Objevit na internetu informace k tomu, jaké má jaterní dieta recepty, není nic jednoduchého. Proto jsme si pro vás připravili článek, ve kterém se dozvíte nejenom základní informace o nevhodných potravinách při jaterní dietě, ale také několik zajímavých receptů, jenž vám můžou jídelníček při jaterní dietě zpestřit.

Hlavní zakázané potraviny při jaterní dietě

  • tuky a tučná jídla (tučné maso, tučné ryby, tučné polévky apod.)
  • uzeniny, uzené maso a ryby, jakékoliv konzervované produkty
  • pikantní, kořeněná a dráždivá jídla
  • tučné mléčné výrobky
  • majonéza, tatarská omáčka, kečup, hořčice
  • nadýmavá zelenina (květák, brokolice, fazole, hrášek apod.)
  • aromatická zelenina (cibule, česnek)
  • ovoce s malými zrníčky (borůvky, maliny, ostružiny, jahody)
  • doporučujeme odstranit zrníčka i z rajčat
  • kynuté knedlíky a kynuté koláče
  • čerstvé pečivo jakéhokoliv druhu (jezte nejlépe 2 dny staré)
  • vaječný žloutek

Velmi důležité je respektovat zakázané formy přípravy mezi které patří hlavně smažení a grilování. V případě pečení přichází do úvahy maximálně příprava libového masa podlitého vodou, ze kterého se pak odstraní kůžička a veškerý tuk.

Vybrané recepty při jaterní dietě

Rýžová polévka

Ingredience: rýže, mrkev, petržel, celer, nať z petržele, sůl, voda

Příprava: zeleninu nakrájíte na drobno podle toho, jakou velikost máte rádi, vložíte do hrnce se studenou vodou, osolíte a uvaříte do měkka. Rýži opláchnete studenou vodou a po opláchnutí ji uvaříte v druhém hrnci v osolené vodě. Celý proces načasujte tak, aby byla rýže uvařená dříve, než zelenina, protože na úplný závěr vložíte uvařenou rýži do hrnce se zeleninou a vše necháte ještě 1 minutu přejít varem. Před podáním ozdobíte špetkou čerstvé nakrájené petrželové natě.

Rybí polévka se zeleninou

Ingredience: filé, mrkev, celer, petržel, rajčata (zbavená zrníček a slupky), sůl, bobkový list, voda

Příprava: filé a zeleninu nakrájejte na drobno, vložte do studené vody, osolte, přidejte bobkový list a uvařte do měkka. Platí, že čím méně vody dáte, tím bude polévka silnější a chutnější. Podle libosti je možno polévku před podáváním rozmixovat.

Pečené kuře s vařeným bramborem

Ingredience: kuře, sůl, brambory, voda, kmín

Příprava: kuře opláchnete pod tekoucí vodou a vložíte do remosky, podlijete vodou, osolíte a necháte péct. Brambory oloupejte, nakrájejte, vložte do hrnce s vodou, osolte, přidejte kmín a uvařte. Před podáváním z brambor odstraňte kmín scezením, u kuřete je důležité sloupnout kůži a odstranit jakýkoliv tuk – konzumovat lze pouze libové maso.

Krůtí nudličky a rýže

Ingredience: krůtí prsa, mrkev, rýže, sůl, voda

Příprava: krůtí prsíčka a mrkev nakrájejte na drobné nudličky, vložte společně do hrnce, podlijte vodou, osolte a do měkka poduste. Rýži opláchněte pod tekoucí vodou, uvařte a nezapomeňte ji osolit. Pokrm můžete podávat i s uvařenou mrkví, nebo mrkev nemusíte použít.

Bramborový salát

Ingredience: brambory, kuřecí prsa, zázvor, pórek, celer, mrkev, petržel, nízkotučný jogurt

Příprava: uvařte brambory ve slupce, nechte je vychladnout, oloupejte je a nakrájejte na kostičky. Vcelku v jednom hrnci uvařte kuřecí prsa, celer, mrkev a petržel do měkka v osolené vodě, po vychladnutí nakrájejte. Vše smíchejte a přidejte bílý nízkotučný jogurt a nastrouhaný zázvor. Podávejte chlazené.

Jaterní recepty shrnutí

Na úplný závěr vás chceme upozornit, že jaterní dieta má mnoho různých variant, které se odvíjejí od konkrétní nemoci, jenž játra postihla. Je velký rozdíl mezi dietou po bezprostředně prodělané infekční mononukleóze nebo v době, kdy je člověk již 1 rok po prodělané lehké formě žloutenky. Zrovna tak ztučnění jater potřebuje poněkud jiný přístup a tak bychom mohli pokračovat dále, neboť jaterních chorob je opravdu mnoho. Přesto doufáme, že vám náš článek ukázal některé recepty při jaterní dietě, které si můžete doma uvařit. Přejeme vám brzké uzdravení!