Humus z cizrny

1 Hvězdička2 Hvězdičky3 Hvězdičky4 Hvězdičky5 Hvězdiček (1 hlasů, průměr: 5,00 z 5) - Hlasujte!
Nahrávám...

Hummus je asi nejoblíbenější pokrm z cizrny. Tato pomazánka i přes svůj ne příliš příjemný název je velmi lahodná a obsahuje spoustu vitamínů a minerálů. Hummus z cizrny je plný železa, vitamínu C, kyseliny listové a vitamínu B6, proteinů, vlákniny.

Své uplatnění najde i ve vegetariánské a veganské kuchyni. Jeho název je odvozen z tureckého slova hummus, které zase pochází z arabského hummus odvozeného z himmas (cizrna). V arabštině se tento pokrm nazývá hummus bi ṭaḥīna – cizrna s tahini. Asi nejstarší recept pochází ze 13. století z Egypta.

Recept na hummus z cizrny

Na tuto skvělou a zdravou pomazánku vám stačí pár přísad, které jsou levné a v podstatě obyčejné. Z nich ovšem vykouzlíte neobyčejné jídlo, které si na Středním východě oblíbil takřka každý a nejen tam. Kupte si v obchodě sušenou cizrnu a sezamovou pastu a dejte se do přípravy hummusu. Cizrna má lehce oříškovou chuť a po uvaření a rozmixování má jemnou máslovou strukturu. Mimo cizrny patří do správného hummusu i citronová šťáva, česnek, olivový olej, sezamová pasta a sůl. Je to jednoduché a příprava netrvá dlouho.

Suroviny:

  • 2 a ½ hrnku cizrny, kterou přes noc namočíte nebo asi 3 hrnky cizrny z konzervy
  • 4 lžičky sezamové pasty tahini
  • 3 lžíce olivového oleje plus něco navíc k podávání
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ lžičky římského kmínu
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • sůl

Postup:

1. Cizrnu, kterou jste namočili přes noc, slijte a dejte do většího hrnce nebo do papiňáku. V klasickém hrnci vařte asi 2 hodiny, dokud není cizrna hodně měkká nebo asi 45 minut v papiňáku. Po uvaření nechte dalších 40 minut odstát. O něco jednodušší je použít kvalitní cizrnu z konzervy.

2. Cizrnu, tahini, olivový olej, římský kmín, sůl a půl hrnku vody, ve které se vařila cizrna, nebo nálev z konzervy dejte do mixéru a mixujte tak dlouho, dokud není pomazánka dokonale hladká.

3. Hotový humus přendejte do nádoby, která jde zavírat, a dejte do lednice. Nechte nejméně 3 hodiny odpočívat v chladu. Než budete podávat, posypte pomazánku nějakým oblíbeným kořením a přidejte olivový olej.

4. Vyzkoušet můžete i různé varianty a obměny tohoto jídla. Skvělá je například varianta z karamelovou cibulkou. Na kostičky nakrájejte cibuli a osmahněte dozlatova. Přisypte cukr, míchejte a čekejte, až zkaramelizuje. Takto upravenou cibulku vmíchejte do hummusu a malinko si jí nechte na posypání.

Výborná chuťovka, kterou si zamilujete

Hummus z cizrny není žádný humus, ale výborné, rychlé a jednoduché jídlo. Základní recept je naprosto skvělý, ale klidně si do něj můžete přidat, co vám právě přijde pod ruku podle nálady i příležitosti. Skvělá jsou např. sušená rajčata, česnek, červená řepa, červená paprika, bylinky, nakládána paprika a mnoho jiného. Fantazii se meze nekladou.


Humus z cizrny