Bramborový salát je delikatesou, bez které si většina rodin nedokáže představit štědrovečerní stůl. Často si ho připravujeme i během roku jen tak na chuť nebo k různým příležitostem. Bramborový salát má ale také svou historii. Vděčíme za něj vlastně Kryštofu Kolumbovi, protože brambory se do Evropy dostaly až po objevení Ameriky. O vzniku samotného bramborového salátu se toho moc neví. Ve slavných kuchařkách Magdaleny Dobromily Rettigové a Marie Janků-Sandtnerové není o bramborovém salátu zmínka, i když nějaký salát z brambor připravovaly. S tím dnešním to ale nemělo nic společného. V českých kuchařkách se objevil první recept na bramborový salát se smaženým kaprem až v roce 1924. Tehdy ještě bez zeleniny, ale zato s majonézou. V dnešním receptu bychom ale právě tu chtěli vynechat. Připravte si chutný a lehký bramborový salát bez majonézy.

Většina lidí dává do bramborového salátu hromady majonézy. Takový salát je ale dosti náročný na trávení. Udělat si můžete ale i lehčí variantu, která váš žaludek ani zdaleka tolik nezatíží a přesto bude salát chuťově výborný.

Nezapomeňte, že salát dělají hlavně brambory. Vybírejte brambory varného typu A, tedy salátové. Někdy se jim říká lojovité, protože po uvaření jejich konzistence připomíná syrový lůj. Jsou tuhé, nekašovatí, mají stálý tvar.

Recept na lehký bramborový salát bez majonézy

Suroviny:

  • brambory

  • pár stroužků česneku

  • cibule

  • máslo

  • okurky

  • kysaná smetana

  • vinný ocet

  • olivový olej

  • cukr

  • hořčice

  • sůl

  • pepř

  • pažitka

Postup:

1. Tento bramborový salát je velmi jednoduchý a chutný. Bude se připravovat v troubě, proto nepotřebujete žádný hrnec, vodu. Prostě vezmete brambory, tak jak jsou, dáte je do trouby na pečící plech, osolíte a přidáte celé stroužky česneku. Ideální jsou spíše menší brambory.

2. Až budou brambory v troubě, rozehřejte si pánev, vložte kousek másla a nechte na něm zpěnit najemno nakrájenou cibuli.

3. Nyní přichází čas na přípravu dalších ingrediencí. Kyselé okurky hezky nakrájíte, k nim přidáte trošku zakysané smetany, vinného octa, olivového oleje a necháte chvíli odstát.

4. Nyní pokračujeme s cibulí na pánvi. Přidejte trochu cukru a nechte zkaramelizovat cukr. Mezitím můžete vyndat z trouby hotové brambory. Až se rozpustí cukr, přilejte malinko vinného octa. Ten se musí všechen odpařit.

5. Hotové brambory nakrájejte na kousky a přidejte do misky s připravenou směsí. Do bramborového salátu přidejte zkaramelizovanou cibuli z pánve, lžíci hořčice, trochu soli, pepře a přidat můžete i polníčkový salát, pažitku podle své chuti. Máte hotovo a můžete podávat.

Všimněte si, že jsme neuvedli přesný poměr surovin. Je to z toho důvodu, že zaleží na vás, kolik salátu si chcete udělat i jak ho máte rádi ochucený.

Další možné variace lehkého bramborového salátu bez majonézy

Je celá řada receptů na bramborový salát bez majonézy. Můžete vyzkoušet třeba salát se zelenými fazolkami. Tento salát děláte tradičně z vařených brambor a kořenové zeleniny. Fazolky a kořenovou zeleninu vařte spolu v osolené a kyselé vodě. Smíchejte s uvařenými bramborami a dochuťte lžičkou hořčice, solí, mletým pepřem a rostlinným olejem. Nechte odležet a můžete se na něj vrhnout.

Skvělý je i francouzský salát, který je tvořen kořenovou zeleninou a bramborami. Obvykle se do něj přidává majonéza, ale připravit si ho můžete i bez. Potřebujete na něj klasicky vařené brambory, kořenovou zeleninu, sterilované okurky a sterilovaný hrášek. Na zálivku trochu láku z okurek a malinko oleje, sůl, pepř, maličko worcesteru. Vše smícháte a máte výbornou přílohu k masu i rychlé samostatné jídlo.

Zkuste změnu

Bramborový salát na náš stůl jednoznačně patří. Jestliže milujete ten s majonézou, klidně si ho dejte, ale byla by škoda nevyzkoušet i jiné varianty. Možná zjistíte, že existuje i mnohem chutnější verze než jste dosud poznali. Vyzkoušet se má leccos. Přejeme vám dobrou chuť.