Květák je rostlina patřící do čeledi brukvovitých. Pro lidské zdraví je velmi prospěšný a klidně si zaslouží častější zařazení do jídelníčku. Podle několika studií má protirakovinné účinky. Jeho pravidelná konzumace může ovlivnit geny rakoviny. Můžete ho jíst syrový, přidávat do salátů, vařit i péct. Zkuste třeba květákové placičky podle babičky.

Výhody konzumace květáku:

  • chrání proti rakovině – obsahuje sloučeniny síry, u kterých bylo prokázáno, že zabíjí kmenové rakovinové buňky

  • podporuje zdraví srdce – zlepšuje krevní tlak a podporuje správnou funkci ledvin, zejména díky sulforafanu

  • má protizánětlivé účinky – mnoho látek obsažených v květáku dokáže udržet záněty pod kontrolou

  • obsahuje mnoho vitamínů a minerálů – jedna porce květáku obsahuje 77 % denní dávky vitamínu C, dále vitamín K, hořčík, fosfor, vlákninu, kys. listovou, draslík, magnesium a další

Květákové placičky jsou takové typicky české domácí jídlo. Krásně provoní domácnost. Každý má tu svou verzi a způsob přípravy. Jíst je můžete s bramborami, kaší i samotné. Chutnají skvěle teplé i studené. Vždy se připravují z povařeného květáku na kousky, který se spojí vejci a zahustí strouhankou, moukou či krupicí. Záleží na receptu. Do směsi pak můžete přidat v podstatě cokoliv, mleté vařené nebo uzené maso, šunku, sýr, žampiony apod. Vytvoříte placičky, které smažíte na oleji či sádle. Péct se mohou i v troubě. Pojďme se podívat na některé možné recepty.

Recept na květákové placičky podle babičky

Klasické a jednoduché placičky skvělé chuti.

Suroviny:

  • ½ květáku

  • 4 vejce

  • lžička soli

  • 150 g polohrubé mouky

  • trochu pepře

  • strouhaný muškátový ořech

  • nasekaná petrželka

  • olej

Postup:

1. Uvařte ve slané vodě květák do měkka, sceďte a nakrájejte na malé kousky. Ke květáku přidejte žloutky, sůl, koření, mouku a nasekanou petrželku. Ušlehejte sníh z bílku a přidejte ho ke směsi.

2. Kousky připraveného těsta přidávejte lžící do rozehřátého oleje a rozmáčkněte na placičku. Osmažte z obou stran dozlatova. Hotové placičky pokládejte na savý ubrousek, aby placky nebyly příliš tučné.

3. Placičky se hodí jako lehká večeře, ke které si můžete udělat dobrý zeleninový salát nebo ideálně čerstvá rajčata.

Recept na květákové placičky podle babičky křupavé

Těmto plackám se také někdy říká květákové křupinky. Vyzkoušejte je.

Suroviny:

  • 1 vařený květák

  • 3 žloutky

  • ¾ hrnku mléka

  • 3 bílky na sníh

  • trochu soli a kypřicího prášku

  • polohrubou mouku

Postup:

1. Květák uvařte a rozmačkejte na hrudky. Přidejte žloutky, mléko a ušlehaný sníh z bílků. Ochuťte celou směs solí, přidejte kypřicí prášek a polohrubou mouku.

2. Hmotu nyní lehce zamíchejte a na oleji osmažte placičky. Opatrně je otáčejte širší lopatkou.

Recept na květákové placičky podle babičky se žampiony

Ochutnejte také verzi se žampiony.

Suroviny:

  • 1 větší květák

  • 4 vejce

  • 250 g žampionů

  • petrželka

  • máslo

  • 1 cibule

  • mléko

  • pepř a sůl podle chuti

  • strouhanka

  • tuk

  • žemli nebo housku

Postup:

1. Květák uvařte v osolené vodě až téměř doměkka. Na másle zpěňte najemno nasekanou cibuli a na ní na plátky nakrájené žampiony. Přidejte petrželku.

2. Nakrájejte žemli či housky a navlhčete mlékem. Smíchejte se žloutky, nasekaným květákem a houbami. Posolte a opepřete. Dobře promíchejte.

3. Posypte prkénko strouhankou a tvořte na něm placičky. Trochu je namočte v rozšlehaných bílcích i ve strouhance a rychle osmažte dozlatova po obou stranách. Podávat můžete s brambory a salátem.

Květákové placičky podle babičky se sýrem

Sýr dodá placičkám ten pravý šmrnc.

Popis:

  • 150 g květáku

  • strouhaný sýr

  • 1 vejce

  • ½ l mléka

  • 30 g mouky

  • pažitka

  • olej

  • 100 g brambor

  • sůl a pepř dle chuti

  • kmín

  • tatarská omáčka light

Postup:

1. Rozšlehejte vejce s mlékem. K nim přidejte syrový nastrouhaný květák, sýr a pažitku. Osolte, opepřete a vmíchejte mouku tak, aby vzniklo polotuhé těsto.

2. Tvořte lžíci placičky, které budete vkládat rovnou do rozpáleného oleje. Osmažte po obou stranách dozlatova.

3. Hotové placky podávejte s brambory a tatarkou.

K obědu i k večeři

Květákové placičky jsou rychlým a jednoduchým jídlem, které si můžete dát k obědu i k večeři. Jsou vždy chutné a určitě si je zamilujete.