Klasická květáková polévka jako od babičky – TOP 3 recepty

Klasická květáková polévka podle babičky je klasický a velmi oblíbený recept. Květákovou polévku můžete připravit ve smetanové podobě, přidat různé druhy zeleniny, vajíčko, apod. Jedná se o levný, chutný a sytý pokrm.

A protože od babičky vždycky chutná nejlépe, přinášíme vám 3 varianty receptu na vynikající květákovou polévku, podle kterého vařily naše babičky.

Klasická květáková polévka jako od babičky

Výborná poctivá polévka z květáku s mlékem a hrachem.

Suroviny:

  • 1 ks menšího květáku
  • voda
  • mražený hrách
  • 2 vejce
  • máslo
  • mléko
  • trochu hladké mouky
  • sůl a kmín
  • může a nemusí být muškátový květ, mrkev a bujon

Postup:

1. Květák očistěte a nakrájejte na kousky. Vařte v osolené vodě do změknutí. Poté přidejte hrášek, a pokud chcete tak i mrkev v celku. Uvařte vše do měkka.

2. Jakmile budou suroviny měkké, připravte si z másla a hladké mouky klasickou světlou jíšku. Jíšku můžete trošku zředit zeleninovým vývarem z polévky.

3. Jestliže jste měli v polévce vařit i mrkev, vyjměte ji a jemně nakrájejte nebo nastrouhejte. Přidejte jíšku a dobře rozmíchejte.

4. Na závěr v hrnečku řádně rozmíchejte vejce a přidejte trochu mléka. Za stálého míchání vlijte směs vajec s mlékem do polévky a nechte ještě pár minut povařit. A můžete podávat.

Recept na květákovou polévku podle babičky s dětskou krupičkou

Toto je opět výborná variace s dětskou krupičkou.

Suroviny:

  • vejce
  • 1 ks menšího květáku
  • kmín
  • 2 lžíce dětské krupičky
  • lžíce másla
  • 1 hrnek zeleninového vývaru
  • pepř a sůl podle chuti

Postup:

1. Omytý a nakrájený květák dejte do hrnce s vodou. Přidejte silný zeleninový vývar nebo bujón, sůl, pepř a kmín a dejte vařit.

2. Na pánvi si opražte 2 lžíce dětské krupičky do světle hnědé barvy. Nepoužívejte tuk. Přidejte do hrnce s polévkou a vařte asi 10 minut. Polévka pak dostane hezkou barvu.

3. V hrníčku rozmíchejte jedno vejce a zavařte do polévky. Přidejte lžíci másla a můžete podávat.

Recept na zapraženou květákovou polévku

Zapražená květáková polévka je velmi sytivé jídlo a velmi chutná s domácími houstičkami.

Suroviny:

  • 1 střední květák
  • 2 mrkve
  • 1 kedlubna
  • 1 petržel
  • trochu celeru
  • celerová nať
  • 4 brambory
  • 1 cibule
  • máslo
  • hladká mouka
  • sůl a pepř
  • libeček
  • muškátový květ nebo oříšek

Postup:

1. Osmažte na másle nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile zrůžoví, přisypte pokrájenou kořenovou zeleninu a za stálého míchání trochu osmažte. Zalijte vodou, přidejte sůl, na kostky nakrájenou kedlubnu, nasekané lístky, které obklopovaly růžici květáku a nakrájené brambory.

2. Přiveďte k varu. Z másla a hladké mouky usmažte voňavou světlou jíšku. Květák rozeberte na růžičky. Zbylé košťály nasekejte. Jakmile budou brambory napůl měkké, přidáme do polévky nasekanou celerovou nať a nasekané košťály. Po chvilce přidáme samotné růžičky květáku a jíšku. Vařte dalších pět minut.

3. Nyní okořeníme pepřem a solí podle chuti. Přidejte muškátový květ nebo ořech, jen malinko a sekaný libeček. Pokud by byla polévka až moc hustá, rozřeďte ji trochu vodou, vývarem nebo i mlékem.

Květákové recepty jsou zdravé

Květák je v českých kuchyních velmi oblíbený. Navíc je plný vitamínů. Má v sobě více vitamínu C než citrusy.

Podporuje imunitu, má protirakovinné a detoxikační účinky, protože obsahuje také sirné složky, hodně draslíku, vlákninu a vápník. Podporuje správnou srážlivost krve, obsahuje vitamín K a díky fytosterolům snižuje cholesterol v krvi.

Květáková polévka recept
Růžičky i košťál se dají konzumovat různými způsoby tepelně upravené i za syrova. Před použitím nezapomeňte květák důkladně proprat.

Klasická květáková polévka podle babičky zasytí i zahřeje

Hustá květáková polévka podle babičky vás zasytí a zahřeje. Je skvělá v chladným měsících, ale využijete ji v kterémkoliv ročním období. Ať ji uděláte na jakýkoliv způsob, vždy vám bude určitě chutnat.

Klasická květáková polévka jako od babičky – TOP 3 recepty


Categories Zdravé recepty