Medvědí česnek je rostlina, která se využívá pro své léčebné účely. Využívají se jak zelené listy této rostliny, tak také její cibulky a květy. Někteří lidé využívají medvědí česnek při potížích s trávením, plynatostí, vysokým krevním tlakem, při kornatění tepen (arterioskleróza). Jiní medvědí česnek využívají spíše pro jeho kosmetické účinky – aplikují ho přímo na kůži na vyrážky a zarudnutí. Podíváme se i na recepty z medvědího česneku.

Co je medvědí česnek?

Medvědí česnek má svůj původ v západní a centrální Evropě. Když vidíte medvědí česnek v lese a cítíte jeho omamnou vůni, je to důvod k oslavě. Medvědí česnek je jedním z nejčasnějších zelených rostlin, které můžeme v lese nasbírat. Když přijde nový medvědí česnek, je načase zbavit se již starých zásob medvědího česneku a bylinek z loňského roku. Proč si svůj pokrm dochucovat kupovanou bazalkou, když si můžete připravit úžasné pesto z čerstvého medvědího česneku a zdarma?

Použití medvědího česneku

Jak už bylo řečeno, nejčastěji se medvědí česnek používá ve formě pesta. V takové podobě ho můžete přidat k těstovinám, do zapečených brambor, šťouchaných brambor, jako nádivku do masa apod. Díky lahodné chuti a jemné vůni se skvěle hodí také do jarních salátů, ale i do polévek. Kromě zelených listů se jedí také bílé květy této rostliny, které vypadají v salátu naprosto jedinečně. Protože po několika minutách vaření ztrácí svou česnekovou chuť, můžete ho použít všude tak, kde byste použili cibuli.

Zdravotní výhody medvědího česneku

Medvědí česnek má antibakteriální, antibiotické, antiseptické vlastnosti. Má vysokou účinnost při snižování krevního tlaku a tím i příznivý vliv na zdraví srdce. Snižuje také riziko mozkové mrtvice. I když toto platí i o domácích druzích česneku, na poli snižování krevního tlaku nemá medvědí česnek ze všech ostatních česneků konkurenci.

Kde medvědí česnek roste?

Medvědí česnek roste na začátku jara, nejčastěji v lesích. Poznáte ho podle podlouhlých zelených listů ve tvaru meče a v tmavě zelené barvě. Listy se velmi podobají tvaru listů konvalinky. Když prsty promneme jeho listy, měli bychom na nich cítit typický česnekový zápach. Medvědí česnek si tedy můžete nasbírat při procházce lesem, nebo ho koupit na farmářských trzích.

Pěstování medvědího česneku

Pokud nepatříte mezi milovníky procházek v lese, nebo prostě jen ve vašem nejbližším lese nemůžete medvědí česnek najít, můžete si ho pěstovat i doma a sklidit si ho, kdykoli se vám zachce. Medvědí česnek podobně jako česnek domácí, pěstujeme z cibulek nebo ze semínek. Medvědí česnek můžete zasadit kamkoli na zahradu, kde vás nebude obtěžovat jeho česneková vůně. Perfektní je malý stinný koutek s vlhkou hlínou.

Sklízení medvědího česneku

Medvědí česnek můžete sklízet pouhým vytažením jednotlivých listů, nebo pokud se chcete vyhnout přílišnému česnekovému zápachu na rukou, můžete celý trs ustřihnout nůžkami. Jakmile přijdete domů, ponořte je do mísy plné vody tak na pět minut. Omyjte je.

Uchovávání medvědího česneku

Čerstvý medvědí česnek můžete uchovávat v lednici po dobu jednoho týdne. Medvědí česnek můžete také zmrazit, a to na dobu až dvou měsíců. Nebo z něj můžete připravit zásobu medvědího pesta, kterou po zavaření můžete uchovávat i na dobu několika měsíců či let. Medvědí česnek se používá také ve své sušené podobě.

Medvědí česnek – recepty

Medvědí česnek můžete použít i do svých oblíbených receptů – skvěle se hodí například do rajčatových omáček k těstovinám, nebo do základní omáčky na pizzu. Důležité je, aby byl medvědí česnek v připraveném jídle ve vlhku, jinak má chuť připálené cibule. Proto ho používejte spíše do již zmíněných omáček.

Pesto z medvědího česneku

Na jednu skleničku medvědího pesta budeme potřebovat:

  • 50 g mandle plátky,
  • ½ lžičky sůl,
  • ¼ lžičky pepř černý,
  • 75 g medvědí česnek,
  • 150 ml olivový olej,
  • parmazán k podávání.

Postup:

V malé pánvi nasucho opečeme mandle. Ty potom dáme do mixéru spolu se solí, čerstvě mletým pepřem a medvědím česnekem. Rozmixujeme. Pokud to jde špatně, můžeme přilít trochu olivového oleje.

Ochutnáme, můžeme přidat sůl nebo pepř.

Pesto přendáme do malých skleniček. Sklenici dolijeme olivovým olejem a uzavřeme.

Podáváme s těstovinami posypané čerstvým parmazánem.

Kuře s medvědím česnekem

Budeme potřebovat:

  • celé kuře,
  • hrst medvědího česneku,
  • 150 g máslo,
  • sůl,
  • pepř,
  • chilli paprička.

Postup:

Změklé máslo, nahrubo nasekaný medvědí česnek, sůl, pepř a chilli papričku bez semínek dáme do mixéru. Rozmixujeme na pastu.

Kuře omyjeme ze všech stran. Připravenou pastu budeme dávat pod kůži – nejprve si nařízneme kůži na prsou a naplníme ji pestem. Poté pokračujeme se stehny kuřete. Kuře otočíme a naplníme ho pestem i na zádech. Zbytek medvědího česneku dáme dovnitř kuřete.

Pečeme 80 minut na 180 °C, občas přeléváme vypečenou šťávou.

Medvědí česnek

Medvědí česnek je oblíbený pro svou chuť, vůni a pro své zdravotní účinky. Nejlepší je používat ho v jeho čerstvé podobě, ať už ho koupíte na farmářském trhu, natrháte v lese nebo na své vlastní zahrádce. Medvědí česnek roste vždy brzy na jaře. Jedná se o velmi chutnou ingredienci, která by se určitě měla stát součástí vašeho vaření.