Cuketové karbanátky jsou takové jídlo, se kterým se jistě zavděčíte všem strávníkům u stolu. Hodí se jako odlehčená varianta klasických masových karbanátků, ale na své si přijdou i vegetariáni. V oblibě je mají i děti. Můžete je jíst s bramborami i studené se zeleninovým salátem.

Skvělé karbanátky z cukety vám nezaberou příliš času a navíc v nich tato vitamíny nabitá zelenina dokonale vynikne. Cuketa hojně roste v letním období, ale je u nás dostupná v obchodech po celý rok. Je to velmi vděčná surovina a dokáže usnadnit vaření. Cuketa má navíc neutrální chuť, takže nikoho nenapadne, ani zaryté odpůrce, že se uvnitř karbanátku skrývá. Ať už si ji pěstujete doma nebo kupujete v obchodě, určitě zařaďte do svého jídelníčku i tuto dobrotu.

Recept na cuketové karbanátky

Cuketové karbanátky jsou velmi jednoduché a rychlé. Můžete je obměnit podle své představivosti a chuti.

Suroviny:

  • cuketa
  • vařené maso, kousek uzeniny, zbylé maso od oběda
  • česnek
  • různou zeleninu podle chuti (zelí, brukve, houby)
  • starší pečivo
  • 2 ks vajec
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • strouhanka na obalení
  • olej na smažení

Postup:

1.Cuketové karbanátky jsou docela levným jídlem, hlavně v případě, že jste si ji vypěstovali sami nebo dostali od hodných babiček. Do těchto karbanátků můžete přidat starší pečivo, vařené maso z polévky či zbytky masa z nějakého jídla, které ještě samozřejmě není zkažené, ale už na něj nemá nikdo chuť. Do karbanátků můžete přimíchat i různé druhy zeleniny, kterou máte doma a máte na ni právě chuť.

  1. Do karbanátků můžete použít cuketu jakékoliv velikosti. Mladší kousky jen oloupeme, starší a větší oloupeme, rozkrojíme a zbavíme jadérek. Poté cuketu pomelte na masovém strojku. Jeden celý kousek si dejte stranou. Hmotu po umletí nechte vykapat v cedníku nebo opatrně vymačkejte a tekutinu slijte.
  2. Následně ve strojku umelte i další přísady, česnek, zbytky masa či uzeniny, zeleninu, mohou být i zbytky rýže, starší pečivo. Nakonec umelte ještě odložený kousek cukety. Ten vytlačí předchozí mleté suroviny.
  3. Nyní do namleté hmoty rozklepněte dvě vejce, ochuťte solí, pepřem a troškou majoránky. Přidejte strouhanku, aby směs nebyla tekutá a daly se z ní tvořit karbanátky. Ty poté lehce obalte ve strouhance a smažte na rozpáleném oleji. Je potřeba, aby byl opravdu rozpálený, jinak karbanátky zbytečně nasají olej a budou příliš mastné.
  4. Na rozpálený tuk vložte jednotlivé karbanátky a prudce je opečte z jedné strany, aby se zatáhly, a poté obraťte. Obrácené už je jen zvolna smažte. Kdyby nedržely při sobě a rozpadaly se, můžete přidat ještě vejce, strouhanku či obojí. První hotový karbanátek ochutnejte a případně dochuťte směs, kdyby bylo potřeba.
  5. Hotové karbanátky rovnejte naplocho na sebe, aby se nelámaly. Vhodnou přílohou je bramborová kaše, vařené či šťouchané brambory. Můžete jimi vytvářet i bezmasé Burgery.

Recept na cuketové karbanátky do trouby

Upečte si jednoduché cuketové karbanátky v troubě.

Suroviny:

  • 500 g mletého masa, ideálně hovězího
  • 2 cukety
  • 2 vejce
  • strouhanku
  • sůl
  • pepř
  • česnek
  • bazalku
  • mátu
  • menší brambory podle potřeby
  • olej

Postup:

  1. Předehřejte si troubu asi na 190 °C. Umyjte cuketu a nakrájejte nahrubo. Osolte a nechte chvíli odstát. Poté z ní vymačkejte přebytečnou tekutinu a přimíchejte vejce, maso, česnek, pepř a nasekané bylinky. Podle potřeby zahustěte strouhankou.
  2. Rukama vytvarujte karbanátky, které naskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Na plech vedle poskládejte brambory, které jste předtím oloupali a nakrájeli. Pokapejte trochou oleje, osolte a můžete dát společně péct přibližně na 40 minut.
  3. Po upečení jen vyndáte z trouby a máte hotovo. Můžete podávat.

Šťavnatá mňamka

Cuketové karbanátky jsou šťavnaté a velmi chutné. Dokáží oživit fádní chuť klasických karbanátků a přinést do kuchyně něco nového.