Také rádi pečete, ale příliš vás nebaví vážení surovin? Pak se pro vás hodí hrníčkové recepty, které jsou oblíbené právě pro svou jednoduchost. Navíc je výsledek stejně skvělý jako u mnohem složitějších receptů. Dnes si přinášíme dva recepty na kefírovou buchtu na hrnky.

Co je to kefír?

Kefír je kvašený mléčný nápoj, který velmi dobře chutná i sám o sobě. Obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek. Účinkuje proti nádorovým onemocněním, ničí nepřátelské bakterie a dokonce produkuje i vlastní antibiotika, obsahuje velké množství probiotik, vápníku i hořčíku. Tuto skutečnost věděli už dávno obyvatelé Kavkazu a Tibetu, kteří velmi dlouho nechtěli vydat své tajemství o existenci a výrobě tomto zázraku. Dnes je již naštěstí kefír rozšířen po celém světě a my můžeme jeho skvělou chuť vychutnávat i u nás.

Recept na kefírovou buchtu na hrnky:

První recept na kefírovou buchtu je s pravým vanilkovým luskem a čokoládovou polevou.

Suroviny:

  • 3 hrníčky polohrubé mouky

  • 2 hrnky krupicového cukru

  • vanilkový lusk

  • 2 lžíce kvalitního kakaa

  • 1 lžíce jedlé sody

  • 2 hrnky kefíru

  • ½ hrnku oleje

  • čokoládová poleva

Postup:

1. Všechny sypké suroviny přesijte přes síto a dejte do misky.

2. K sypkým surovinám přidejte ty tekuté a prošlehejte.

3. Vymažte plech nebo menší pekáček máslem a vysypte hrubou moukou. Vlijte těsto na plech a dejte péct do trouby vyhřáté asi na 180 °C, záleží na vaší troubě. Pečte asi dvacet minut.

4. Po upečení nechte vychladnout na mřížce a přelijte čokoládovou polevou. Můžete různě dozdobit nebo nechat jen tak.

Recept na kefírovou buchtu na hrnky s rumem

Rum dodá každé buchtě pořádný šmrnc, vyzkoušejte i tu kefírovou.

Suroviny:

  • 2-3 hrnky polohrubé mouky

  • 1 hrnek cukru krupice

  • ½ hrnku oleje

  • 4 cl rumu

  • 250 ml kefíru (klidně i ochuceného)

  • ½ prášku do pečiva

  • 3 lžíce kakaa

  • tuk a hrubou mouku na vysypání formy

  • na polevu: 1 hrnek cukru moučka, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce rozpuštěného másla, 2 lžíce másla a 2 lžíce rumu

Postup:

1. Smíchejte v míse mouku, cukr, kakao, prášek do pečiva a poté přidejte olej, rum a kefír. Všechny suroviny dobře promíchejte a vlijte do formy, kterou předtím vymažte a vysypte moukou.

2. Koláč pečte asi při 200 °C 30 minut. Než se vám koláč upeče, připravte si polevu. Tu uděláte jednoduše tak, že smícháte všechny uvedené suroviny.

3. Hotový vychladlý koláč polijte polevou a nechte vychladnout, aby poleva mohla řádně ztuhnout.

Fantazii se meze nekladou

Kefírová buchta se dělá na sto různých způsobů. Můžete si do ní přidat cokoliv, na co máte chuť. Různé přísady, ovoce, smetanu, apod. Vždycky bude dobrá a rychle hotová.