Jáhly výborné recepty – 4 nejlepší recepty z jáhel

1 Hvězdička2 Hvězdičky3 Hvězdičky4 Hvězdičky5 Hvězdiček (3 hlasů, průměr: 5,00 z 5) - Hlasujte!
Nahrávám...

Výborné jáhly recepty ocení každý, kdo si chce uvařit levně, rychle a zdravě, přesně takové totiž jáhlové recepty jsou. Jedná se o bezlepkovou potravinu s vysokým obsahem minerálních látek, vitamínů skupiny B a také vlákninou.

Jejich velkou výhodou je nižší glykemický index. Proto můžou být zařazeny do redukčních diet.

Jáhly – 4 výborné recepty

1. Jáhlový salát s rukolou a rajčaty

Igredience:

  • jáhly cca 250g
  • 50g rukoly
  • 300g cherry rajčat
  • 3 jarní cibulky
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Příprava:

Spařte jáhly několikrát vroucí vodou. Dále je asi 10 minut povařte v osolené vodě a zceďte.

Omyjte a nakrájejte cherry rajčátka a jarní cibulku. Propláchněte rukolu pod tekoucí vodou a nechte ji co nejvíce okapat.

Jakmile jáhly zchladnou, vložte je do misky a vmíchejte zeleninu. Ochuťte olivovým olejem, pepřem a solí.

Důkladně promíchejte a můžete podávat. Pro ochucení je možné použít i kapku vinného octa.

2. Jáhlové rizoto

Ingredience:

  • jáhly cca 300g
  • 250g kuřecích prsou
  • 1 velká cibule
  • 1 velký pórek
  • 3 rajčata
  • 3 stroužky česneku
  • houby
  • zeleninový bujón
  • sójová omáčka
  • sůl
  • pepř
  • olej

Příprava:

Rajčata spařte horkou vodou a oloupejte je. Dále omyjte pórek, oloupejte cibuli a česnek. Připravte si kuřecí prsa. Vše nakrájejte na malé kousky.

Nyní na rozpáleném oleji orestujte cibuli do zlatova, přidejte česnek, maso, houby a všechnu nakrájenou zeleninu.

Chvíli restujte. Přidejte jáhly (nezapomeňte je nejprve 2 x spařit horkou vodou) a podlijte vodou, aby voda přesahovala vršek směsi.

Uveďte k varu a přidejte zeleninový bujón. Přiklopte pokličkou a duste do měkka. Jakmile se voda vyvaří, nechte pokrm teplem chvíli dojít. Vše dochuťte sójovou omáčkou, solí a pepřem.

Talíř je možné posypat nastrouhaným tvrdým sýrem. U dietních opatření použijte nízkotučný tvrdý sýr. Pro snížení kalorií lze vynechat i kuřecí maso.

3. Jáhly se sójovým masem

Ingredience:

  • jáhly 1 hrnek
  • sójové nudličky 1 balíček
  • 1 velká cibule
  • 1 středně velký pórek
  • 2 střední mrkve
  • 1 petržel
  • 200g celeru
  • 1 fenykl
  • 2 zeleninové bujony
  • bílé víno
  • sójová omáčka
  • 2 hrnky vody
  • olej
  • sůl

Příprava:

Jáhly dvakrát spařte vařící vodou a pak je vařte ve vodě.

Sójové maso vložte do vařící vody, přidejte bujón a trochu sójové omáčky. Vařte přibližně 20 minut a nechte ho ve vodě zchladnout.

Omyjte a očistěte mrkev, celer a petržel. Nastrouhejte je na hrubší kousky. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji. Omyjte a nakrájejte pórek a fenykl.

Dejte na pánev trochu oleje a na rozpálenou pánev vložte sójové maso a všechnu zeleninu.

Restujte a postupně přidejte sójovou omáčku, sůl, pár lžiček bílého vína. Zcela na konec vmíchejte jáhly.

Pokrm podávejte teplý.

4. Jáhly s čočkou

Ingredience:

  • jáhly
  • 1 hrnek čočky
  • 1 červená paprika
  • 1 velká mrkev
  • 3 stroužky česneku
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 3 lžíce rajského protlaku
  • sůl
  • pepř
  • petrželová nať
  • olej

Příprava:

Omyjte, očistěte a nakrájejte mrkev na malé kousky. Dejte ji vařit spolu s hrnkem čočky, vše okořeňte novým kořením a bobkovými listy.

Opakovaně přelijte jáhly horkou vodou, zceďte a nechte okapat. Nasucho je osmahněte na pánvi a pak na ně nalijte trošku oleje. Jakmile bude čočka z půlky měkká, přidejte jáhly k ní a k mrkvi.

Omyjte a nakrájejte červenou papriku a přidejte ji do směsi. Vše uvařte do měkka. V případě potřeby přidejte vodu. Nakonec vmíchejte rajský protlak, oloupaný a prolisovaný česnek a nasekanou nať petržele.

Vše osolte a opepřete. Nechte rychle projít varem a můžete teplé podávat.

Pro dochucení lze ještě použít limetkovou šťávu, šťávu z citronu nebo ocet.

Jáhly recepty – shrnutí

Nepochybujeme o tom, že vám naše výborné jáhlové recepty zachutnají. Jejich plusem je i to, že ve správném množství neohrozí váš dietní jídelníček.

Pokud budete zkoušet naše jáhly recepty, musíme vás upozornit na to, že jáhly jsou více náchylné k oxidaci a proto snadno žluknou. Tomu lze předejít nákupem neprošlých produktů a spařením jáhel horkou vodou. Spaření by mělo proběhnout opakovaně. Nejméně dvakrát, ale ještě lépe třikrát.


Jáhly výborné recepty – 4 nejlepší recepty z jáhel