Dýňovou polévku si po prvním soustu zamilujete. Nejen, že je výborná, ale navíc i rychle hotová a bez velké námahy. Polévky z dýně se dají tvořit různými způsoby a stanou se zlatým hřebem vašeho stolu. Krásně vypadají a zahřejí. My jsme si pro vás připravili hned tři recepty dýňové polévky z hokaida. Vyberte si ten svůj.
Obsah článku
Základem je dýně hokaido
Pro přípravu polévky je právě dýně hokaido nejlepší. Je menší než klasická dýně a lépe se s ní pracuje. Dodá pokrmu zajímavou chuť a krásně oranžovou barvu. Velkou výhodou je to, že nemusíte řešit slupky, protože hokaido se neloupe a používá se i se slupkou. Dýni nechte pár dní po nákupu nebo sklizni odpočívat. Zlepší se její chuť a navíc se část škrobů přemění na cukry. Dýně hokaido je bohatá na vitamíny a minerální látky. Obsahuje vápník, hořčík, fosfor, draslík, betakaroten a vitamíny A, B, C. Konzumace této dýně pomáhá při onemocnění slinivky břišní, žaludečních potížích, poruchách ledvin a srdečních potížích. Je vhodná i pro diabetiky. Má nízký energetický obsah a vysoký obsah vlákniny. Hodí se i při redukční dietě.
Recept na dýňovou polévku z dýně hokaido
Suroviny:
- 1 dýně hokaido
- olivový olej
- bazalka
- citronová šťáva
- kari
- sůl
- lžíce zakysané smetany
1. Dýni hokaido nakrájejte na kousky a osmahněte na olivovém oleji. Přidejte kari koření podle chuti, podlijte vodou a poduste do měkka.
2. Uvařenou polévku rozmixujte, přidejte čerstvou bazalku, citronovou šťávu a zakysanou smetanu. Podle chuti dosolte a můžete podávat.
Recept na pikantní dýňovou polévku s kokosem, chilli a kari
Suroviny:
1 hokaido dýně střední velikosti
2 – 3 brambory nakrájené na kostky
1 střední cibule nakrájená najemno
750 ml kuřecího vývaru
200 ml kokosového mléka
česnek
2 lžičky kari koření
1 červenou papričku nakrájenou na kousky
kapku olivového oleje
krutony
Postup:
1. Nachystejte si vhodný hrnec, do kterého vlijte trochu olivového oleje. Na něm lehce osmahněte cibuli, chilli papričku a česnek do změknutí.
2. Přidejte nakrájenou dýni hokaido, brambory a posypte kari kořením. Chvilku je restujte a poté do hrnce nalijte kokosové mléko. Zakryjte poklicí a duste, dokud brambory a dýně nebudou úplně měkké. Poté odstavte z plotny a nechte vychladnout.
3. Vychlazenou dýňovou polévky nalijte do mixéru a umixujte dohladka. Polévka by měla mít dokonale krémovou konzistenci. Nakonec usmažte na oleji nebo másle krutony, přihřejte polévku a můžete podávat.
Recept na dýňovou polévku se skořicí a badyánem
Suroviny:
1 dýně hokaido střední velikosti
1 velká cibule
1 a ½ litru zeleninového vývaru
1 pórek
špetku badyánu
125 g másla
trochu šalvěje chvilku osmaženém na oleji
1 ks celé skořice
sůl, pepř
Postup:
1. Cibuli očistěte a nakrájejte nadrobno. Omyjte pórek a nakrájejte na tenké proužky. Dýni hokaido můžete, ale nemusíte oloupat, odstraňte semínka a nakrájejte na kousky.
2. Ve velkém hrnci si rozpusťte máslo a osmahněte všechnu zeleninu. Přidejte skořici, badyán a zalijte zeleninovým vývarem. Přiveďte polévku k varu a nechte vařit na mírném ohni, dokud není dýně měkká.
3. Skořici a badyán vyjměte a celou polévku přeceďte přes síto. Můžete pracovat i s dýňovým pyré a rozmixovat. Dochuťte solí a pepřem podle své chuti.
4. Dýňovou polévku nalijte na talíř a můžete podávat. Dá se různě dozdobit například rozdrobenými Amaretti sušenkami a lístky šalvěje. Použít můžete i smažené nudličky slaniny nebo pražená dýňová semínka.
Dokonale jemná chuť
Dýňová polévka z hokaida má mnoho podob a je oblíbená nejen u dětí. Skvěle vypadá a ještě lépe chutná. Navíc obsahuje látky prospěšné pro váš organismus. Vychutnejte si tuto lahodnou polévku a zařaďte ji do svého jídelníčku.
Eliška
19.9.2018 at 09:09Vynikající recept, akorát jsem to asi trochu přehnala s badyánem 🙂