Na české zahrádky se cukety začaly dostávat přibližně před dvaceti pěti lety. Jejich pěstování je velmi jednoduché, odolávají chorobám i škůdcům a navíc mají široké uplatnění v kuchyni. S cuketou můžete dělat u sporáku úplně divy a další skvělý způsob, jak ji využít, je cuketové zelí. To je vhodné zejména pro ty, kdo nemohou jíst klasické zelí, i když ho mají rádi.

Cuketové zelí je jedním z mnoha způsobů, jak lze cuketu zpracovat. Možná budete překvapeni, že vám opravdu v jídle nahradí chuť zelí. Velkou výhodou jeho přípravy je to, že je hotové během chviličky.

Recept na cuketové zelí

Jednou ho zkuste a uvidíte, že jste ho rozhodně nedělali naposledy.

Suroviny:

  • 1 cibule
  • 1cuketa
  • olej
  • škrob nebo mouka na zahuštění
  • sůl
  • cukr
  • ocet
  • kmín

Postup:

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Na trošce olej restujte do sklovata.
  2. Nastrouhejte cuketu i se slupkou nahrubo, přidejte ji k cibuli a podlijte trochou vody. Cuketu krátce poduste.
  3. Cuketové zelí trochu osolte, přidejte kmín, cukr, ocet. Vše podle vaší chuti, aby výsledek byl příjemně sladkokyselý, jako klasické zelí.
  4. Nyní přidejte trochu instantní mouky nebo třeba i Hrašky nebo rozmíchaný škrob ve vodě. Zkrátka potřebujete zahustit zelí tak, aby nebylo tekuté. Nepřidávejte ovšem klasickou mouku, která se musí vařit, protože by se z cukety stala břečka. Je opravdu hotová během chvilky.
  5. Hotovým pokrmem můžete nahradit klasické zelí v jakémkoliv pokrmu. Může být vhodnou alternativou třeba pro těhotné nebo kojící maminky a pro všechny osoby, které trpí na větší nadýmání. Zelí lze připravit i bez cibule.

Zdravá náhrada

Cuket je všude dost, takže můžete neustále zkoušet nové a nové recepty. Nyní je to cuketové zelí, které je výborné a navíc zdravé. Pokud nechcete zahušťovat moukou, zkuste nastrouhaný syrový brambor, který bude mít stejnou funkci. Jestliže chcete dodat jídlu správný šmrnc, přidejte osmaženou slaninu. Přidat je možné i trochu kopru, který se dává hned na začátku dušení. Hned bude mít zelí ještě lepší chuť.