V Česku je cuketa pomalu za hvězdu. Zejména v létě je velmi oblíbená a není divu. Se svou jemnou chutí je dokonale univerzální a dá se připravit na sto způsobů. Navíc není příliš drahá a její úprava je jednoduchá. Rychle a výborné jsou i cuketové placičky.

Perfektní pro štíhlou linií i zdraví

Cuketa má pozitivní účinky na naše zdraví. A proč tomu tak je? Obsahuje vlákninu, která podporuje zdravé zažívání, vitamíny, antioxidanty a stopové prvky (provitamin A, vitamíny skupiny B a vitamín E). Cuketa podporuje oči a srdce, odolnost trávicího traktu proti škodlivým mikroorganismům. Navíc jsou skvělé i při hubnutí, protože mají velmi málo kalorií.

V obchodech vybírejte malé a pevné plody s lesklou a neporušenou slupkou. Mladé cukety není nutné loupat. Je to i výhodnější, protože slupka obsahuje nejvíc vitamínů. Aby cuketa mohla při skladování volně dýchat, ukrojte z ní špičky.

Recept na cuketové placičky s kořením

Cuketa je skvělá, když se trochu chuťově podpoří například kari kořením, bylinkami nebo česnekem.

Suroviny:

  • 370 g cukety nastrouhané na hrubém struhadle
  • půl lžičky kari koření
  • 1 čerstvou chilli papričku jemně nasekanou
  • 1 stroužek česneku
  • nakrájenou jarní cibulku
  • ½ lžičky čerstvých lístků tymiánů (může být i sušený)
  • 1 vejce
  • 70 ml mléka
  • 140 g hladké mouky
  • 1 ½ lžičky kypřicího prášku
  • sůl a pepř na dochucení
  • olej na smažení
  • na ozdobu použijte 4 lžíce pikantní rajčatové omáčky či oblíbené čatní a 1 balení mozzarelly nakrájené na malé kostičky

Postup:

  1. Nasypte cuketu do cedníku, osolte a nechte asi dvacet minut stát. Opláchněte ji proudem vody, vyždímejte a zbylou vodu odsajte ubrouskem.
  2. V dalším kroku smíchejte nastrouhanou cuketu s kari kořením, česnekem, chilli papričkou, jarní cibulkou a tymiánem. Nezapomeňte všechno posolit a opepřit. V misce rozmíchejte vejce a mléko, přidejte prosátou mouku s kypřicím práškem. Vše spojte s okořeněnou cuketou.
  3. Vezměte si pánev a lehce potřete olejem. Ten dostatečně rozpalte a z těsta vytvarujte lžičkou placičky. Poté je osmažte asi tři minuty z každé strany. Uchovejte je v teple.
  4. Ještě před servírováním předehřejte troubu na 200 °C. Placičky vyskládejte na pečicí papír, na každou dejte trochu rajčatové omáčky či čatní a nahoru vložte kousek mozzarelly. Asi tak osm až deset minut zapékejte. Až budou placičky teplé a sýr roztavený, je hotovo.

Recept na cuketové placičky s ovesnými vločkami

Zkusit můžete i dietní variantu placiček, např. jako netradiční svačinku či lehkou večeři. Nápadů není nikdy dost.

Suroviny:

  • 480 g cukety
  • 125 g jemných ovesných vloček
  • 1 lžička řepkového oleje
  • 1 cibule
  • česnek
  • pažitka
  • tymián

Postup:

  1. Oloupejte cuketu, rozpulte a vydlabejte měkkou část se semínky. Očištěnou cuketu nastrouhejte nahrubo na struhadle. Cuketu dejte do větší mísy a posolte.
  2. Nakrájejte cibuli i česnek najemno. Do rozpálené pánve dejte lžičku oleje a osmažte na něm cibuli dozlatova. Těsně před koncem přidejte česnek.
  3. Opražte ovesné vločky na rozpálené pánvi na středním plamenu a na sucho, aby získaly výraznější chuť, až mírně zhnědnou a začnou vonět po ořechách.
  4. Vyždímejte cuketu a šťávu vlijte na opražené vločky. Nechte vsáknout. Jakmile nasají všechnu tekutinu, přidejte je k nastrouhané cuketě.
  5. Nyní rozpalte troubu na 200 °C. Do směsi rozklepněte vajíčko a přidejte cibulku s česnekem. Nakonec nakrájejte najemno pažitku, přidejte tymián i ostatní bylinky do těsta.
  6. Na plech dejte pečicí papír a tvořte malé placičky. Nedávejte je příliš blízko k sobě, aby se vám v troubě neslepily. Pečte je asi 12 minut. Po upečení nechte trochu vychladnout a až poté sundejte z plechu. Mohly by se rozpadnout. Jsou výborné za studena i teplé.

Skvělá chuťovka

Cuketové placičky jsou skvělou chuťovkou, která přijde vhod jen tak k masu nebo i jako lehká večeře. Hodí se na grilovací party i večerní posezení s přáteli.