Recepty na kysané zelí v sobě skrývají hned několik výhod. Jedná se totiž o velmi chutnou potravinu, která je cenově dostupná, snadno se připravuje a má mnoho zdraví prospěšných účinků. Nevěříte?

Co všechno obsahuje kysané zelí

  • vitamíny C, E a B
  • sodík
  • vápník
  • draslík
  • hořčík
  • železo
  • zinek
  • měď
  • fosfor
  • mangan
  • vlákninu
  • a mnoho dalších cenných látek

Kysané zelí například podporuje vyprazdňování, má preventivní účinky proti rakovině a bylo prokázáno jeho protizánětlivé působení. Syrové kysané zelí se také doporučuje proti žaludečním vředům nebo jako pomoc při obnově bakterií ve střevech po užívání antibiotik. Léčivých účinků kysaného zelí ovšem existuje mnohem více.

Recepty s kysaným zelím

Zapečené brambory s kysaným zelím

Ingredience: brambory, bílé kysané zelí, cibule, sůl, pepř, máslo

Příprava: oloupejte brambory a nakrájejte je na plátky. To samé udělejte s cibulí. Máslem vymažte remosku a na její dno naskládejte plátky brambor. Jemně je osolte a opepřete. Nyní na ně rozprostřete ucelenou vrstvu kysaného zelí. Na kysané zelí položte nakrájenou cibuli. A znovu navrstvíte plátky brambor. Tento postup opakujete tak dlouho, až bude remoska naplněná. Nechte zapékat do doby, až budou brambory měkké.

Zelňačka

Ingredience: brambory, 1 velká cibule, kysané bílé zelí, klobása, mletá sladká paprika, pepř, sůl, voda, olej, česnek

Příprava: oloupejte a nakrájejte brambory a cibuli. Dále nakrájejte klobásu. Na oleji osmahněte nakrájenou cibulku do zlatova, potom přidejte nakrájenou klobásu a nechte ji opéct. Nyní vše zalijte vodou, přidejte nakrájené brambory, kysané zelí (nezapomeňte ho propláchnout v sítku pod proudem vody, aby nebyla polévka moc kyselá – každý podle chuti) a nechte vše vařit do měkka. Ke konci vaření osolte, opepřete, přidejte oloupaný a prolisovaný česnek a sladkou mletou papriku.

Chuť vylepší zakysaná smetana, která ale není vhodná u redukčních diet. Jestliže hubnete, nejezte kousky klobásy, ale přesto ji při vaření použijte. Dodá polévce chuť.

Pečené kuře v kysaném zelí

Ingredience: 1 kuře, 1 sklenice kysaného zelí, 1 velká cibule, máslo, pepř, sůl, další koření podle chuti

Příprava: naporcujte kuře na čtvrtky, osolte, opepřete, případně přidejte vaše oblíbené koření. Vymažte pekáč máslem, vyklopte na něj sklenici s kysaným zelím včetně šťávy. Zelí rovnoměrně rozprostřete. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na plátky. Plátky cibule položte na zelí. Nyní na něj položte naporcované kuře, podlijte troškou vody (pode množství šťávy ze zelí) a nechte péct v troubě do měkka. Kuře nezapomeňte občas zkontrolovat a případně polít výpekem.

Jako příloha se nejvíce hodí bramborový knedlík. Jenže pokud hubnete, knedlíkům se vyhýbejte, jsou velmi kalorické. Vhodnější přílohou jsou pro snižování nadváhy brambory, ale ani těch nesmí být příliš mnoho.

Nákyp z kysaného zelí

Ingredience: kysané zelí, mleté maso, zeleninový vývar, cibule, česnek, olej, rýže, sůl, pepř, voda

Příprava: opláchněte rýži pod vodou a dejte ji vařit do zeleninového vývaru. Oloupejte a nakrájejte cibuli a česnek (ten můžete i prolisovat). Na oleji osmahněte do zlatova nakrájenou cibuli a přidejte česnek. Následně vložte mleté maso a orestujte ho. Nyní vymažte pekáček olejem a začněte na něj vrstvit jednotlivé přísady. Nejprve uvařenou rýži, pak kysané zelí bez šťávy ze sklenice a mleté orestované maso zcela nahoru. Osolte a opepřete. Nechte zapéct v troubě.

Chuť nákypu výrazně vylepší, pokud osmahnete kvalitní slaninu a použijete ji jako jednu vrstvu do pekáče. Ovšem pro dietní opatření není slanina příliš vhodná. Zrovna tak můžete přelít naplněný pekáček smetanou, ale také smetana má hodně kalorií.

Kysané zelí recepty shrnutí

Jak jste si mohli sami přečíst, recepty z kysaného zelí nejsou pouze nejznámější český pokrm „knedlo, vepřo a zelo“. Alternativ, jak touto potravinou obohatit jídelníček, existuje opravdu hodně. Navíc je zelí nejenom chutné, ale i zdravé a hodí se pro snižování nadváhy.