Ne nadarmo se říká, že polévka je grund. Kdo by je nemiloval. V drtivé většině domácností jsou běžnou součástí denního menu. Zasytí, zahřejí a je jich tolik variací. Klasický vývar, který nikdy nezklame, krémové polévky i klasická gulášovka má něco do sebe. Pro tentokrát byste mohli zkusit něco nového a maličko se odchýlit od klasiky. Máte doma pár cuket? Uvařte si cuketovou polévku a ochutnejte.

Recept na cuketovou polévku

Jemná polévka s pikantní chilli papričkou vás rozhodně zahřeje.

Suroviny:

  • 40 g másla
  • olivový olej
  • 1 velká cibule
  • česnek
  • 1 kg cuket (lepší jsou menší)
  • 1 sušená chilli paprička
  • trochu petrželové natě
  • ¾ kuřecího vývaru
  • sůl a pepř na dochucení

Postup:

  1. Pokrájejte cibuli nadrobno a nechte na másle s olivovým olejem zesklovatět. Přidejte nasekaný česnek a papričku.
  2. Nyní přišel čas na cuketu. Nakrájejte ji na plátky a přidejte do hrnce k cibuli a ostatním ingrediencím. Stejně tak i petržel a nechte vše 10 minut dusit.
  3. Zalijte vývarem a vařte, dokud nebude cuketa měkká. Trvá to přibližně 15 až 20 minut. Polévku rozmixujte dohladka a dochuťte solí a pepřem. Pro zpestření můžete podávat s chlebovými krutony.

Recept na italskou cuketovou polévku

Připomeňte si vůni moře s touto výbornou polévkou. Doplnit ji můžete ještě listovým salátem.

Suroviny:

  • 60 ml panenského olivového oleje
  • hrst bazalky
  • 1 lžíce nadrobno nakrájeného česneku
  • 1 kg cuket
  • 750 ml vývaru (drůbežího nebo zeleninového)
  • 60 ml smetany na vaření
  • 50 g strouhaného parmazánu a ještě nějaký navíc k podávání
  • sůl a bílý mletý pepř
  • hrst nakrájené petrželky
  • křupavý světlý chleb a namletý barevný pepř k podávání

Postup:

  1. Na středním plamenu si v pánvi rozehřejte olivový olej. Na něm opečte bazalku, česnek a osolenou cuketu, kterou jste předtím podélně rozkrojili na čtvrtky a pak ještě na centimetrové plátky. Nechte opékat asi 10 minut, až cukety trochu zezlátnou a změknou.
  2. Přidejte bílý pepř, zalijte vývarem a vařte dalších 8 minut. Poté sundejte z plotny a rozmixujte dohladka.
  3. Do rozmixované polévky vmíchejte smetanu, přidejte petrželku a parmazán. Podle chuti osolte. Až budete polévku podávat, rozdělte ji na jednotlivé porce do misek nebo talířů, posypte čerstvě mletým pepřem a zbytkem parmazánu. K tomu na chuť podávejte opečený chléb.

Zasytí i zahřeje

Cuketová polévka je opravdová lahoda. Pro milovníky polévek je jako stvořená. Nechte se také nalákat na její jedinečnou chuť a vůni a uvařte si ji doma.