Hlíva ústřičná je úžasná potravina, která může nejenom výrazně zpestřit váš jídelníček, ale také dokáže pomoci lidskému zdraví, což uvádíme dále v textu, ale hlavně jsme si pro vás připravili 5 fantastických receptů s hlívou ústřičnou!

Jaký má hlíva ústřičná příznivý vliv na lidské zdraví

  • hlíva posiluje imunitní systém
  • upravuje hladinu cholesterolu
  • má protizánětlivé účinky
  • podporuje krvetvorbu
  • má protivirové působení
  • funguje jako prevence proti rakovině
  • podporuje regenerace jater
  • zlepšuje konzistenci stolice
  • a jiné

Objednat hlívu ústřičnou

5 osvědčených receptů s hlívou ústřičnou

Rizoto z hlívy ústřičné

Ingredience: dlouhozrnná rýže, hlíva ústřičná, cibule, tvrdý sýr, sůl, pepř, máslo (vývar)

Příprava: opláchněte dlouhozrnnou rýži a dejte ji vařit, dále zbavte hlívu ústřičnou případných nečistot, nakrájejte na drobné kousky a přidejte ji na pánev, kde jste předtím jemně osmahli nadrobno nakrájenou a oloupanou cibuli na rozpuštěném másle a ještě chvíli oboje restujte. Následně osolte a opepřete a podlijte vodou nebo vývarem (vývar dodává jídlu lepší chuť, nejlepší je zeleninový nebo kuřecí vývar) a duste do měkka. Když je vše hotové, vše sceďte, smíchejte hlívu s rýží a posypte nastrouhaným tvrdým sýrem. Pro vylepšení chuti můžete rýži po uvaření a před smícháním s hlívou na chvíli orestovat s máslem.

Polévka z hlívy ústřičné

Ingredience: hlíva ústřičná, máslo, cibule, sůl, pepř, česnek, majoránka, jíška (bujón)

Příprava: Nadrobno nakrájejte oloupanou cibuli a hlívu, orestujte na másle a posypte sladkou paprikou a bezprostředně po tomto úkonu zalijte vodou, osolte, opepřete a nechte uvařit do měkka. Pak přidejte majoránku, lisovaný česnek a zahustěte vše jíškou (domácí nebo kupovanou). Pokud potřebujete, můžete do polévky ještě přidat bujón.

Topinky s hlívou ústřičnou a nivou

Ingredience: niva, máslo, hlíva ústřičná, mléko, chleba, sůl, pepř, česnek, olej (cibule)

Příprava: Nastrouhejte nivu, zjemněte ji trochou měkkého másla, přidejte lisovaný čensek, sůl, pepř a kapku mléka tak, aby vznikla pomazánka. Dále nakrájejte nadrobno hlívu ústřičnou, osolte, opepřete, pokmínujte a orestujte na rozpáleném oleji. Zatímco hlíva trochu vychladne, připravte si topinky, po jejich opečení (pokud je děláte na pánvi a ne v topinkovači) z nich za pomoci ubrousku vysajte zbytek oleje, natřete je z jedné strany slaboučkou vrstvou nivové pomazánky a rozprostřete na ně orestovanou hlívu. Kdo má rád cibuli, může přidat buď syrovou cibuli, nebo ji orestovat spolu s hlívou během přípravy.

Topinky si můžete připravit i bez pomazánky a nivu lze jenom nastrouhat na čerstvé topinky, nechat ji rozpustit a pak přidat hlívu připravenou podle výše uvedeného návodu.

Chutný hlívový salát

Ingredience: hlíva ústřičná, vejce, libová šunka, cibule, kyselá okurka, hrášek, kukuřice, majonéza, olivový olej, sůl, pepř

Příprava: očistěte a nakrájejte hlívu ústřičnou na menší kousky, vložte na pánev s rozpáleným olivovým olejem, opepřete, osolte, přidejte kmín a chvíli restujte, pak přidejte trochu vody a poduste do měkka a nechte vychladnout. Uvařte vejce a po jeho vychladnutí ho nakrájejte na kousky, zrovna tak jako šunku, cibuli a nakládanou kyselou okurku. Vše smíchejte (vejce ani hlíva již nesmí být teplé) a dále do směsi vmíchejte kukuřici, hrášek a majonézu. Podle chuti přidejte ještě sůl a pepř a podávejte po vychlazení v lednici.

Karbanátky s hlívou ústřičnou

Ingredience: 1kg hlívy ústřičné, 2 rohlíky, mléko, strouhanka, 4 vejce, 2 velké cibule, sůl, pepř, olej

Příprava: hlívu očistěte a uvařte do měkka, nejlépe v zeleninovém vývaru, přičemž vhodné je vařit celé klobouky, jenž pak scedíte, necháte co nejvíce oschnout a nadrobno nakrájíte. Dále nakrájejte 2 rohlíky na kostičky a přelijte mlékem, až dostatečně nasáknou tak mléko vyždímejte a rohlíkové těsto smíchejte s hlívou. Dále přidejte nadrobno nakrájenou a dozlatova opečenou cibuli, rozmíchaná vejce, lisovaný česnek, pepř a sůl. Pak přidejte strouhanku, aby vzniklo karbanátkové těsto, které oboustranně osmažíte na rozpáleném oleji. Karbanátky jsou nejchutnější buď teplé s bramborovou kaší nebo hranolkami, dále je možné je nechat vychladnout a podávat na chlebu se syrovou cibulí, kečupem a hořčicí.

Hlíva ústřičná recepty shrnutí

Výše uvedené recepty s hlívou ústřičnou jsou ty nejchutnější, které jsme doposud vyzkoušeli, ale je jenom na vás, jak si hlívu budete připravovat, jelikož se z ní dá připravit i výborná omáčka, palačinky, špízy a mnoho dalšího.

Objednat hlívu ústřičnou