Máte doma příliš mnoho cuket, protože úroda byla veliká nebo zkrátka cukety milujete a přemýšlíte o nějakém rychlém, jednoduchém a zároveň výborném receptu? Tentokrát pro vás máme recept na cuketovou pomazánku na topinky. Je to zase nová možnost, jak tuto výbornou zeleninu plnou vitamínů můžete zpracovat. A navíc si pomazánky zvládnete udělat i více a zavařit si ji do skleniček na dobu, až zase nebudete vědět, co uvařit.

Topinky jsou v českých domácnostech oblíbenou chuťovkou. Snadno se tak zpracuje starší chléb bez toho, aby se musel vyhazovat, protože už je příliš tvrdý a navíc s česnekem nebo nějakou pikantní pomazánkou jsou úplně výborné. Ochutnejte.

Recept na cuketovou pomazánku na topinky

Pomazánku si v klidu uskladníte ve skleničkách a můžete je vytáhnout kdykoliv budete potřebovat. Směs nemusíte používat jen na topinky, ale klidně i do guláše, na těstoviny, pod maso, apod.

Suroviny:

  • 6 cibulí
  • 6 stroužků česneku
  • 1,5 kg cukety bez semínek, kterou si musíte namlít
  • 6 lžic sójové omáčky
  • 1 lžíce sladké papriky
  • špetka pálivé papriky
  • olej
  • kečup
  • sůl
  • 6 ks namletých paprik
  • oloupaná rajčata
  • bobkový list, nové koření a mletý pepř
  • jestliže máte rádi, tak můžete přidat i zázvor

Postup:

  1. Nakrájejte cibuli nadrobno, zpěňte na oleji, přidejte namletou cuketu, česnek a ostatní suroviny. Úplně nakonec přidejte kečup tak, jak to máte rádi.
  2. Poduste asi 30 minut a poté naplňte skleničky. Ty sterilujte asi 20 minut.

Recept na cuketovou pomazánku na topinky s kapary

Jestliže máte právě v lednici hodně cuket, zkuste i tento recept. Pomazánku můžete používat hned nebo si ji uskladnit. V chladu vydrží opravdu dlouho. Podávejte na topince s čedarem nebo jiným sýrem, s čabajkou, pod maso, apod.

Suroviny:

  • 4 velké cibule
  • 125 ml olivového oleje
  • 8 stroužků česneku
  • 1,5 kg cukety
  • 3 lžičky krupicového cukru
  • 3 lžičky soli
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 5 lžic worcesterské omáčky
  • 1-2 lžíce kaparů
  • ½ lžičky drceného chilli
  • 400 g hustého rajčatového protlaku

Postup:

  1. Cibuli oloupejte, překrojte napůl a pak na plátky. Oloupejte a nakrájejte na plátky i česnek. Cuketu nastrouhejte nahrubo.
  2. Na oleji zpěňte cibuli a česnek. Přidejte k nim cuketu a osolte. Pár minut míchejte. Přidejte chilli, vinný ocet, worchester, kmín a restujte. Přidejte kapary a rajčatové pyré a dále prohřívejte. Vložte do předehřáté trouby na 200 °C. Pečte cca 40 minut při občasném míchání. Během pečení si připravte zavařovací skleničky. Ty dobře vyvařte ve vroucí vodě. Do horkých vyvařených skleniček nalijte hotovou uvařenou směs, zavřete víčkem a položte dnem vzhůru. Takto nechte několik minut stát. Pak skleničky obraťte a schovejte do chladu.

Mnoho variant a využití

Tak jako většina jídel z cuket má i pomazánka z ní mnoho variant a možností. Stačí trochu obměnit koření nebo jinou přísadu a hned máte zase úplně novou chuť. Nebojte se vyzkoušet něco nového.