Hledáte jednoduchý, ale chutný recept na květákové karbanátky? Jste na správném místě!

Někteří lidé vynášejí květák do nebes a jiný ho nemohou doslova ani cítit. Receptu z něj je opravdu mnoho. Květák na mozeček, květáková polévka, nákyp a mnoho dalšího. Jestliže vy patříte do kategorie těch, kdo ho milují, vyzkoušejte jeden tradiční recept, a to karbanátky. Ty klasické jsou z masa. Vy se ale můžete udělat květákové karbanátky. Jsou výborné a určitě si je zamilujete.

Máme tu pro vás ještě jeden tip. Vařte květák v hrnci bez přiklopené poklice. Tak budou moci unikat sloučeniny síry. Když se vaří bez poklice, měl by i méně nadýmat.

Recept na květákové karbanátky

Květákové karbanátky máte rychle hotové a je to jídlo, které si mohou vyzkoušet i úplní začátečníci v kuchyni. Výsledek s největší pravděpodobností bude velmi dobrý. S následujícím receptem pro vás nebude příprava tohoto jídla žádný problém.

Suroviny:

  • 1 velký květák nebo 2 menší
  • 1 menší cibule
  • strouhanka
  • sůl a pepř
  • kmín
  • majoránka
  • olej

Postup:

1. Květák dobře omyjte (v květáku se někdy mohou vyskytovat vajíčka i housenky běláska zelného). Rozdělíme na růžičky či nakrájíme na kousky a uvaříme v mírně osolené vodě do poloměkka. Jestliže chcete i polévku. Můžete využít vývar z květáku.

2. Uvařený květák nechte vychladnout a umelte ho v masovém mlýnku. Kdo ho nevlastní, použije klasické struhadlo s hrubými očky a v nejvyšší nouzi můžete i rozsekat na malé kousky. Hodně rozsekejte zvláště košťály.

3. V masovém mlýnku umelte spolu s květákem i menší cibuli. V případě, že strouháte, cibuli nakrájejte. Určitě nestrouhejte, protože cibule tím zhořkne. Jestliže chcete do karbanátků ještě něco přidat, pomelte ingredience současně s květákem. Maso musí být předem upraveno tepelně, protože by se později už neprosmažilo.

4. Do připravené hmoty přidejte potřebné množství vajec a strouhanku, aby vám vzniklo tvárné, ale ne příliš tuhé těsto. Osolte, přidejte pepř a můžete i malinko kmínu a majoránky. Víc kořenit není potřeba, protože květák sám o sobě má svoji osobitou chuť. Byla by škoda ji přebíjet nějakým velkým kořeněním.

5. Z těsta připravte asi dva centimetry široké placky, které můžete obalit buď v mouce, vejcích a strouhance, anebo jen ve strouhance.

6. Rozehřejte si větší množství oleje a vkládejte do něj karbanátky. Smažte zvolna na obou stranách. Můžete péct i ve fritovacím hrnci. Tam postupujte podle návodu. Při smažení se karbanátky trochu zmenší a zároveň jakoby povyskočí.

7. Květákové karbanátky budou výborně chutnat s bramborovou kaší, uvařenými bramborami nebo šťouchanými bramborami s cibulkou. Toto jídlo ještě báječně doplní hlávkový, okurkový nebo rajčatový salát. Studené je můžete jíst i ke svačině nebo k večeři bez přílohy.

Různé obměny

Květákové karbanátky můžete jíst teplé i studené. Dají se různě obměňovat. Přidejte si do nich různé druhy zeleniny, sýr, uzeninu nebo umleté maso. Vždy jen tak, aby nebyla přebita chuť květáku. Místo obvyklé strouhanky z bílého pečiva můžete použít i strouhanku z chleba nebo celozrnnou strouhanku. Používají se i ovesné vločky. Kdo drží bezlepkovou dietu, může si je zahustit kukuřičnými vločkami či moukou. V každé variaci budou určitě výborné.