Králičí maso patří mezi tradiční české pokrmy. Navíc je zdravé. Je proto škoda, že české kuchyně, ve většině případů, opustilo. Tento přístup můžou změnit jedině bezkonkurenční recepty na králíka. Ty vás přesvědčí, že králičí maso je možné připravit na mnoho způsobů a velmi chutně.

Králík na divoko

Ingredience: 1 králík, 3 velké cibule, 6 stroužků česneku, 3 bobkové listy, nové koření, černý pepř – kuličky, mletý pepř, tymián, voda, olej, sůl

Příprava: Králíka osolte a opepřete, následně maso prudce opečte na oleji v pekáči. Oloupejte cibuli a stroužky česneku, oboje nakrájejte na plátky. Posypte tím maso v pekáči, přidejte zbytek koření a podlijte horkou vodou. Vše se peče v troubě na 180 stupňů po dobu cca 90 minut. Králičí maso pravidelně kontrolujte, polévejte výpekem a v případě potřeby znovu podlijte přiměřeným množstvím vody.

Králíka na divoko můžete podávat s bramborem, rýží nebo zeleninovou přílohou.

Králík na zelenině

Ingredience: králík, 1 celer, 1 větší cibule, 1 baklažán, 1 paprika, 3 mrkve, 250g rajčat, 150 ml bílého vína, hladká mouka, sůl, mletý pepř, oregano, olej, voda

Příprava: Králíka naporcujte, osolte, opepřete a obalte v mouce. V pekáči osmahněte nakrájenou mrkev, celer a cibuli. Následně přidejte porce králičího masa, opečte a podlijte bílým vínem. V troubě nechte vše dusit pod poklicí. Spařte rajčata, oloupejte je a nakrájejte. Přidejte je do pekáče spolu s oreganem. Ke konci dušení přidejte nakrájený baklažán a papriku. Vyčkejte, až bude vše měkké.

Vhodnou přílohou je rýže.

Špízy z králičího masa

Ingredience: 2 hřbety z králíka, 15 plátků slaniny nebo 3 větší cibule, 5 žampionů, 1 červená paprika, 1 zelená paprika, 1 žlutá paprika, 1 cuketa, sůl, olej

Příprava: Z králičích hřbetů vyřízněte 2 filety, rozřezejte je na špalíčky a trochu osolte. Pokud nedržíte dietu, zabalte je do slaniny. Jestliže dietu držíte, slaninu vynechte. Nezávisle na dietě oloupejte a nakrájejte cibuli na silnější plátky. Dále nakrájejte papriky, cuketu a žampiony. Vše střídavě napíchněte na špízy a prudce osmahněte na oleji. Špízy pak nechte dopéct v pekáči v troubě.

Podávejte s rýži, bramborem nebo zeleninou.

Králík s kysaným zelím

Ingredience: 1 králík, 500g kysaného zelí (může být bílé nebo červené), 200g slaniny, 1 velká cibule, sůl, pepř, mletá červená paprika, olej, voda

Příprava: Králíka naporcujte, osolte a okořeňte. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kousky, zrovna tak slaninu (část slaniny si nechte stranou). Oboje orestujte na oleji, přidejte zelí, osolte, podlijte vodou a chvíli povařte. Následně zelí dejte do pekáče, přidejte králíka a dejte na něj zbývající kousky slaniny. Vše upečte v troubě do měkka a do zlatova.

Nejoblíbenější přílohou jsou bramborové knedlíky. Ovšem pokud držíte dietu, zvolte jako přílohu vařené brambory.

Králičí stehna na žampionech

Ingredience: 4ks králičích stehen, 200g anglické slaniny, 250g žampionů, 1 velká cibule, 1 lžička hladké mouky, mletý černý pepř, sůl, voda, olej

Příprava: Králičí stehna osolte a opepřete. Napíchněte do nich kousky slaniny a rychle je opečte na oleji. Oloupejte cibuli, nakrájejte ji. Zrovna tak nakrájejte zbytek slaniny. Oboje orestujte, nejlépe na výpeku z králičích stehen. Následně vše dejte do pekáče, podlijte vínem a nechte péct v troubě. Pokrm podlívejte buď vodou nebo masovým vývarem. Nezapomeňte králičí stehna čas od času polít výpekem. Po půl hodině pečení přidejte nakrájené žampiony a nechte upéct králíka do měkka. Potom stehna vyndejte a žampiony přesuňte na pánev. V pánvi je zahustěte špetkou mouky s vývarem a povařte je do měkka.

Jako příloha je nejvhodnější dlouhozrnná rýže.

Králík recepty bezkonkurenční – závěr

Jestliže stále pochybujete o tom, zda je pro vás králičí maso tou správnou volbou, nyní určitě změníte názor. Ve 100g králičího masa je pouze 140 kalorií. Nízký je také obsah tuku, jenž se pohybuje od 5g do 10g na 100g masa, podle stáří králíka. Zrovna tak platí, že toto maso obsahuje nejmenší podíl cholesterolu, ve srovnání s ostatními druhy masa – vepřovým, hovězím a kuřecím. Králičí maso dále nabízí kvalitní bílkoviny, vitamíny skupiny B a různé minerály. Proto pokud chcete být zdraví nebo toužíte zhubnout, zařaďte do jídelníčku bezkonkurenční recepty s králíkem. Nebudete litovat!