Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich se stal poměrně rychle známou televizní celebritou. Naštěstí u něj neplatí staré pořekadlo „kdo umí, ten umí a kdo neumí, ten učí“. Jeho kuchařské schopnosti si můžete nyní vyzkoušet i vy. Stačí, když připravíte pokrmy podle níže uvedených receptů lososa od Pohlreicha.

Čím losos prospívá našemu organismu

Losos patří mezi výjimečné potraviny, neboť má mnoho skvělých účinků na lidské zdraví. Jedná se hlavně o:

  • prevenci proti nádorovým onemocněním (vitaminy, minerály a další látky)
  • prevenci kardiovaskulárních chorob (omega 3 mastné kyseliny a vitamin D)
  • podporu správné funkce štítné žlázy (jód)
  • je to vhodná potravina pro redukční diety (např. vysoký obsah bílkovin, dokáže zasytit apod.)
  • a mnoho dalšího

Recepty s lososem podle Zdeňka Pohlreicha

Sashimi

Ingredience: 400g lososa (nejlépe čerstvého), citrón, limetka, zázvor, 1 stroužek česneku, panenský olivový olej, sezamový olej, 1 polévková lžíce japonské sojové omáčka, pažitka, řeřicha, sůl, voda

Příprava: Nakrájejte lososa na velmi tenké plátky. Osolte, pokapejte citronem a limetkou. V misce připravte dresink tím, že smícháte japonskou sojovou omáčku, pár kapek limetky a citronu s nasekaným kouskem zázvoru. Oloupejte a nasekejte česnek. Vhoďte ho do rozpáleného olivového oleje, ve kterém je i trocha sezamového oleje. Vyčkejte, až česnek zhnědne. Poté přidejte plátky lososa. Závěrem k pokrmu přidejte dresink a řeřichu s pažitkou.

Grilovaný losos s čočkou

Ingredience: 4 steaky z lososa, 300g zelené čočky, 1 stroužek česneku, 1 pórek, 1 rajče, mrkev, pažitka, řapíkatý celer, nové koření, černý pepř, bobkový list, rozmarýn, balzamikový ocet, pepř, sůl

Příprava: Čočku přeberte, vložte do hrnce a přidejte studenou vodu. Okořeňte – nové koření, celý pepř, bobkový list, rozmarýn, bobkový list, sůl – vše nejlépe v plátěném pytlíčku. Zeleninu (1 stroužek česneku, pórek, mrkev, řapíkatý celer) nakrájejte na malé kousky a orestujte na olivovém oleji, přičemž přikápněte trochu balzamikového octa. Následně přimíchejte uvařenou čočku a prohřejte. Ke konci vmíchejte nakrájené rajče a nasekanou pažitku.

Souběžně na druhé pánvi opečte steaky z lososa do zlatova. Nezapomeňte je osolit a opepřit.

Pošírovaný losos s citrónovou majonézou

Ingredience: 4 kousky lososa, pórek, řapíkatý celer, mrkev, 2 vaječné žloutky, petrželka, 1 citrón, nové koření, bobkový list, tymián, dijonská hořčice, bílý vinný ocet, fenykl, pepř, sůl, rostlinný olej, voda

Příprava: Na malé kousky nakrájejte pórek, mrkev, řapíkatý celer a malý kousek fenyklu. Vše vhoďte do hrnce s vodou. Přidejte sůl, pepř, nové koření, bobkový list, čerstvý tymián, nasekanou pažitku a kapku bílého vinného octa. Nyní vložte lososa do hrnce s vodou a vařte.

Teď připravte citrónovou majonézu. Do misky dejte 2 žloutky, lžíci dijonské hořčice, sůl, pepř, citrónovou šťávu podle chuti. Rozmíchejte, rozšlehejte a opatrně přidávejte olej do doby, než bude konzistence podle vašich představ.

Dále nakrájejte fenykl na velmi tenké plátky, ochuťte solí, pepřem a kapkami citronu.

Jakmile je vše připraveno, můžete podávat.

Tagliatelle s brokolicí a lososem

Ingredience: 400g lososa, těstoviny tagliatelle, 1 brokolice, máslo, sůl, pepř, olivový olej, voda

Příprava: Ve vroucí osolené vodě rychle spařte růžičky brokolice a vyndejte je. Následně dejte do vody tagliatelle a uvařte je.

Nakrájejte lososa na kostky. Osolené a opepřené kostky opečte na rozpáleném olivovém oleji. Za chvilku přidejte již spařenou brokolici. Pak vše vyndejte a na pánvi rozpusťte trochu másla. Zceďte těstoviny, vložte je do pánve s rozehřátým máslem a promíchejte. Následně všechny ingredicence smíchejte a teplé můžete podávat.

Losos recepty od Pohlreicha závěr

Nenechte se odradit tím, že je losos v českých obchodech dražší, než například červené maso. Jeho kvalita je nedocenitelná, proto se investice určitě vyplatí. Navíc věříme, že díky receptům na lososa od Pohlreicha si na něm opravdu pochutnáte.