařit tak dlouho, až zelenina změkne. Pohanku i zeleninu nezapomeňte osolit a jemně opepřit. Po uvaření vše sceďte, smíchejte a můžete podávat. Pokud milujete rýži, je možné ji také uvařit a přidat do výše uvedené směsi.

Pohankový salát

Ingredience: pohanka, rajčata, paprika (nejlépe všechny 3 barvy – zelená, žlutá a červená), salátová okurka, olivový olej, sůl, pepř (ocet a citrón)

Příprava: pohanku uvařte v osolené vodě až změkne, pokud chcete měkkost podpořit, nechte ji nejméně 1 hodinu před vařením máčet a v té samé vodě ji uvařte. Poté ji zceďte a nechte ji okapat a vychladnout. Následně nakrájejte na malé kousky zeleninu a spolu s olivovým olejem, vodou smíchejte, osolte a opepřete. Vše je možné dochutit i lžící octa nebo citronovou šťávou.

Pohanka výborné recepty shrnutí

Věříme, že vám budou naše výborné recepty z pohanky chutnat a tato skvělá potravina se stane stálou součástí vašeho jídelníčku a tím přispěje ke zlepšení vašeho zdraví a prodloužení plnohodnotného života.