Výborné jáhly recepty ocení úplně každý. Dokonce i ten, kdo bude jíst jáhly poprvé. Jedná se o bezlepkovou potravinu s vysokým obsahem minerálních látek, vitamínů skupiny B a také vlákninou. Jejich velkou výhodou je nižší glykemický index. Proto můžou být zařazeny do redukčních diet.

Jáhly se sójovým masem

Ingredience: jáhly 1 hrnek, sójové nudličky 1 balíček, 1 velká cibule, 1 středně velký pórek, 2 střední mrkve, 1 petržel, 200g celeru, 1 fenykl, 2 zeleninové bujony, bílé víno, sójová omáčka, 2 hrnky vody, olej, sůl

Příprava: jáhly dvakrát spařte vařící vodou a pak je vařte ve vodě. Sójové maso vložte do vařící vody, přidejte bujón a trochu sójové omáčky. Vařte přibližně 20 minut a nechte ho ve vodě zchladnout. Omyjte a očistěte mrkev, celer a petržel. Nastrouhejte je na hrubší kousky. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji. Omyjte a nakrájejte pórek a fenykl. Dejte na pánev trochu oleje a na rozpálenou pánev vložte sójové maso a všechnu zeleninu. Restujte a postupně přidejte sójovou omáčku, sůl, pár lžiček bílého vína. Zcela na konec vmíchejte jáhly. Pokrm podávejte teplý.

Jáhlové rizoto

Ingredience: jáhly cca 300g, 250g kuřecích prsou, 1 velká cibule, 1 velký pórek, 3 rajčata, 3 stroužky česneku, houby, zeleninový bujón, sójová omáčka, sůl, pepř, olej

Příprava: rajčata spařte horkou vodou a oloupejte je. Dále omyjte pórek, oloupejte cibuli a česnek. Připravte si kuřecí prsa. Vše nakrájejte na malé kousky. Nyní na rozpáleném oleji orestujte cibuli do zlatova, přidejte česnek, maso, houby a všechnu nakrájenou zeleninu. Chvíli restujte. Přidejte jáhly (nezapomeňte je nejprve 2 x spařit horkou vodou) a podlijte vodou, aby voda přesahovala vršek směsi. Uveďte k varu a přidejte zeleninový bujón. Přiklopte pokličkou a duste do měkka. Jakmile se voda vyvaří, nechte pokrm teplem chvíli dojít. Vše dochuťte sójovou omáčkou, solí a pepřem.

Talíř je možné posypat nastrouhaným tvrdým sýrem. U dietních opatření použijte nízkotučný tvrdý sýr. Pro snížení kalorií lze vynechat i kuřecí maso.

Jáhly s čočkou

Ingredience: jáhly, 1 hrnek čočky, 1 červená paprika, 1 velká mrkev, 3 stroužky česneku, 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 3 lžíce rajského protlaku, sůl, pepř, petrželová nať, olej

Příprava: omyjte, očistěte a nakrájejte mrkev na malé kousky. Dejte ji vařit spolu s hrnkem čočky, vše okořeňte novým kořením a bobkovými listy. Opakovaně přelijte jáhly horkou vodou, zceďte a nechte okapat. Nasucho je osmahněte na pánvi a pak na ně nalijte trošku oleje. Jakmile bude čočka z půlky měkká, přidejte jáhly k ní a k mrkvi. Omyjte a nakrájejte červenou papriku a přidejte ji do směsi. Vše uvařte do měkka. V případě potřeby přidejte vodu. Nakonec vmíchejte rajský protlak, oloupaný a prolisovaný česnek a nasekanou nať petržele. Vše osolte a opepřete. Nechte rychle projít varem a můžete teplé podávat. Pro dochucení lze ještě použít limetkovou šťávu, šťávu z citronu nebo ocet.

Jáhlový salát s rukolou a rajčaty

Igredience: jáhly cca 250g, 50g rukoly, 300g cherry rajčat, 3 jarní cibulky, olivový olej, sůl, pepř

Příprava: spařte jáhly několikrát vroucí vodou. Dále je asi 10 minut povařte v osolené vodě a zceďte. Omyjte a nakrájejte cherry rajčátka a jarní cibulku. Propláchněte rukolu pod tekoucí vodou a nechte ji co nejvíce okapat. Jakmile jáhly zchladnou, vložte je do misky a vmíchejte zeleninu. Ochuťte olivovým olejem, pepřem a solí. Důkladně promíchejte a můžete podávat.

Pro ochucení je možné použít i kapku vinného octa.

Jáhly recepty výborné – shrnutí

Nepochybujeme o tom, že vám naše výborné jáhly recepty zachutnají. Jejich plusem je i to, že ve správném množství neohrozí dietní jídelníček. Každopádně vás musíme upozornit na to, že jáhly jsou více náchylné k oxidaci a proto snadno žluknou. Tomu lze předejít nákupem neprošlých produktů a spařením jáhel horkou vodou. Spaření by mělo proběhnout opakovaně. Nejméně dvakrát, ale ještě lépe třikrát.