Květák je luxusní zelenina nabitá vitamíny a minerály. Obsahuje mannitol, což je sladidlo vhodné pro diabetiky. Prospívá správné funkci pokožky a sliznic. Působí proti řídnutí kostí, lámavosti nehtů, podporují dobrou funkci kloubů, růst vlasů a mají protisklerotické účinky. Receptů na květákové téma je mnoho. Velmi oblíbené jsou právě květákové karbanátky. Vynechte protentokrát klasický mozeček nebo polévku a zkuste něco jiného. Květákové karbanátky se sýrem jsou vynikající a šťavnaté, určitě vám zachutnají.
Obsah článku
Recept na květákové karbanátky s balkánským sýrem
Nahraďte klasický eidam vynikajícím balkánským sýrem.
Suroviny:
- 1 celý květák
- 2 vejce
- 2 lžíce hladké mouky
- balkánský sýr
- olej
Postup:
1. Vezměte si celý květák a rozdělte ho na růžičky. Dejte ho na pařáček nebo nechte povařit v horké vodě. Je dobré ho uvařit hodně doměkka, protože se pak lépe dá rozmačkat na kaši. Nezapomeňte dobře vyvětrat, protože vaření květáku sebou nese i jeho typický zápach.
2. Jakmile bude květák měkký, rozmačkejte ho na hrudkovitou kaši a přidejte do ní nasekaný balkánský sýr. Směs poté můžete trochu dosolit, ale vždy až po přidání sýru, protože ten je dost slaný sám o sobě.
3. Do směsi přidejte ještě dva žloutky, ale až poté, co bude směs chladnější, aby se vám vajíčka nezdrcla. Přidejte hladkou mouku a ušlehejte sníh s bílků. Teď opatrně vmíchejte do směsi, aby byla krásně nadýchaná. Jestliže se vám zdá stále příliš tekutá, přidejte trochu mouky.
4. Tvarujte v ruce karbanátky, které osmažte na nějakém dobrém oleji či sádle. Jako přílohu můžete použít čerstvé pečivo a dobrý salát.
Recept na květákové karbanátky s ementálem
V tomto receptu dojde k malé obměně sýrů i k trošku jinému kořenění.
Suroviny:
- 3 ks vajec
- 1 ks šalotka
- 200 g ementál
- 500 g květák
- sůl a pepř
- muškátový oříšek
- 100 g strouhanky
- olej
Postup:
1. Umyjte květák a rozkrájejte ho. Dejte vařit do horké a osolené vody. Vařte úplně doměkka. Květák slijte a rozmačkejte vidličkou.
2. Vejce, nasekanou šalotku, sůl, pepř a nastrouhaný sýr dobře promíchejte. Přidejte rozmačkaný květák a strouhanku. Její množství volte tak, abyste mohli tvořit květákové karbanátky.
3. Karbanátky smažte na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Odkládejte je na ubrousek, aby odsál přebytečný tuk. Podávejte je teplé, vlažné i studené.
Karbanátky na všechny způsoby
Při slově „karbanátek“ si většina lidí představí ten s masem. Přitom se dají tvořit prakticky na všechny možné způsoby. Proč nevyzkoušet právě ty se sýrem.