Grilování je zážitkem, na které se jeho milovníci těší celou zimu. Je jasné, že většina z nich se těší hlavně na šťavnaté a správně naložené grilované maso. Proč si to ale trochu neodlehčit a nedodat tělu i nějaké vitamíny zeleninou. Vynikající je třeba grilovaná cuketa. Uděláte něco pro sebe a navíc si parádně pochutnáte. Když víte, jak jí dobře upravovat, zachová si důležité vitamíny, je křupavá a neodolá ji ani ten největší masožravec.

Jakoukoliv zeleninu a cuketu nevyjímaje byste neměli grilovat příliš dlouho, aby všechny vitamíny nezmizeli. Stačit bude bohatě 7-12 minut. Vybranou zeleninu dobře umyjte, nakrájejte na stejně velké kousky. Cuketa nebo lilek se musí před grilování vyslzet. Jednotlivé kousky posolte a než je budete péct, dobře je osušte.

Nezapomeňte na olej. Každá zelenina získá díky oleji lepší chuť a některé vitamíny jsou vstřebatelné pouze s olejem. Ideální je olivový olej, ale klidně zkuste i něco netradičního, např. arašídový, hořčičný. Zeleninu jen lehce potřete nebo pokapejte. Spolu s bylinkami bude chutnat naprosto famózně. Cuketa a ani jiná zelenina nemá příliš výraznou chuť, proto je potřeba ji nějakou dodat.

Recept na salát z grilované cukety a jiné zeleniny

Grilovaná cuketa spolu s dalšími druhy zeleniny vytvoří jedinečnou kombinaci výborných chutí.

Suroviny:

  • 1 cuketa
  • 1 salátová okurka
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • cherry rajčátka
  • 1 lilek
  • 1 cibule
  • barevný pepř
  • limetka
  • sůl

Postup:

  1. Cuketu, okurku a lilek omyjte, odkrojte konce a nakrájejte na plátky. Umyjte rajčata a nechte okapat. Papriky rozpulte, zbavte semínek a pokrájejte na širší proužky. Oloupejte cibuli a nakrájejte na silnější kolečka.
  2. Všechnu zeleninu osolte a nechte chvíli vypotit. Na grilovacím plátu ogrilujte. Jakmile je zelenina ogrilovaná, nakrájejte plátky lilku na polovinu a cuketu s okurkou na proužky. Cibulová kolečka rozeberte na díly, rajčata překrojte a papriky taktéž nakrájejte na malé kousky.
  3. Všechnu zeleninu smíchejte ve větší míse, přidejte pár kapek olivového oleje, přidejte čtyřbarevný pepř, dosolte podle potřeby. Můžete také jemně pokapat limetkou.
  4. Nezapomeňte, solit musíte opatrně, protože některá zelenina začne pouštět hodně vody. Grilovaná zelenina je nejlepší se studenou marinádou, dipem nebo domácím dresinkem.

Recept na grilovanou cuketu s česnekem

Tento způsob úpravy cukety je prudce návykový. Můžete si je připravit i předem. Rozleželé jsou opravdu výborné. Příprava je velmi jednoduchá a zabere vám sotva půl hodinku času.

Suroviny:

  • 6 středních cuket
  • petržel
  • 3 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička
  • olivový olej
  • sůl
  • můžete bylinky a klidně i nějakou další zeleninu

Postup:

  1. Rozkrojte cuketu podélně na dlouhé plátky, které budou silné přibližně 5 mm. Posolte ji a nechte vypotit. Poté opláchněte vodou, osušte, zakápněte olivovým olejem a pomalu grilujte.
  2. Než se cuketa ugriluje, nasekejte si nadrobno petrželku, utřete česnek a vše promíchejte s olivovým olejem, aby vám vznikla bylinková pasta. Potírejte s ní ještě horké cukety a pokládejte je vedle sebe. Nechte vychladit. Takto upravené cukety budou sloužit jako vynikající příloha například k masu.

Grilovaná lahůdka

Těšíte se, až rozpálíte gril? Pak nezapomeňte do svých grilovacích receptů přidat i ten s cuketou. Uvidíte, jaká je to lahoda. Grilovaná cuketa se stane nedílnou součástí vašich zahradních večírků.