Květák koupíte takřka všude. Na pultech hypermarketů i menších lokálních obchodů. Úplně nejlepší je ale ten doma s láskou vypěstovaný nebo z farmářské produkce. V kuchyni má velmi široké možnosti využití. Dá se jíst syrový, vařený i pečený. Navíc je velmi zdravý, neobsahuje takřka žádný tuk a je plný vitamínu C a draslíku. S květákem se dá vykouzlit dokonalé jídlo na každý den. My dnes představíme klasiku, a to květákovou polévku s vejcem. Bez polévky by to totiž nebylo ono.

Recept na květákovou polévku s vejcem

Možná budete překvapeni, ale i květáková polévka se dá připravit různě. Může být zapražená, hustá, bílá či krémová. Kdo má rád lehčí variantu, připraví si méně hutnou polévku. Ta je vhodná zejména tehdy, když po ní následuje ještě sytý hlavní chod. Udělejte si tuto výbornou variaci na květákovou klasiku a nezapomeňte si recept poznamenat. Uvidíte, že ji neděláte naposled.

Suroviny:

  • květák
  • menší cibuli nebo pórek
  • mrkev
  • petržel
  • celer
  • máslo
  • muškátový oříšek nebo květe
  • sůl
  • zavářka (nudle nebo noky)
  • vývar (zeleninový či masový) nebo voda
  • můžeme přidat i houby
  • vejce
  • nasekaný libeček a petržel

Postup:

1. Květáková polévka se nevaří jen z květáku. Její základ by měl tvořit vývar. Kousky vařené kořenové zeleniny v polévce zůstanou. Květák dodá polévce její typickou chuť, kterou lze více zdůraznit přidáním muškátového květu nebo oříšku.

2. Nakrájejte na drobné kousky jednu menší cibuli nebo asi deset centimetrů pórku. Dejte rozehřát máslo (asi dvě lžíce) a na něj dejte zpěnit cibuli či pórek. Na struhadle nastrouhejte mrkev, petržel a kousek celeru nahrubo. Přidejte k cibuli nebo pórku. Míchejte, dokud se zelenina neopeče. Tuk musí být zbarvený mrkví do sytě žluté barvy.

3. Zalijte litrem vývaru nebo vody. Jestliže budete přidávat houby, je na ně čas. Jestliže jsou sušené, rozdrťte jich hrst v dlani či je nasekejte silným nožem a přidejte k zelenině. Čerstvé houby nastrouhejte taktéž nahrubo, ale ještě je do vývaru nedávejte.

4. Květák, buď středně velký, nebo dva malé, dobře omyjte. Odřežte celé malinké růžičky a košťálovou část nakrájejte nadrobno. Do horké polévky, která se musí vařit, přisypte nasekané košťály a čerstvé houby. Nechte je asi pět minut vařit a přidejte bílé růžičky květáku, kterým stačí jen pár minut varu.

5. Spolu s růžičkami květáku nasypte do polévky i zavářku. Dobře promíchejte, aby se nic neslepilo a povařte. Rozmíchejte v misce jedno nebo dvě vejce a za stálého míchání přidejte do polévky.

6. Polévku dokořeňte muškátovým květem nebo muškátovým oříškem (jen špetku), osolte a přisypte sekaný libeček a zelenou petrželkou. Jiné koření už není potřeba.

7. Pokud by byla polévka příliš hustá, můžete přilít vodu či vývar a hustotu zkorigovat. Záleží na vás, jak vám chutná. Nezapomeňte, že nejvíce by měl v polévce dominovat chuťově i vzhledově květák.

Oběd i večeře

Květáková polévka je výborná a navíc se dá jíst takřka kdykoliv. Můžete si jít k obědu před hlavním chodem, ale výborně se hodí i k večeři, protože zasytí, ale nezatíží žaludek.