Na české zahrádky se cukety začaly dostávat přibližně před dvaceti pěti lety. Jejich pěstování je velmi jednoduché, odolávají chorobám i škůdcům a navíc mají široké uplatnění v kuchyni. S cuketou můžete dělat u sporáku úplně divy a další skvělý způsob, jak ji využít, je cuketové zelí. To je vhodné zejména pro ty, kdo nemohou jíst klasické zelí, i když ho mají rádi.
Cuketové zelí je jedním z mnoha způsobů, jak lze cuketu zpracovat. Možná budete překvapeni, že vám opravdu v jídle nahradí chuť zelí. Velkou výhodou jeho přípravy je to, že je hotové během chviličky.
Recept na cuketové zelí
Jednou ho zkuste a uvidíte, že jste ho rozhodně nedělali naposledy.
Suroviny:
- 1 cibule
- 1cuketa
- olej
- škrob nebo mouka na zahuštění
- sůl
- cukr
- ocet
- kmín
Postup:
- Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Na trošce olej restujte do sklovata.
- Nastrouhejte cuketu i se slupkou nahrubo, přidejte ji k cibuli a podlijte trochou vody. Cuketu krátce poduste.
- Cuketové zelí trochu osolte, přidejte kmín, cukr, ocet. Vše podle vaší chuti, aby výsledek byl příjemně sladkokyselý, jako klasické zelí.
- Nyní přidejte trochu instantní mouky nebo třeba i Hrašky nebo rozmíchaný škrob ve vodě. Zkrátka potřebujete zahustit zelí tak, aby nebylo tekuté. Nepřidávejte ovšem klasickou mouku, která se musí vařit, protože by se z cukety stala břečka. Je opravdu hotová během chvilky.
- Hotovým pokrmem můžete nahradit klasické zelí v jakémkoliv pokrmu. Může být vhodnou alternativou třeba pro těhotné nebo kojící maminky a pro všechny osoby, které trpí na větší nadýmání. Zelí lze připravit i bez cibule.
Zdravá náhrada
Cuket je všude dost, takže můžete neustále zkoušet nové a nové recepty. Nyní je to cuketové zelí, které je výborné a navíc zdravé. Pokud nechcete zahušťovat moukou, zkuste nastrouhaný syrový brambor, který bude mít stejnou funkci. Jestliže chcete dodat jídlu správný šmrnc, přidejte osmaženou slaninu. Přidat je možné i trochu kopru, který se dává hned na začátku dušení. Hned bude mít zelí ještě lepší chuť.