Cuketa patří k velmi oblíbené zelenině. Je nízkokalorická a má vysoký obsah živit. Můžete si ji připravit na tisíc způsobů a vždy si pochutnáte. Jsou velmi tvárné. Mohou se vařit, zapékat i jíst za studena. My jsme dnes se zaměřili na ty nejlepší recepty z cukety.

Recept na cuketovou pomazánku

Skvělé pohoštění pro návštěvu i na lehkou večeři. Cuketová pomazánka je dobrá a zdravá. Udělat si ji můžete i na svačinu do práce.

Suroviny:

  • 1 střední nebo 3 menší cukety
  • 3 lžíce kvalitního olivového oleje
  • 4-5 stroužků česneku, které nakrájíte nadrobno
  • 2 nadrcené chilli papričky
  • sůl
  • strouhaný parmazán
  • 2 lžíce zakysané smetany

Postup:

  1. Umyjte cuketu, odřízněte konce a podélně překrojte na čtvrtky. Vykojte střední část se semeny a nastrouhejte nahrubo. Dobře osolte a nechte chvíli v klidu, aby mohla pustit vodu. Pak ji dobře propláchněte vodou a vymačkejte veškerou tekutinu.
  2. V pánvi rozpalte olej a asi minutu opékejte chilli papričky a česnek. Nesmí zhnědnout. Vsypte cuketu a opékejte 3 minuty. Stále míchejte.
  3. Hotovou směs přendejte do mísy a vmíchejte parmazán. Ochutnejte a podle chuti dosolte a zjemněte zakysanou smetanou.

Recept na cuketovou polévku se slaninou

Tuto výbornou polévku podávejte s opečeným toustem.

Suroviny:

  • 1 cibule
  • 4 plátky anglické slaniny
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • trocha tymiánu
  • 4 malé cukety
  • 750 ml drůbežího vývaru
  • sůl a pepř na ochucení
  • opečený toust

Postup:

  1. Cibuli nakrájejte nadrobno, stejně tak 2 stroužky česneku i anglickou slaninu.
  2. V hrnci rozpalte olivový olej a cibuli, česnek i slaninu na něm opékejte asi 3 minuty. Přidejte lžičku čerstvého tymiánu nebo špetku sušeného, nakrájenou cuketu na nudličky a drůbeží vývar. Ochuťte solí a pepřem a přiveďte k varu.
  3. Při mírné teplotě vařte asi 4 minuty. Podávejte s opečeným toustem.

Recept na carbonara s cuketami

Klasický a výborný žloutkový krém vylepšený o lehce blanšírované cukety.

Suroviny:

  • 50 g strouhaného parmazánu
  • trochu muškátového oříšku
  • 3 žloutky
  • 100 ml smetany na šlehání
  • sůl a pepř
  • 3 malé cukety
  • 320 g těstovin
  • natrhané lístky máty nebo bazalky
  1. Vyšlehejte v misce 3 žloutky, nastrouhaný parmazán a špetku muškátového oříšku. Přidejte smetanu ke šlehání, sůl a pepř.
  2. Malé cukety nakrájejte pomocí škrabky na brambory podélně na tenounké plátky. Dvě minuty před koncem vaření je přidejte k těstovinám a pak společně sceďte.
  3. Ihned promíchejte se žloutkovým krémem a lístky máty nebo bazalky. Můžete podávat.

Recept na špízy z kuřete a cukety

Špízy jsou skvělým obědem nebo i večeří a jsou velmi oblíbené.

Suroviny:

  • 4 kuřecí prsa
  • 4 lžíce červené thajské kari pasty
  • 4 lžíce kokosového mléka
  • 2 menší cukety
  • 2 červené cibule
  • 2 červené papriky
  • rýže uvařená
  • máta a petrželka
  • limeta

Postup:

  1. Kuřecí prsa nakrájejte na kostky. Smíchejte v misce červenou thajskou kari pastu a kokosové mléko a maso ve směsi obalte.
  2. Červenou papriku, cuketu a cibuli nakrájejte na větší kusy.
  3. Maso i zeleninu postupně napichujte a tvořte špízy. Opékejte 5-8 minut a nezapomeňte otáčet. Podávejte se skrojky limety s vařenou rýži, kterou smícháte s mátou a petrželkou.

Nekonečně variací

Receptů z cukety je tolik, že se nedají všechny vypsat. Vždy pro ni najdete dobré využití. Ať už ji připravíte jakkoliv, určitě vám bude chutnat.