Lilek je velmi zajímavá rostlina. Přezdívá se mu také baklažán a je příbuzný s bramborem a rajčetem. Původem je z Indie a může dorůst až do metrové výšky. Před pečením nebo smažením se doporučuje ho posypat solí a nechat pustit vodu. Trochu se tímto krokem stáhne jeho hořkost. Na tepelnou úpravu vybírejte spíše menší lilky, protože jsou méně hořké a nemají uvnitř sebe tmavá semínka. Lilek můžete upravovat různě, smažením i pečením. U smažení je ovšem nevýhoda v tom, že nasává hodně oleje. Chuťově dokáže být opravdu vynikající. Přinášíme vám některé recepty na zapečený lilek. Takto se upravuje asi nejčastěji.

Lilek má mnohé pozitivní zdravotní účinky. Pomáhá předcházet vzniku volných radikálů v těle, obsahuje sodík a kyselinu listovou. Asi vás překvapí, že lilek obsahuje větší množství nikotinu než jiné jedlé rostliny. Ovšem i tak je jeho množství zanedbatelné, takže se ho nemusíte bát konzumovat.

Recept na italský zapečený lilek

Italská kuchyně je velmi dobrá a lehce stravitelná. Zkuste i tento odlehčený recept na zapečený lilek.

Suroviny:

  • 2 ks lilku

  • necelé kilo rajčat (sterilovaná nebo čerstvá)

  • 300 g mozzarelly

  • podle chuti strouhaný parmazán

  • cibule a česnek

  • bazalka

  • olivový olej

Postup:

1. Omyjeme lilek, nakrájejte na kolečka, osolte a nechte chvíli odležet. Po odležení kolečka naskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Dejte péct či grilovat do předehřáté trouby asi na 180°C. Respektujte zvyklosti své trouby. Až kolečka změknou a lehce změní barvu, budete pokračovat dále.

2. Nakrájejte mozzarellu nebo natrhejte na kousky. Trochu vymačkejte a zbavte se zbytečné tekutiny.

3. Spařte rajčata, oloupejte a nakrájejte na kousky. Sterilovaná stačí jen rozmačkat vidličkou. Použijte z nich i šťávu.

4. V hrnci rozehřejte lžíci oleje, přidejte nakrájenou cibuli a celý stroužek česneku. Nechte zesklovatět a pak odstraňte česnek. Přidejte rajčata a vařte asi 30 minut. Osolte, můžete i trochu osladit a přidejte trochu bazalky.

5. Do pekáčku vložíte trochu rajčatové šťávy, opečený lilek, mozzarellu, opět šťávu a zasypte 3-4 lžícemi parmazánu. Postup opakujte. Nakonec přijde vrstva lilku, rajčatové šťávy a parmazánu. Pokapejte olejem a přidejte bazalku. Dejte zapéct na 180 °C na asi 30-40 minut. Po upečení nechte odpočinout a podávejte s čerstvým pečivem.

Tento pokrm Italové připravují především v létě. V jejich klasické verzi se lilek obalí v mouce a vejce a osmaží ve spoustě oleje. Toto je ale lehčí varianta, která není tak těžká na žaludek.

Recept na zapečený lilek s tuňákem

Lilek s tuňákem se jistě stane vaší oblíbenou pochoutkou.

Suroviny:

  • lilek

  • rajčata

  • česnek

  • cibule

  • červená paprika

  • tuňák

  • sůl a pepř

  • sýr

Postup:

1. Rozkrojte a vydlabejte lilek. Dejte předpéct do trouby asi na 15 minut.

2. Na pánvi nechte zesklovatět cibulku, kousky lilku, papriku na kostičky, česnek a o něco později ještě nakrájená rajčata a tuňáka. Osolte a opepřete.

3. Vydlabané lilky, které jste předtím opekli, naplňte, posypte sýrem a dejte ještě na chvilku zapéct.

Recept na zapečený lilek s mletým masem a mozzarellou

Udělejte si chutný oběd s mletým masem a lilkem.

Suroviny:

  • 600 g mletého masa vepřové nebo hovězí

  • 1 cibule

  • česnek

  • olivový olej

  • pepř

  • 100 ml bílého suchého vína

  • 2 lilky

  • bazalka nejlépe čerstvá

  • 1 konzerva loupaných rajčat

  • 250 g mozzarelly

  • sýr nejlépe parmazán

Postup:

1. Nakrájejte cibuli a česnek nadrobno a orestujte v hrnci na olivovém oleji. Přidejte mleté maso, které jste předtím trochu rozdrobili rukama.

2. Přidejte pepř a sůl a restujte. Jakmile bude maso orestované, přidejte vínem a nechte ho chvíli vařit, aby se všechen alkohol odpařil. Následně přidejte loupaná rajčata z konzervy a ještě chvíli duste.

3. Lilky umyjte a usušte. Podélně nakrájejte na silnější plátky. Prosolte a nechte chvíli odležet. Znovu osušte a grilujte v grilovací pánvi dozlatova.

4. Na dno zapékací misky dejte plátek lilku, na něj přidejte masové ragú, nahrubo natrhané lístky bazalky a pár plátků mozzarelly. Takto vrstvěte ve stejném pořadí, dokud máte nějaké suroviny. Na konec dejte mozzarellu a nastrouhaný parmazán. Upečte v předehřáté troubě na 220 °C asi 5 minut.

5. Po upečení dozdobte lístky bazalky. Jako přílohu můžete podávat salát

Úpravy na mnoho způsobů

Lilek se samozřejmě nemusí jen péct. Dá se upravit na mnoho způsobů. V poslední době si stále víc nachází místo v našich kuchyních. Tak ho vyzkoušejte.