Květák je oblíben u lidí, kteří nejedí maso, ale jeho skvělou chuť milují i zapřisáhlí masožravci. Dokonce i děti mají své oblíbené recepty z květáku. Tak jako jiné druhy zeleniny, je tvořen převážně z vody. Obsahuje různé vitamíny (A, B, C, E) a minerály (draslík, hořčík, železo, zinek, selen) a také vlákninu. Můžete jej zapékat, vařit. Připravit z něj lahodnou polévku. Velmi oblíbený a všeobecně známý je květákový mozeček s vejci.

Recept na květákový mozeček s vejci

Květák na mozeček není složitý, a i když nepatří k hitům české gastronomie, stále se objevuje velmi často na talířích českých domácností. Klasický vepřový mozeček se dělá tak, že se po odblanění naseká na drobné kusy a vloží na zezlátlou cibuli osmaženou na tuku. S tou se za stálého míchání opéká a v závěru se zalije rozšlehanými vejci, které jsou osolené a opepřené. Míchá se až do doby, než vejce zatuhnou. Pokrmy varianty mozeček se připravují prakticky stejně, jen je mozek nahrazen jinou surovinou. Nejčastěji je to právě květák.

Suroviny:

  • květák
  • cibule
  • 4-6 vajec
  • strouhanka
  • tuk (olej, sádlo či máslo)
  • sůl a pepř
  • zelená petrželka

Postup:

1. Květák (nemusí být úplně top, klidě i vyběhnutý, řidší nebo zažloutlý) uvařte v mírně osolené vodě takřka do měkka. Vodu z květáku můžete využít na polévku, ale v takovém případě buďte opatrní se solí. Květák je při vaření poměrně dost cítit, proto nezapomeňte dostatečně větrat.

2. Květák nechte okapat a nasekejte na drobné kousky. Zpěňte si nadrobno nasekanou cibuli na másle či oleji. Když zezlátne, nasypte k ní nasekaný květák a chvíli restujte. Stačí jen pár minut. Poté na květák nasypte dvě lžíce strouhanky a zamíchejte. Strouhanka nasaje přebytečnou tekutinu.

3. V misce rozšlehejte vejce a vlijte je do květáku. Dobře promíchejte. Pro jistotu vždy vejce rozklepávejte někde stranou a kontrolujte jejich kvalitu. Do misky je lijte postupně. Strouhanka se pojí s vejci a dobře pokrm sváže. Ten bude vláčný a nebude se oddělovat voda od květáku a vajec. Zbývá dochutit solí a pepřem.

4. Mozeček z květáku můžete podávat s uvařenými brambory, které omastěte máslem a ozdobte nasekanou kudrnatou petrželí. Do mozečku můžete přidat i nějakou uzeninku nebo zbytky vařeného či pečeného masa. Někdo si ráda dá mozeček i na topince nebo s celozrnným pečivem.

Česká klasika

Vepřový mozeček patří k českým zabijačkovým klasikám. Kdo zrovna neholduje tepelně upravenému zvířecímu mozku, může vyzkoušet ten květákový.