Výroba jablečného octa v dnešní době probíhá strojově, což je pro běžného spotřebitele nejjednodušší cesta, jak ho získat. Tedy zakoupením v obchodu. Ovšem jestliže chcete mít kontrolu nad tím, jaké ovoce bylo použito, nezbývá vám nic jiného, než se do celého procesu pustit na vlastní pěst. My vám přinášíme 3 varianty postupů, od nejnáročnější po nejjednodušší.

1. Návod na výrobu poctivého jablečného octa

Jaké jablka je možno využít

Na výrobu jablečného octa lze použít jakékoliv druh jablek. Můžete využít čerstvá a pěkná jablíčka, ale to je skoro škoda. Na výrobu se totiž hodí i padanky nebo jablka nakousaná vosami apod. Samozřejmě, že je nutné tyto jablka nejprve okrájet. Problémem není ani použití slupek, pokud jste z jablek nejprve připravovali například štrůdl.

Jablka je nutné rozdrtit, případně nastrouhat. Záleží na tom, co vám půjde lépe.

Další potřebné ingredience na 800 g jablečné drtě: 1l teplé vody , 100g medu , 10g pekárenského droždí, 20g suchého žitného chleba

Nutné vybavení: skleněná či smaltovaná nádoba, dřevěná lžíce nebo vařečka, sáček z gázy, gáza nebo jiný druh filtru, láhve, zátky, vosk

Příprava: do nádoby dejte jablečnou drť. V adekvátním množství převařte vodu a teplou vodou jablečnou drť přelijte. Následně přidejte zbývající ingredience. Je velmi důležité, abyste měli nádobu umístěnou na tmavém místě při teplotách mezi 20 – 30 stupni Celsia. Nádoba nesmí být zaklopena!

Směs každý den 2x – 3x důkladně promíchejte dřevěnou vařečkou. Jestliže se objeví bílý nebo rosolovitý povlak, nic se neděje a pokračujte v proceduře dál. Po 10 dnech vše přelijte do sáčku z gázy. Směs vylisujte do čisté skleněné nebo smaltované nádoby. Nyní můžete přidat další med, přibližně 50 – 100g na každý litr jablečné šťávy. Tím lze vylepšit konzistenci. Nádoby nyní zakryjte gázou a ponechte na tmavém a teplém místě. Tím umožníte dokončení fermentačního procesu. Jeho ukončení poznáte tím, že jablečný ocet získá světlou barvu a hladina bude klidná. Počítejte s tím, že vše může trvat 40 – 60 dní.

Nakonec jablečný ocet stočíte do lahví, které hermeticky uzavřete. Nejlépe víčkem a voskem. Jablečný ocet se má skladovat v suchu a temnu.

Upozornění – místo medu je možné použít ve stejném množství klasický cukr. My vám ovšem doporučujeme med, neboť se jedná o zdravou potravinu. Na rozdíl od bílého cukru, který přírodní léčitelství viní z mnoha zdravotních problémů, včetně překyselení a zaplísnění organismu.

2. Zjednodušený návod na výrobu jablečného octa

Ingredience: jablečné slupky, voda, cukr

Potřebné vybavení: skleněná nebo smaltovaná nádoba, plátno

Příprava: jablečné slupky, pokud možno ze zdravých jablek, vložte do skleněné nebo smaltované nádoby. Nyní převařte vodu. Oslaďte ji v poměru 2 polévkové lžíce cukru na 1 sklenici převařené vody. Následně jablečné slupky oslazenou a převařenou vodou přelijte. Nádobu zakryjte plátnem a vyčkejte přibližně 3 – 4 týdny. Fermentaci si pohlídejte, aby nebyl jablečný ocet moc kyselý. Nakonec vše zceďte.

3. Nejjednodušší návod na výrobu jablečného octa v menším množství

Ingredience: jablečné slupky, voda, kvasný lihový ocet

Potřebné vybavení: skleněná nebo smaltovaná nádoba, plátno

Příprava: jablečné slupky ve skleněné nebo smaltované nádobě zalijte přiměřeným množstvím vody. Přidejte 1 polévkovou lžíci kvasného lihového octa a promíchejte. Nádobu zakryjte plátnem a počkejte přibližně 6 týdnů. Nakonec jablečný ocet zceďte.

Jablečný ocet výroba závěr

Je zřejmé, že výrobu jablečného octa může zvládnout v domácích podmínkách úplně každý. Zejména u jednodušších receptů není postup nijak komplikovaný. Navíc nepotřebujete žádné složité vybavení, takže vás tento oblíbený léčebný prostředek nemusí vyjít draze. Je ovšem potřeba počítat s určitou vlastní prací, protože jablka je nutné buď rozdrtit, nastrouhat či oloupat. Ovšem jak jsme již zmínili, kdyby se vám do toho nechtělo, můžete si koupit hotový produkt. Dokonce s bio kvalitou a dalšími certifikáty, pokud si dobře vyberete.