Jestliže jste onemocněli diabetes mellitus, čeká vás dodržování diety při cukrovce. V našem článku vás seznámíme s elementárními pravidly dietních opatření. Také vám představíme 3 chutné recepty, na kterých si většina cukrovkářů může pochutnat.

Základní dietní opatření při cukrovce I. typu

Z jídelníčku je vhodné vynechat med, bílou mouku a potraviny obsahující bílý cukr. Hlídat je nutné i tuky, se kterými je potřeba šetřit. I to je důvod, proč by se měly jídla připravovat zejména vařením, dušením nebo v páře. Naopak smažení je nevhodné. V souvislosti s tuky je vhodné zmínit i fakt, že u dia potravin se musí dávat pozor na to, aby neobsahovaly příliš tuku.

U sacharidů by se měly preferovat složené sacharidy. Tedy takové, u kterých nedochází k rychlému zvýšení glykemie. Například ovesné vločky nebo celozrnné pečivo.

Z obecných doporučení by cukrovkář I. typu měl pravidelně pít a jíst, přibližně 6x denně.

Základní dietní opatření při cukrovce II. typu

Mezi základní opatření související s dietou patří snížení případné nadváhy a současně zabránění nárůstu tělesné váhy.

Dieta může být na první pohled podobná opatřením u diabetes mellitus I. typu. Jenže rozdíly se najdou. Například na rozdíl od ní musí dietář II. typu dodržovat přesnější časové úseky, kdy by měl jíst. Obvykle platí interval jídla každé 3 – 4 hodiny. Poslední jídlo by mělo být podáno 3 hodiny před spánkem. Ovšem vždy pamatujte, že konkrétní opatření vám dá váš ošetřující lékař!

Je potřeba snížit konzumaci tuků, hlavně živočišného původu. Pro vaření preferujte všechny úpravy, kde nejsou potřeba tuky. Možné je i grilování, naopak na smažení raději zapomeňte. V průběhu tepelné úpravy jídel je vhodné odstraňovat tuk, který se objevuje na povrchu.

Celkově je nutné upřednostnit potraviny s nízkým glykemickým indexem. Typickým představitelem je například zelenina. Ta navíc obsahuje hodně vlákniny, která pomáhá jako prevence proti vzniku cukrovky.

Vhodné okruhy potravin

  • zelenina
  • ovoce
  • celozrnná rýže
  • celozrnné těstoviny
  • celozrnné pečivo
  • libové maso, zejména drůbeží
  • rybí maso
  • netučné mléčné produkty
  • vaječný bílek

Nevhodné okruhy potravin

  • alkohol
  • tučné druhy masa
  • uzeniny
  • tučné mléčné produkty
  • bílé pečivo
  • sůl
  • volný cukr
  • slazené potraviny bílým cukrem
  • solené pochutiny
  • vaječný žloutek

Vybrané recepty vhodné pro dietu při cukrovce

Pohanková polévka

Ingredience: pohanka, brambory, celer, petržel, cibule, česnek, houby, kapka oleje, pepř, trochu soli, voda

Příprava: oloupejte a nakrájejte brambory, vložte je do hrnce s vodou. Přidejte pohanku a houby. Pokud máte sušené houby, je vhodné je dopředu namočit ve vodě. Očistěte petržel a celer, nakrájejte je a přidejte do směsi. Vše uvařte do měkka. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kostičky. Na kapce oleje (téměř na sucho) ji osmahněte do zlatova a přidejte do polévky. Opepřete a s citem osolte.

Pro zlepšení chutě lze přidat lisovaný česnek a na povrch dát nasekanou nať z petrželky.

Pstruh po mlynářsku

Ingredience: pstruh, celozrnná mouka, mletá červená paprika, citrón, pepř, trochu soli, kapka oleje

Příprava: smíchejte celozrnnou mouku a červenou papriku s troškou soli. Pstruha ve směsi obalte. Počítejte s tím, že nevznikne silný obal, jako například u řízků. Cílem je, aby byl pstruh vzhledem jakoby pomoučněný. Nyní na obalenou rybu kápněte trošku oleje. Pstruha ogrilujte a před podáváním pokapejte citrónem.

Vhodnou přílohou je grilovaná nebo dušená zelenina.

Plněná rajčata kuřecím masem s celozrnnými těstovinami

Ingredience: větší rajčata, mleté kuřecí maso, celozrnné těstoviny, vaječné bílky, cibule, trocha soli, kapka oleje, pepř

Příprava: rajčata omyjte, uřízněte jim vrchní část a vydlabejte je. Oloupejte a nakrájejte cibuli. Nyní smíchejte mleté kuřecí maso, nakrájenou cibuli a vaječné bílky. Jemně osolte a opepřete. Na kapce oleje osmahněte a vložte do vydlabaných rajčat. Vše nechte zapéct v troubě.

Celozrnné těstoviny uvařte a podávejte jako přílohu. Vše můžete vylepšit použitím vydlabané dužiny z rajčat, kterou chvíli podusíte a ochutíte podle vašich představ. Tato omáčka jídlo obohatí. Pokud těstoviny nemusíte nebo na ně nemáte chuť, můžete plněná rajčata podávat samostatně.

Dieta při cukrovce závěr

Dieta při cukrovce na první pohled omezuje, ale současně nabízí zdravější životní styl. Nic na tom nemění, že z donucení. Každopádně výše uvedené informace jsou pouze obecné, protože vždy záleží na druhu cukrovky a jejím aktuálním stavu. Z toho důvodu důrazně apelujeme na všechny cukrovkáře, aby svoje dietní opatření vždy konzultovali s odborným lékařem.