Cuketa je skutečně výborná zelenina. Ať ji uděláte slanou, sladkou, vždy je skvěle chutná a navíc je zdravá. Plná vitamínů a minerálů. S masem, bez masa, v moučníku. Dnes vám přinášíme inspiraci v podobě cuketového koláče.

Recept na čokoládový cuketový koláč

Nejlepší jsou jednoduché koláče. Těsto se jen vylije na plech a upeče. Jednoduché, rychlé a výborné. U tohoto moučníku máte velký prostor na experimenty. Můžete si přidat nasekanou čokoládu na dvojnásobné množství než je v receptu nebo promíchat různé druhy.

Suroviny:

  • 2 vejce
  • ½ hrnku rozpuštěného másla
  • 1 a ½ hrnku cukru krupice
  • 2 hrnky oloupané cukety, kterou si nastrouhejte najemno
  • 1 a ½ hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 a ½ lžičky kypřicího prášku od pečiva
  • ¼ hrnku silné kávy
  • ½ hrnku kakaa
  • ½ hrnku jogurtu
  • 1 lžička soli
  • 1 hrnek nasekané čokolády, kde je vysoký obsah kakaa

Postup:

  1. Vyšlehejte si vejce s cukrem do pěny. Přidejte rozpuštěné máslo a znovu chvíli šlehejte, až vznikne hladký krém.
  2. Do krému přidejte nastrouhanou cuketu.
  3. Polohrubou i hladkou mouku smíchejte s práškem do pečiva, solí a kakaem. Přidejte do směsi na těsto a znovu dobře zamíchejte. Nakonec přidejte jogurt a kávu.
  4. Nasekejte čokoládu, a buď ji přimíchejte přímo do těsto, nebo jí posypejte až vylité těsto ve formě na pečení. Jestliže čokoládu skutečně milujete, můžete udělat klidně obojí.
  5. Do máslem vymazané a moukou vysypané formy na koláč vlijte hotové těsto. Pečte při 180°C asi 40 minut.

Recept na cuketový koláč s čokoládou Margot

Kdo by neznal výbornou „Margotku“. Zkuste si ji přidat do šťavnatého cuketového koláče. Pochutnáte si.

Suroviny:

  • 3 vejce
  • 350 g cukru krupice
  • 400 g polohrubé mouky
  • ½ lžičky soli
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1/5 dl oleje
  • 400 g cukety
  • 1 lžička skořice
  • 100 g Margot tyčinky
  • čokoládová poleva na ozdobu
  • kokos
  1. Oloupejte a nastrouhejte cuketu. Také Margotku si nastrouhejte najemno.
  2. Vejce utřete s cukrem do pěny a postupně vyšlehejte s olejem. Pořád míchejte a přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, solí, sodou, skořicí a vanilkovým cukrem. Úplně nakonec přijde nastrouhaná cuketa a Margot čokoláda. Ty už jen zlehka promíchejte.
  3. Připravte si formu vymazanou tukem a vysypanou kokosem. Těsto na cuketový koláč do ní vlijte a v předehřáté troubě pečte asi 35 minut. Uvnitř by měl moučník zůstat měkký a malinko lepivý.
  4. Nechte hotový koláč trochu vychladnout a pak ho cikcak pocákejte rozpuštěnou čokoládou. Nechte zatuhnout a můžete podávat k odpolednímu čaji a samozřejmě kdykoliv máte chuť.

Recept na cuketový koláč ve slané verzi

Cuketový koláč nemusí být jen sladký. Zkusit můžete i jeho slanou verzi.

Suroviny:

  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • 1,5 lžíce bylinek (libeček, petrželka, pažitka)
  • sůl
  • 1 ks cukety
  • česnek podle chuti
  • 2 ks cibule
  • 200-300 g polohrubé mouky
  • olej na vymazání formy

Postup:

  1. Umyjte cuketu, okrájejte konce a nastrouhejte nahrubo. Nasolte a nechte odležet klidně i dvě hodiny. Cuketa pustí vodu, kterou poté vymačkejte.
  2. Čerstvé bylinky opláchněte vodou, nechte okapat a nasekejte nadrobno. Oloupejte česnek a nakrájejte na malé kousky nebo prolisujte.
  3. K připravené cuketě přidejte na kostičky nakrájenou cibuli. Přidejte bylinky, česnek a můžete ještě dosolit, pokud budete chtít. Nakonec přidejte mouku s práškem do pečiva. Její množství musíte odhadnout podle množství cukety. Můžete přidat i vejce, ale když ho dávat nebudete, nic se nestane. Celou směs dobře zamíchejte.
  4. Vymažte si formu olejem a celou směs na cuketový kolář do ní rovnoměrně rozprostřete. Pečte ve vyhřáté troubě na 180°C asi 45 minut dokud nezezlátne. Po upečení nechte vychladnout.
  5. Slaný cuketový koláč můžete různě obměňovat. Stačí přidat různé bylinky nebo jinou zeleninu, kousek sýra, či uzeninu a hned máte novou dobrotu k večeři nebo k obědu.

Lahodný a svěží moučník

Stejně jako jiná jídla i cuketový koláč patří k velkým lahůdkám. Ať už si ho připravíte sladký jako dezert k odpolední kávě nebo slaný k večeři, vždy si na něm pochutnáte. A navíc je jeho příprava rychlá a jednoduchá. Tak šup do toho.