Květák je v českých kuchyních velmi oblíbený. Navíc je plný vitamínů. Má v sobě více vitamínu C než citrusy. Podporuje imunitu, má protirakovinné a detoxikační účinky, protože obsahuje také sirné složky, hodně draslíku, vlákninu a vápník. Podporuje správnou srážlivost krve, obsahuje vitamín K a díky fytosterolům snižuje cholesterol v krvi. Růžičky i košťál se dají konzumovat různými způsoby tepelně upravené i za syrova. My si dneska představíme velmi oblíbené jídlo z této zeleniny, a tím je květáková polévka podle babičky. Nejen, že sama tato polévka je lahodná, ale od babičky vždycky chutná nejlépe.

Na květákovou polévku existuje mnoho variací. Můžete ji připravit ve smetanové podobě, přidat různé druhy zeleniny, vajíčko, apod. Jedná se o levný, chutný a sytivý pokrm.

Recept na květákovou polévku podle babičky

Výborná polévka z květáku s mlékem a hrachem.

Suroviny:

  • 1 ks menšího květáku

  • voda

  • mražený hrách

  • 2 vejce

  • máslo

  • mléko

  • trochu hladké mouky

  • sůl a kmín

  • může a nemusí být muškátový květ, mrkev a bujon

Postup:

1. Květák očistěte a nakrájejte na kousky. Vařte v osolené vodě do změknutí. Poté přidejte hrášek, a pokud chcete tak i mrkev v celku. Uvařte vše do měkka.

2. Jakmile budou suroviny měkké, připravte si z másla a hladké mouky klasickou světlou jíšku. Jíšku můžete trošku zředit zeleninovým vývarem z polévky.

3. Jestliže jste měli v polévce vařit i mrkev, vyjměte ji a jemně nakrájejte nebo nastrouhejte. Přidejte jíšku a dobře rozmíchejte.

4. Na závěr v hrnečku řádně rozmíchejte vejce a přidejte trochu mléka. Za stálého míchání vlijte směs vajec s mlékem do polévky a nechte ještě pár minut povařit. A můžete podávat.

Recept na květákovou polévku podle babičky s dětskou krupičkou

Toto je opět výborná variace s dětskou krupičkou.

Suroviny:

  • vejce

  • 1 ks menšího květáku

  • kmín

  • 2 lžíce dětské krupičky

  • lžíce másla

  • 1 hrnek zeleninového vývaru

  • pepř a sůl podle chuti

Postup:

1. Omytý a nakrájený květák dejte do hrnce s vodou. Přidejte silný zeleninový vývar nebo bujón, sůl, pepř a kmín a dejte vařit.

2. Na pánvi si opražte 2 lžíce dětské krupičky do světle hnědé barvy. Nepoužívejte tuk. Přidejte do hrnce s polévkou a vařte asi 10 minut. Polévka pak dostane hezkou barvu.

3. V hrníčku rozmíchejte jedno vejce a zavařte do polévky. Přidejte lžíci másla a můžete podávat.

Recept na zapraženou květákovou polévku

Zapražená květáková polévka je velmi sytivé jídlo a velmi chutná s domácími houstičkami.

Suroviny:

  • 1 střední květák

  • 2 mrkve

  • 1 kedlubna

  • 1 petržel

  • trochu celeru

  • celerová nať

  • 4 brambory

  • 1 cibule

  • máslo

  • hladká mouka

  • sůl a pepř

  • libeček

  • muškátový květ nebo oříšek

Postup:

1. Osmažte na másle nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile zrůžoví, přisypte pokrájenou kořenovou zeleninu a za stálého míchání trochu osmažte. Zalijte vodou, přidejte sůl, na kostky nakrájenou kedlubnu, nasekané lístky, které obklopovaly růžici květáku a nakrájené brambory.

2. Přiveďte k varu. Z másla a hladké mouky usmažte voňavou světlou jíšku. Květák rozeberte na růžičky. Zbylé košťály nasekejte. Jakmile budou brambory napůl měkké, přidáme do polévky nasekanou celerovou nať a nasekané košťály. Po chvilce přidáme samotné růžičky květáku a jíšku. Vařte dalších pět minut.

3. Nyní okořeníme pepřem a solí podle chuti. Přidejte muškátový květ nebo ořech, jen malinko a sekaný libeček. Pokud by byla polévka až moc hustá, rozřeďte ji trochu vodou, vývarem nebo i mlékem.

Zasytí i zahřeje

Květáková polévka podle babičky vás zasytí a zahřeje. Je skvělá v chladným měsících, ale chutná bude v kterémkoliv ročním období. Ať ji uděláte na jakýkoliv způsob, vždy vám bude určitě chutnat.