Cukety se velmi dobře pěstují a navíc se dají připravit snad na tisíc způsobů. Jsou velmi tvárné, mohou se vařit, zapékat i upravovat za studena se zálivkou. Dokonale zvláční bábovku, muffiny i buchty. Dnešní lahodný recept? Zkuste cuketový nákyp.

Cuketa patří k druhům tykev obecná. Pochází ze Střední Ameriky, ale svůj původ má v Evropě. Vznikla šlechtěním v Itálii. Ve většině případů se podává cuketa vždy tepelně upravená, ale není to vždy nutné. Je výborná i syrová jako součást zeleninových salátů. Má jemnou chuť a snadno přebírá chuť různých přísad. Nejlepší a nejkvalitnější jsou malé až středně velké plody asi do 25 cm. Ty se nemusí ani loupat, mají minimum měkkých nedovyvinutých semínek a jsou křehké. Cuketa obsahuje kolem 91 % vody, trochu vlákniny a asi jen 4 % sacharidů. Obsahuje hodně karotenu a minerálních látek (draslík), které dokáží z těla vyplavit nadbytečnou vodu a sůl.

Recept na cuketový nákyp se sýrem a salámem

Skvělý nákyp ochucený sýrem a salámem může sloužit jako hlavní jídlo i chutná večeře.

Suroviny:

  • 500 g cukety
  • 100 g tvrdého sýra
  • 200 g měkkého salámu
  • 2-3 vejce
  • cibule nebo pórek
  • 3 lžíce oleje
  • pár stroužků česneku
  • asi 5 lžic hladké mouky
  • prášek do pečiva
  • kmín
  • pepř a sůl na ochucení
  • majoránka
  • tymián (nebo i jiné bylinky, např. bazalka, petržel a různá koření)

Postup:

  1. Umyjte a oloupejte cuketu, nastrouhejte tvrdý sýr i salám nahrubo.
  2. Přidejte vejce, olej, cibuli, česnek a zahustěte moukou s kypřicím práškem. Dochuťte podle potřeby solí a kořením.
  3. Celou hmotu vložte do vymazaného a moukou vysypaného pekáčku. Péct můžete i na pečicím papíře. Pečte při 180 °C asi 45 minut. Podávat můžete teplé i studené s pečivem nebo bez. Přidat můžete i čerstvou zeleninu. Použít můžete i jako přílohu.

Recept na cuketový nákyp s mletým masem

Vyzkoušejte i variantu s masem.

Suroviny:

  • 600 g mletého vepřového masa
  • 50 g sýra nejlépe parmazánu
  • 2 střední cukety
  • několik stroužků česneku
  • 1,5 dl šlehačky
  • 1 hrnek rýže
  • cibule
  • oregano
  • kečup
  • sůl a pepř na dochucení
  • olej

Postup:

  1. Připravte si větší kastrol a na oleji zpěňte nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte mleté maso a rozdělte vařečkou na drobné kousky. Chvilku celou směs restujte. Osolte, opepřete, přidejte oregano a sundejte z plotny.
  2. Umyjte cukety, jednu nastrouhejte nahrubo a jednu najemno. Přidejte do kastrolu. Propláchněte vodou a také přidejte k masu. Celou směs ochutnejte a případně ještě dochuťte. Přilijte šlehačku, ve které jste ještě předtím rozmíchali vejce. Vše promíchejte.
  3. Vymažte zapékací misku a přendejte do ní směs. Vše hezky uhlaďte ke krajům a dostatečně polijte kečupem. Přikryjte alobalem a dejte zapéct do trouby. Tu si nechte dopředu vyhřát na 180 °C a pečte asi 25 minut. Pak odstraňte alobal, posypte nákyp nastrouhaným sýrem a pečte ještě asi 30 minut dozlatova.

Sytivá dobrota

Do cuketového nákypu můžete přidat různé přísady podle své chuti. Vaši blízcí tuto dobrotu určitě ocení a najde si své místo na vašem stole.