Květákové karbanátky se sýrem

1 Hvězdička2 Hvězdičky3 Hvězdičky4 Hvězdičky5 Hvězdiček (1 hlasů, průměr: 5,00 z 5) - Hlasujte!
Nahrávám...

Květák je luxusní zelenina nabitá vitamíny a minerály. Obsahuje mannitol, což je sladidlo vhodné pro diabetiky. Prospívá správné funkci pokožky a sliznic. Působí proti řídnutí kostí, lámavosti nehtů, podporují dobrou funkci kloubů, růst vlasů a mají protisklerotické účinky. Receptů na květákové téma je mnoho. Velmi oblíbené jsou právě květákové karbanátky. Vynechte protentokrát klasický mozeček nebo polévku a zkuste něco jiného. Květákové karbanátky se sýrem jsou vynikající a šťavnaté, určitě vám zachutnají.

Recept na květákové karbanátky s balkánským sýrem

Nahraďte klasický eidam vynikajícím balkánským sýrem.

Suroviny:

  • 1 celý květák
  • 2 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • balkánský sýr
  • olej

Postup:

1. Vezměte si celý květák a rozdělte ho na růžičky. Dejte ho na pařáček nebo nechte povařit v horké vodě. Je dobré ho uvařit hodně doměkka, protože se pak lépe dá rozmačkat na kaši. Nezapomeňte dobře vyvětrat, protože vaření květáku sebou nese i jeho typický zápach.

2. Jakmile bude květák měkký, rozmačkejte ho na hrudkovitou kaši a přidejte do ní nasekaný balkánský sýr. Směs poté můžete trochu dosolit, ale vždy až po přidání sýru, protože ten je dost slaný sám o sobě.

3. Do směsi přidejte ještě dva žloutky, ale až poté, co bude směs chladnější, aby se vám vajíčka nezdrcla. Přidejte hladkou mouku a ušlehejte sníh s bílků. Teď opatrně vmíchejte do směsi, aby byla krásně nadýchaná. Jestliže se vám zdá stále příliš tekutá, přidejte trochu mouky.

4. Tvarujte v ruce karbanátky, které osmažte na nějakém dobrém oleji či sádle. Jako přílohu můžete použít čerstvé pečivo a dobrý salát.

Recept na květákové karbanátky s ementálem

V tomto receptu dojde k malé obměně sýrů i k trošku jinému kořenění.

Suroviny:

  • 3 ks vajec
  • 1 ks šalotka
  • 200 g ementál
  • 500 g květák
  • sůl a pepř
  • muškátový oříšek
  • 100 g strouhanky
  • olej

Postup:

1. Umyjte květák a rozkrájejte ho. Dejte vařit do horké a osolené vody. Vařte úplně doměkka. Květák slijte a rozmačkejte vidličkou.

2. Vejce, nasekanou šalotku, sůl, pepř a nastrouhaný sýr dobře promíchejte. Přidejte rozmačkaný květák a strouhanku. Její množství volte tak, abyste mohli tvořit květákové karbanátky.

3. Karbanátky smažte na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Odkládejte je na ubrousek, aby odsál přebytečný tuk. Podávejte je teplé, vlažné i studené.

Karbanátky na všechny způsoby

Při slově „karbanátek“ si většina lidí představí ten s masem. Přitom se dají tvořit prakticky na všechny možné způsoby. Proč nevyzkoušet právě ty se sýrem.


Květákové karbanátky se sýrem